Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Biskup Franjo Komarica Biskup Franjo Komarica
Sarajevo - 19.01.2013

Zahvalno pismo predsjednika BK BiH o 100. obljetnici utemeljitelja zaklade "Kirche in Not"

Biskup Komarica uputio je pismo zahvale izvršnom ravnatelju zaklade papinskog prava "Kirche in Not"

Predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki, uputio je izvršnom ravnatelju zaklade papinskog prava „Kirche (Kirhe) in Not“ (Crkva u nevolji) Johannesu Freiherru Heeremanu von Zuydtwycku (Johanes Frajher Hereman fon Cujdvik) u njemačkom gradu Königsteinu (Kenigštajn) 17. siječnja 2013. pismo zahvale, točno „na 100. obljetnicu rođenja nezaboravnog sina Katoličke Crkve p. Werenfrieda van Straatena (Verenfrid fan Straten)“, utemeljitelja spomenute zaklade,

„Želim i ja u ime Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, a i kao biskup banjolučki – priopćiti svima vama da i mi u Bosni i Hercegovini, s vama i s nebrojenim drugim kršćanima širom svijeta, zahvaljujemo Bogu za – kroz više desetljeća - neprocjenjivi osobni doprinos ovog Božjeg čovjeka i za nebrojene dobre plodove dragocjenog djela božanske providnosti Kirche in Not i za svim članove koji su pripadali i koji pripadaju ovom djelu“, napisao je biskup Komarica.

„Osobno, imam još jedan razlog više da zahvalim Bogu jer sam osobno dobro poznavao velikog 'Jubilarca' i jer sam s njim - posebno tijekom i nakon rata u mojoj domovini – više puta imao mogućnost razgovarati. Neka Bog proslavi svoga vjernog slugu i neka njegovom djelu Kirche in Not podari svoj bogati blagoslov – to je moja molitva“, zaželio je biskup Komarica u svom pismu.

P. Werenfried van Straaten je nizozemski svećenik redovnik koji je 1947. godine utemeljio katoličku udrugu „Kirche in Not“ (Crkva u nevolji). Poznat je pod nadimkom „špek-pater“ jer je u vrijeme poslije Drugoga svjetskog rata skupljao po kućama slaninu za njemačke izbjeglice. Udruga, koja je prerasla u zakladu papinskoga prava, svake godine skuplja sredstva kojima pomaže crkvenim zajednicama u kojima nema vjerske slobode, ili koje su općenito u nevolji. Ova zaklada djeluje u više zemalja pomažući katolike u zemljama u kojima Crkva trpi zbog progonâ, teškoća gospodarske, političke i društvene naravi, ili pak zbog teških uvjeta prouzrokovanih prirodnim ili drugim katastrofama. Kroz sudjelovanje u raznim projektima pomagali su i pomažu i Crkvu u Bosni i Hercegovini.

Tako je npr. zaklada „Kirche in Not“ tijekom 2011. godine prikupljenim milodarima financirala 4.634 projekta u 154 države, a ponajviše u Africi i na Bliskom Istoku gdje je vrlo kritično stanje. Milodari su podijeljeni za razne potrebe siromašnih crkvi, a najviše je novca potrošeno za izgradnju novih crkvenih zdanja, potom za teološku, katehetsku i pastoralnu izobrazbu osoblja. Zahvaljujući velikodušnosti dobrotvora, obnovili su ili iznova izgradili 476 crkvi, 37 sjemeništa i 191 samostan među kojima i crkvu i biskupijski centar u Teheranu te samostan časnih sestara u Zimbabveu. Talijani su se naročito istaknuli u Božićnoj kampanji za progonjene kršćane u Iraku, a u Ruandi su također pridonijeli izgradnji jednog samostana za časne sestre. Zaklada je financirala i tiskanje 700 tisuća primjeraka Youkata, priručnika za katekizam koji je Sveti Otac darovao svim mladima na Svjetskom danu mladih u Madridu. (kta)

PREPORUČI