Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Sarajevo - 01.02.2013

Susret biskupa Komarice sa šefom Misije OESS-a BiH Burtonom

Razgovaralo se o što bržoj i što pravednijoj implementaciji sredstava prikupljenih tijekom donatorske konferencije održane u travnju 2012.

Biskup banjolučki i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. dr. Franjo Komarica susreo se 31. siječnja 2013. u sjedištu OESS-a u Sarajevu sa šefom Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) veleposlanikom Fletcherom M. Burtonom. U razgovoru je sudjelovao i veleposlanikov suradnik g. Ken Palmer, a u pratnji biskupa Komarice bili su đakon vlč. Marko Stojčić i generalni tajnik Biskupske konferencije BiH mons. Ivo Tomašević.

Središnja tema razgovora bila je: što brža i što pravednija implementacija sredstava prikupljenih tijekom donatorske konferencije održane u travnju 2012. u Sarajevu odnosno Javni poziv izbjeglim osobama iz Bosne i Hercegovine u zemljama regije koje je uputilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, a o čemu su nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i biskup Komarica nedavno razgovarali i s ministrom Damirom Ljubićem.
Biskup Komarica je zamolio veleposlanika Fletchera da pomogne u što skorijem početku realizacije pružanja obećane materijalne pomoći izbjeglim osobama, koje uporno traže da se vrate u svoj rodni kraj. Osobito ga je molio da se konačno pokrene povratak i izbjeglih Hrvata (katolika) u banjalučku regiju – općine Banja Luka, Kotor Varoš, B. Gradiška, Mrkonjić Grad i Prijedor te Bos. Posavinu. Podsjetio je da se tijekom svih poratnih godina samo mali broj – tek oko 3% od izbjeglih Hrvata s područja RS-a moglo vratiti i ostati u svom rodnom kraju, jer im nije pružena ni politička ni pravna ni materijalna pomoć. „Bez povratka Hrvata neće biti sigurna budućnost za BiH, a onda ni za susjedne zemlje“, ustvrdio je biskup Komarica moleći pomoć da se velika nepravda prisilnog istjerivanja domaćeg stanovništva barem donekle smanji.

Veleposlanik Burton je pohvalio zaključke Okruglog stola održanog 11. lipnja 2012. u Banjoj Luci na temu :„Održivi povratak bosanskih Hrvata - stanje i perspektive“ te posebno istaknuo važnost sedmog zaključka u kojem, između ostalog, stoji da je rad na terenu s povratnicima najvažniji počevši od razrade ideja o malom i srednjem poduzetništvu, konkretna obuka i konzalting te praćenje početnika poduzetnika do prvih pozitivnih rezultata. Kazao je i kako je već imao susrete s predstavnicima Razvojne banke Vijeća Europe tražeći da donirana sredstva što prije budu operativna te istaknuo tri stvari koje smatra posebno važnim: pomoći najprije stambeno ugroženima kojima je potrebna međunarodna pomoć; djelovati brzo te uspostaviti dobru koordinaciju svih međunarodnih čimbenika u toj stvari. Naglasio je da Misija OSCE-a ima vitalni interes za rješavanje spomenutih pitanja te obećao biskupu Komarici da će ga posjetiti u njegovu sjedištu u Banjoj Luci. (kta)

PREPORUČI