Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti

Vojni ordinarijat u BiH

Vojni biskup u Bosni i Hercegovini
Msgr. dr. Tomo Vukšić

Telefon: 033/285-597, fax: 033/286-686
E-mail: vojni.ordinarijat@mod.gov.ba

Ured katoličkog dušobrižništva ja utemeljen zaključivanjem Sporazuma o uspostavi, ustrojstvu i načinu djelovanja katoličkog dušobrižništva u MO i OS BiH između Vijeća ministara BiH i Vrhbosanske nadbiskupije, od 11. rujna 2007. godine.

Dana 8. travnja 2010. godine potpisan je ugovor između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice o dušobrižništvu katoličkih vjernika pripadnika Oružanih snaga BiH, a 7. srpnja 2010. godine isti je ratificiran u Predsjedništvu BiH.

Dana 1. veljače 2011. godine papa Benedikt XVI donosi dekret o uspostavi Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini.

Ured katoličkog dušobrižništva (Vojni ordinarijat), preko devet kapelanija koje pokrivaju cjelokupni prostor BiH, skrbi se za duhovne potrebe katolika pripadnika MO i OS BiH, te članove njihovih obitelji.

U vojarnama u kojima su opremljeni prostori ili izgrađene kapelice, redovito se održavaju Svete Mise, duhovne pripreme i pokornička bogoslužja pred Uskrs i Božić, kao i zapovjedne svetkovine.

Ured (Vojni ordinarijat) organizira vojna hodočašća u Lourdes - Francuska (svibanj) i Mariju Bistricu – Hrvatska (listopad), te zajedno sa Vrhbosanskom nadbiskupijom sudjeluje u organizaciji molitvenog pohoda u Bobovac – općina Vareš (listopad).

Distribucija katoličkog tiska, duhovne vježbe, predavanja i konferencije su također aktivnosti koje ovaj ured organizira i koordinira sa vojnim kapelanima i biskupijama u BiH.

 

Web stranica Ureda katoličkog dušobrižništva

PREPORUCI