Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Hodočašće u životu Crkve Hodočašće u životu Crkve
Nakladnik: BK BiH -

Hodočašće u životu Crkve

Hodočašće spada u najstarija religiozna iskustva čovječanstva neovisno o kulturnoj ili vjerskoj pripadnosti

Religiozni osjećaj kršćanskog naroda u svakom je vremenu nalazio izražaja i u raznim oblicima pobožnosti,kao što su hodočašća, pohodi svetištima, čašćenje relikvija svetaca i dr.

Iz osobne pobožnosti može kršćanin Bogu obećati da će uraditi neko konkretno djelo, između ostalog, obaviti hodočašće. Vjernost danom obećanju izraz je štovanja koje kršćanin duguje Božjem veličanstvu, izraz njegove ljubavi prema dobrom, uvijek vjernom Bogu.

Zadaća je vodstva mjesne, odn. krajevne Crkve, na čelu s biskupima, da – u skladu s važećim crkvenim, odn. liturgijskim propisima - izradi norme, i dadne praktične naputke za sve one koji žele postići što veće duhovne plodove u svojim osobnim ili zajedničkim pobožnostima koje iskazuju prema Isusu Kristu, Presvetoj Djevici i Bogorodici Mariji ili svecima.

Ovdje je riječ o hodočašću kršćanina, odn. kršćanske zajednice - jednog od sve omiljenijih oblika njihove pobožnosti. Želja je nas, članova Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine da s jasnim i korisnim uputama izađemo ususret mnogima koji žele krenuti na hodočašće, odn. organizirati hodočašće svoje kršćanske zajednice. Liturgijsko vijeće naše Biskupske konferencije dobilo je zadatak pripremiti prijedlog naputaka za organiziranje hodočašća naših vjernika. Zahvaljujem braći (nad) biskupima na povjerenju, a zahvaljujem i članovima Vijeća, osobito dr. fra Benediktu Vujici, koji su pripremili za tisak zatražene upute. Molim Boga da one budu od duhovne koristi svima vama koji se njima budete poslužili.

Ovim praktičnim, osobito pastoralno liturgijskim uputama pridružujemo i „Pismo upraviteljima svetišta“ koje smo nedavno dobili od Kongregacije za kler. I ono će sigurno dobro doći svima koji se brinu za što veće duhovne plodove u hodočasničkim mjestima.

A sada još nekoliko osobnih riječi Tebi, dragi hodočasniče.

Odlučio si poći zajedno s drugima, ili pak sam, na hodočašće u jedno od svetišta ili značajnijih mjesta sabranosti i molitve u Tvome bližem ili daljem okruženju. Postaješ tom svojom odlukom jedan od mnogobrojnih hodočasnika, ne samo iz naše Crkve i naroda, nego i iz drugih naroda i krajeva širom zemaljske kugle. Krećeš na put pješice - kroz nekoliko sati, možda i dana - ili pak autobusom, vlakom, osobnim autom, možda zrakoplovom ili brodom.

Nije to ni pješačenje ni vožnja kao neka druga, jer za Tebe kao hodočasnika dobivaju i pješačke staze i ceste i pruge novo značenje, poprimaju egzistencijalnu dubinu. Ti nisi samo na putu, na cesti, nego Ti hodaš stazom svog života.

Kao hodočasnik Ti ne težiš tek za nekim izmjeničnim dnevnim ciljevima ili događajima, nego putuješ i težiš prema jednom cilju i zbog toga cilja je i sve ono drugo što Ti se usput događa ili što doživljavaš.

Tvoje hodočašće prema svetištu, svetom mjestu ili svetim osobama samo su simbol i poredba da si Ti osobno na putovanju prema Gospodinu, svome Stvoritelju, svome Prijatelju i Spasitelju, prema Bogu koji Te dobro poznaje i koji Te neizmjerno voli.

Na putovanju prema Njemu Ti susrećeš najprije samoga sebe. Ali Ti se ujedno otvaraš i drugima, koji s Tobom hodočaste, koji Te prate na Tvom hodočašću ili koji Te na hodočašću, osobito u hodočasničkom mjestu primaju.

Tijekom hodočašća Ti otkrivaš i upoznaješ Onoga koji je već s Tobom i prije nego što si se Ti uputio prema Njemu. I koji će Te dočekati kada jednom budeš stigao na cilj svoga zemaljskog hodočašća i kada ćeš morati prijeći prag života. Tada ćeš ostati kod Njega zauvijek. „NEBO“ – tako taj trajni ostanak kod Boga naziva Biblija.

Upamti! Naš ovozemaljski život je hodočašće. Mi smo trajno na putovanju – na hodočašću u vječnu Domovinu. Radujemo se da na tom putovanju nismo sami. S nama je On, Bog, naš Stvoritelj i Spasitelj, s nama su i toliki članovi Kristove Crkve – one proslavljene, one trpeće i ove putujuće. Budimo i mi svjesno na tom putovanju s njima svima! Kao članovi Božjeg naroda stupamo uskom ali najsigurnijom stazom Kristova križa – iz slavlja u slavlje, navješćujući Kristovo vazmeno otajstvo „dok on ne dođe“ (1 Kor 11, 26) – prema nebeskoj gozbi, kada svi Božji izabranici budu sjeli za stol u Božjem kraljevstvu.

Neka i Tebi na Tvom životnom hodočašću budu od pomoći i ove slijedeće stranice.

Banja Luka, 22. listopada 2011 - na spomendan bl. Ivana Pavla II., najvećeg i najplodnijeg kršćanskog hodočasnika svih vremena.


Franjo Komarica,

biskup banjolučki i predsjednik
Vijeća za liturgiju BKBIH


Hodočašće u životu Crkve - PDF

PREPORUČI