Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Sarajevo - 27.04.2023

XIV. Susret biskupa Biskupske konferencije BiH s franjevačkim provincijalima u Bosni i Hercegovini

Četrnaesti susret biskupa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine s franjevačkim provincijalima u BiH održan je u srijedu, 26. travnja 2023. u prostorijama...

Četrnaesti susret biskupa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine s franjevačkim provincijalima u BiH održan je u srijedu, 26. travnja 2023. u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu. Predsjedao je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, predsjednik BK BiH, a sudjelovali su: biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren, provincijal Franjevačke provincije Svetog Križa Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije fra Jozo Grbeš.

Tijekom zasjedanja biskupi i franjevački provincijali odlučili su nastaviti raditi na prikupljanju potrebne dokumentacije o cjelokupnoj crkvenoj imovini oduzetoj nakon Drugog svjetskog rata.
 
Razgovarali su i o načinu što boljeg organiziranja pastoralnog djelovanja na razini župa posebno u onim dijelovima Bosne i Hercegovine iz kojih su prognani ili izbjegli brojni članovi župnih odnosno biskupijskih zajednica.
 
Posebnu pozornost biskupi i franjevački provincijali posvetili su stanju u njihovim biskupijama odnosno franjevačkim provincijama na planu kandidata za svećeništvo i redovništvo te njihovu odgoju i obrazovanju. Razgovarali su o iznalaženju najboljeg načina da u aktualnoj situaciji odgovore izazovu sve manjeg broja onih koji izabiru slijediti Isusa Krista u svećeništvu i redovništvu. Svjesni vremena u kojem žive i brojnih procesa u društvu posebno kada je riječ o mladim ljudima, zajednički su tražili moguća rješenja oslanjajući se ponajprije na Božju pomoć. Bilo je riječi i o izazovima s kojima se susreću odgojitelji kao i o potrebi suradnje sa stručnim ljudima što ukazuje na nužnu promjenu paradigme odgoja. Bilo je riječi i o potrebi da pomognu u ispravnom razlučivanju onim osobama koje se odlučuju za svećeničko ili redovničko zvanje tijekom ili nakon svoga školovanja za neku drugu profesiju. Smatraju također nužnim imati puno više sluha i otvorenosti za ono što biskupima, svećenicima i redovnicima imaju reći njihovi vjernici i drugi ljudi dobre volje. Raduje ih da se, kroz zajedničku đakonsku pastoralnu godinu i druge načine međubiskupijske i međuredovničke suradnje, stvara jedna nova kvaliteta koju treba strpljivo njegovati i nadograđivati.
 
Biskupi i franjevački provincijali razmotrili su i načine provedbe smjernica Svete Stolice za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba. Saslušali su stručno izlaganje na tu temu te dogovorili konkretne korake daljnje provedbe spomenutih smjernica.
 
Također su se osvrnuli na svoj prošli susret održan, 18. svibnja 2022. u Sarajevu na kojem je središnja tema bila provedba zajedničke đakonske pastoralne godine. Raduje ih da je ovakav način organiziranja spomenute godine naišao na otvorenost kod budućih svećenika kao i kod svih koji sudjeluju u tom procesu uključujući i osobe u brojnim crkvenim ustanovama širom Bosne i Hercegovine koje imaju prigodu ugostiti đakone tijekom njihova pohoda na kraju pastoralne godine. Suglasni su da koncept organiziranja đakonske pastoralne godine može poslužiti kao nadogradnja i za druge susrete i za još bolju suradnju među pojedinim biskupijskim i redovničkim ustanovama. (kta)
PREPORUČI