Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
13.07.2023

U Banjoj Luci započelo 87. redovito zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

U četvrtak, 13. srpnja 2023., u zgradi Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci započelo je 87. redovito zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

U četvrtak, 13. srpnja 2023., u zgradi Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci započelo je 87. redovito zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića, predsjednika BK BiH. Na zasjedanju sudjeluju svi članovi Biskupske konferencije BiH: domaćin mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki, zatim potpredsjednik BK BiH mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, nadbiskup Aldo Cavalli, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje i mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki. Njima su se pridružili: delegati Hrvatske i Slovenske biskupske konferencije mons. Ivan Štironja, biskup porečki i pulski, i mons. Franc Šuštar, pomoćni biskup ljubljanski te vladika križevački mons. Milan Stipić. Prvog dana s biskupima se susreo i apostolski nuncij u Bosni Hercegovini nadbiskup Francis Assisi Chullikatt koji je neposredno prije zasjedanja boravio u Crnoj Gori.

Na početku je nadbiskup Tomo Vukšić pozdravio sve sudionike te ukratko podsjetio na dnevni red zasjedanja. „S obzirom na društvene okolnosti u kojima se u ovom razdoblju nalazimo, osjećamo duboku potrebu da, kao vjernici, pozovemo sve plemenite ljude na molitvu Gospodinu Bogu za jačanje povjerenja među ljudima i narodima, porast međusobnog uvažavanja i prijateljstva te odgovornosti i rada za opće dobro i društvenu slogu. I u želji da se sva otvorena pitanja uvijek i posvuda rješavaju dijalogom, u nadležnim institucijama i u skladu sa zakonima, kao katolici ponavljamo: Dijalog je moralna obveza a mir moralni imperativ”, kazao je nadbiskup Vukšić koji je potom podsjetio na riječi Izjave Biskupske konferencije BiH, objavljenu na kraju 82. plenarnog zasjedanja, 5. studenoga 2021., kada su, između ostaloga, kazali: „U povodu stanja koje je nastalo u Bosni i Hercegovini: Biskupi izražavaju svoju zabrinutost zbog neodgovornoga ponašanja i nepromišljenih izjava pojedinih političkih predstavnika, koji takvim svojim djelovanjem izazivaju osjećanje nesigurnosti i straha kod ljudi. Sve, koji kao izabrani predstavnici sudjeluju u vlasti i donose odluke, i sve koji oblikuju medijski prostor, biskupi pozivaju a) da se suzdrže od teških riječi i uvreda i b) da poštuju pojedinačna i kolektivna prava ljudi, konstitutivnih naroda i manjinskih grupa. (…) A dijalog je jedini moralno prihvatljiv način koji izabrani predstavnici moraju slijediti u pregovorima radi pronalaženja rješenja. Potrebno je to također radi ispravljanja nepravdȃ i stvaranja osjećaja sigurnosti, radi podržavanja poduzetničke klime i otvaranja radnih mjesta, posebice za mlade.“

Svoj pozdrav uputio je i biskup Franjo Komarica podsjećajući da je trećina od 87 redovitih zasjedanja BK BiH i pojedinih izvanrednih sjednica održana u središtu Banjolučke biskupije. „Toliko puta – skoro 30 puta sam osobno imao čast i radost – kao domaćin – pozdraviti članove naše BK i dragu subraću, goste naših zasjedanja… Kao jedini, preostali član „prve garniture“ članova BK BiH, želim pred svima Vama i ovaj put zahvaliti Trojedinom Bogu za dar njegova Svetog Duha svakome od Vas, koji ste spremni nastaviti – jednodušno i odgovorno – raditi za zajedničko duhovno dobro svih naših Mjesnih Crkava: - posredovanjem vjerskog poklada Crkve adekvatno potrebama naših vjernika; zajedničkim inicijativama na području pastorala vjernika naših (nad)biskupija; stvaranjem zajedničkih doprinosa djelovanju i projektima, koje pojedina od naših Crkava sama ne može provesti u djelo, te jedinstvenim dijalogom s političkim autoritetima na području zajedničke nadležnosti…Nadam se da ćemo tijekom ovog zasjedanja, moći ponovno – kao redovito i do sada – naći zajednički, principijelni stav glede ove – osobito aktualne potrebe moje biskupije i poduprijeti dosada već poduzete napore – i naše i Svete Stolice“, kazao je biskup Komarica.

Biskup Ivan Štironja prenio je pozdrave članova Hrvatske biskupske konferencije te upoznao članove BK BiH s najvažnijim događanjima u Crkvi u Republici Hrvatskoj od travnja 2023. do danas. Podsjetio je na najvažnije točke sa66. plenarnog zasjedanja Sabora HBK, održanog od 18. do 20. travnja u Zagrebu, te izvanrednog zasjedanja HBK, održanog 1. lipnja 2023., na kojem je dijelom sudjelovao i generalni tajnik Biskupske sinode kardinal Mario Grech, zatim o sudjelovanju na proslavi Papinog dana u povodu 10. obljetnice pontifikata pape Franje upriličenoj u Apostolskoj nuncijaturi te o dva odvojena redovita godišnja susreta s redovničkim poglavaricama i poglavarima koji imaju sjedište na području naše Konferencije, 2. lipnja 2023. Podsjetio je da je Vlada RH donijela odluku da se rad u trgovinama ograniči samo na 16 nedjelja u godini i to se počelo provoditi 1. srpnja. „Na Svjetskom susretu mladih u Lisabonu očekuje se da će sudjelovati oko 2500 mladih iz Hrvatske predvođeni predsjednikom Odbora za mlade šibenskim biskupom Tomislavom Rogićem i dubrovačkim biskupom Rokom Glasnovićem“, kazao je biskup Ivan Štironja.

Biskup Franc Šuštar prenio je pozdrave članova Slovenske biskupske konferencije te se osvrnuo pastoralni i vjerski život u Sloveniji u svjetlu sinodskog hoda. „Crkva u Sloveniji dijeli sudbinu Crkava u Europi, koje se suočavaju s značajnim promjenama: pad duhovnih i redovničkih zvanja zahtijeva sve veću i aktivniju ulogu laika, a pojava sekularizacije zahtijeva preispitivanje jezika kojim se evanđelje naviješta. Što se tiče uključenosti laika u različite zadaće: liturgijske, pastoralne, administrativne i upravljačke – primjećujemo da su oni sve više predani odgovornostima koje vrše. Volonterski rad je vrlo važan i pravi je pokretač naše Crkve, nudi opipljive rezultate koje prepoznaju svi dijelovi društva. Dijalog s Konferencijom redovničkih ustanova Slovenije (KORUS) uvijek je živ, osobito o pitanju pastorala redovničkog sudjelovanja i oživljavanja kulture duhovnih zvanja. Crkva u Sloveniji pozorno prati geopolitičku situaciju u regiji i, sredstvima koja ima na raspolaganju, pridonosi promicanju dijaloga poštovanja za razvoj bratskog suživota među narodima. Izraženo je to na Međureligijskom susretu održanom u Kopru 17. i 18. lipnja 2023. Tijekom susreta održan je Forum za dijalog i mir na Balkanu na kojem su sudjelovali brojni vjerski predstavnici iz Slovenije i šire regije. Katolička Crkva u Sloveniji već dugi niz godina vodi otvoreni dijalog s muslimanskom zajednicom te ekumenski pokret s pravoslavnom i protestantskom Crkvom“, kazao je biskup Šuštar te prenio zahvalnost za sudjelovanje kardinala Vinka Puljića na tom susretu. Osvrnuo se i na obilježavanje 30. obljetnica osnutka samostalne Slovenske biskupske konferencije, 23. veljače 2023. u Ljubljani.

Nadbiskup Aldo Cavalli u svom je interventnu ukratko upoznao biskupe s djelovanjem u Međugorju s posebnim naglaskom na molitvu, slavljenje Euharistije, brojne pristupe sakramentu pomirenja, molitvu krunice…

Vladika Milan Stipić ukratko je izvijestio biskupe o stanju u pastvi grkokatoličkih župa u BiH.

Tijekom zasjedanja biskupi će se, između ostalog, osvrnutina provedbu zaključaka donesenih na 86. redovitom zasjedanju BK BiH, održanom 21. i 22. ožujka 2023. u Mostaru, zatim saslušati izvješće Nadzornog i Upravnog vijeća Caritasa Bosne i Hercegovine te izvješće o provedbi Đakonske pastoralne godine, a razmotrit će i prijedlog kurikuluma katoličkog vjeronauka za osnovne škole i gimnazije u BiH.

Konferencija za novinstvo bit će upriličena u petak, 14. srpnja u 12 sati također u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci. Na teme zasjedanja osvrnut će se nadbiskup Tomo Vukšić i biskup Franjo Komarica.

Nakon radnog dijela zasjedanja, biskupi će sudjelovati na svečanom Euharistijskom slavlju, na blagdan sv. Bonaventure, nebeskog zaštitnika banjolučke katedrale i biskupije, u subotu 15. srpnja 2023. u 10.00 sati. Svetu misu u katedrali sv. Bonaventure u Banjoj Luci predvodit će nadbiskup Tomo Vukšić. (kta)

PREPORUČI