Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Sarajevo - 01.02.2013

Biskup Komarica razgovarao sa šefom Misije UNHCR-a BiH Mayneom

Tema susreta bio je Javni poziv izbjeglim osobama iz BiH u zemljama regije koje je uputilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH

Biskup banjolučki i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. dr. Franjo Komarica susreo se 31. siječnja 2013. u sjedištu Ureda Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) u Sarajevu sa šefom Misije g. Andrewom Mayneom. U razgovoru je sudjelovala i veleposlanikova suradnica g. Lejla Riđanović, a u pratnji biskupa Komarice bili su đakon vlč. Marko Stojčić i generalni tajnik Biskupske konferencije BiH mons. Ivo Tomašević.

I ovom prigodom tema susreta bio je Javni poziv izbjeglim osobama iz Bosne i Hercegovine u zemljama regije koje je uputilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine kao i uporno nastojanje biskupa Komarice da napokon, 17 godina nakon rata, dio doniranih sredstava bude utrošen i za prognane i izbjegle Hrvate katolike koji su svih proteklih godina bili gotovo sasvim isključivani iz međunarodne pomoći kada je riječ o povratku i ostanku na svome ognjištu.

Biskup Komarica je upoznao g. Mayna da su brojni Hrvati katolici u Banjoj Luci i okolici godinama varani ispraznim obećanjima i prepušteni sami sebi i sa strane međunarodnih i entitetskih odnosno lokalnih vlasti ali i od hrvatskih predstavnika vlasti u Bosni i Hercegovini te „kucaju“ na njegova vrata moleći da im se pomogne u povratku i opstanku što uključuje ne samo obnovu kuća nego i infrastrukturu i sve drugo što je potrebno, a što godinama opstruiraju domaći predstavnici vlasti Dodao je da ništa bolje stanje nije ni u bosanskoj Posavini i u nekim drugim dijelovima BiH. Također je kazao da se, tijekom nedavnog pohoda Sjedinjenim Američkim Državama, u Washingtonu susreo s pomoćnicom direktora Ureda za populaciju, izbjeglice i selioce g. Nancy Iris u ministarstvu vanjskih poslova koja je obećala da će Američka Vlada ovog puta pomoči i povratak izbjeglih bosanskih Hrvata osobito u banjolučki kraj i bosansku Posavinu. Zamolio je g. Mayna da se zauzme kod Razvojne banke Vijeća Europe da sredstva što prije bude operativna. „Nema razloga da taj novac ne bude već idućih tjedana i mjeseci i operativan. Vi sigurno možete pomoći da tako i bude. Ja Vas molim u ime mnogih obespravljenih koji ovise o Vašoj dobroti“, kazao je biskup Komarica. Ukratko je i informirao i o nastojanju Caritasa Biskupske konferencije BiH odnosno dijecezanskih Caritasa da, u suradnji s Caritasima iz drugih zemalja ,pomognu obnovu i povratak u skladu sa svojim mogućnostima.

G. Mayne je istaknuo važnost prikupljanja i provjere potrebnih informacija što je istinski moguće samo kroz osobni kontakt s ljudima kao i da proces obnove bude moguć i izvediv kako ne bi lošom izvedbom doveli u pitanje dobru volju donatora da i dalje pomažu povratak i obnovu. Kazao je kako nastoje napraviti listu prema prioritetima napominjući da će nastojati privoljeti sve koji budu uključeni u ovaj proces da rade prema jednakim kriterijima. Dodao je da će pokušati doći i do onih koji nisu imali mogućnosti čuti za Javni poziv te izrazio otvorenost za suradnju s Crkvama i vjerskim zajednicama kao i s nevladinim udrugama u prikupljanju informacija.

Biskup Komarica i g. Mayne su se načelno dogovorili da će pokušati inicirati održavanje jednog susreta u Banjoj Luci ili nekom drugom gradu na temu povratka, a na kojem bi sudjelovali: predstavnici nadležnih ministarstava, međunarodnih organizacija, nevladinih udruga, vjerskih predstavnika i drugih zainteresiranih strana. Bit će predloženo da spomenuti susret bude u utorak, 12. veljače 2013. (kta)

PREPORUČI