Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Plodovi prošlosti - zalog su budućnosti Plodovi prošlosti - zalog su budućnosti
Nakladnik: BK BiH -

Plodovi prošlosti - zalog su budućnosti

Pastirska poslanica biskupâ u povodu 130. obljetnice ponovne uspostave redovite crkvene hijerarhije u Bosni i Hercegovini

Svećenicima, redovnicima, redovnicama i svemu vjernom puku – mir i blagoslov Božji!

„Gospodin Bog tvoj prometnu ti prokletstvo u blagoslov.
Čuvaj se da ne zaboraviš Gospodina Boga svoga,
zanemarujući njegove zapovijedi,
njegove uredbe i njegove zakone!“
(Pnz 23, 6; 8, 11)

„Radost i nada, žalost i tjeskoba ljudi našega vremena, osobito siromašnih i svih koji trpe jesu radost i nada, žalost i tjeskoba također Kristovih učenika“ (GS 1). Ovo, što u svojim početnim i ujedno svojim sržnim riječima izriče Crkva u svojoj pastoralnoj Konstituciji Drugoga vatikanskog sabora, bez dvojbe vrijedi i za odnose Crkve s hrvatskim narodom i drugim narodima na području naše zemlje Bosne i Hercegovine. Crkva je s ovdašnjim pučanstvom bila najtješnje povezana kroz duga stoljeća njegove dramatične povijesti. Ona je pustila duboke i snažne korijene u naš hrvatski narod. A i naš narod je snažno i duboko ukorijenjen u plodno tlo katoličke vjere i crkvenog zajedništva, tako da i danas pokazuje zdrave plodove te dragocjene međusobne povezanosti.

Želeći biti savjesni i marljivi učenici povijesti kao velike učiteljice života, ove smo godine nastojali obilježiti različitim sadržajima i na raznim mjestima značajan, pa i presudan događaj za Katoličku crkvu u Bosni i Hercegovini, a koji se zbio prije stotinu i trideset godina. Bila je to ponovna uspostava redovite crkvene hijerarhije koju je proveo tadašnji nasljednik apostola Petra, papa Lav XIII. svojim Apostolskim pismom („Ex hac augusta“) od 5. srpnja 1881. godine. To je učinio „na veću slavu svemogućega Boga, na uzvišenje i porast katoličke vjere među ovdašnjim pukom“. Naglasio je da „hijerarhijska uprava crkvene stvarnosti samom različitošću stupnjeva i dužnosti čudesno doprinosi uzajamnoj slozi i sigurnosti svih dijelova zbog zajedničke veze vjere i ljubavi i autoriteta vrhovnog poglavara koji svime upravlja i ravna“ . Izrazio je „posve čvrstu nadu“ da cijelom ovdašnjem katoličkom puku, radi čijega je dobra u uvedena redovna hijerarhija, „neće biti ništa milije nego da se danomice sa sve većom poslušnošću i nastojanjem odane volje“ sjedinjuje s Apostolskom Stolicom na kojoj je Crkva sagrađena.

Ovom pastirskom poslanicom želimo mi biskupi zajednički još jednom predočiti svima vama, ali i drugim našim suvremenicima svoja razmišljanja o proteklim desetljećima postojanja i djelovanja obnovljene crkvene hijerarhije u našoj zemlji, kao i o sadašnjem stanju naše domovinske Crkve te o aktualnim poteškoćama, izazovima i zadaćama pred kojima se nalaze članovi Kristove Crkve u našoj zemlji.


Plodovi prošlosti - zalog su budućnosti (PDF)

PREPORUČI