Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Detalj sa susreta Detalj sa susreta
Sarajevo - 01.02.2013

Razgovor biskupa Komarice s prvim pomoćnikom američkog veleposlanika

G. Gillen je obećao da će se Američko veleposlanstvo i dalje zauzimati za povratak prognanih i za ostvarenje ljudskih prava

Mons. dr. Franjo Komarica biskup banjolučki biskup i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, primio je 31. siječnja 2013. u Nadbiskupskom ordinarijatu vrhbosanskom u Sarajevu prvog pomoćnika američkog veleposlanika g. Stevena Gillena zaduženog za ljudska prava i vjerske slobode, a u razgovoru je sudjelovao i njegov prvi asistent g. Ante Miliša te generalni tajnik Biskupske konferencije BiH mons. Ivo Tomašević.

Biskup Komarica je upoznao g. Gillena s Javnim pozivom koje je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine uputilo izbjeglim osobama iz Bosne i Hercegovine u zemljama regije ističući da je 7. veljače 2013. prekratak rok za podnošenje prijava za pomoć u rekonstrukciji stambenih jedinica u cilju povratka u Bosnu i Hercegovinu. Također je ukazao na nužnost razumijevanja za nemali broj ljudi koji žive u vrlo teškim uvjetima te nemaju gotovo nikakav pristup informacijama niti mogućnosti ispuniti i poslati zahtjev kao i za one koji, zbog brojnih administrativnih zapreka, ne mogu prikupiti sve potrebne papire u skladu s vrlo strogim kriterijima. Naveo je i neke konkretne primjere s kojima se pojedini prognanici susreću. Podsjetio je i da su donirana sredstva ranijih godina redovito dijeljena Srbima i Bošnjacima dok su prognane Hrvate zaobilazili.

Na zamolbu biskupa Komarice, g. Gillen je obećao razgovarati s predstavnicima Razvojne banke Vijeća Europe kako bi donirana sredstva bila čim prije operativna i kako se zbog toga ne bi izgubila još jedna građevinska sezona. Ukazao je i na potrebu da se i vlasti Republike Hrvatske, koja je do sada dala značajna sredstva za povratak u BiH, još snažnije zauzmu na tom planu. Istaknuo je i važnu ulogu koju je imala Katoličke Crkve na planu povratka. Složio se s biskupom Komaricom da postoje prognani koji nisu nikad čuli za Javni poziv te kazao da je nedavno posjetio jednog povratnika u bosanskoj Posavini koji živi bez struje te nikad nije čuo za program obnove. Obećao je da će se Američko veleposlanstvo i dalje zauzimati za povratak prognanih i za ostvarenje ljudskih prava. (kta)

PREPORUČI