Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Predsjednik RH Ivo Josipović i biskup Franjo Komarica Predsjednik RH Ivo Josipović i biskup Franjo Komarica
Zagreb - 28.02.2012

Hrvatski predsjednik Josipović primio predsjednika BK BiH biskupa Komaricu

Biskup Komarica je predsjedniku Josipoviću uručio Promemoriju u kojoj je naveo niz problema i neriješenih pitanja

Na poziv predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. Ive Josipovića, predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki, u pratnji generalnog tajnika Biskupske konferencije mons. Ive Tomaševića, pohodio ga je u njegovoj rezidenciji u utorak, 28. veljače 2012.

Biskup Komarica je zahvalio predsjedniku Josipoviću za njegovo zanimanje za situaciju hrvatske populacije u Bosni i Hercegovini koja pripada i Katoličkoj Crkvi u toj zemlji. Predsjednik Josipović je predsjedniku Biskupske konferencije BiH biskupu Komarici dao do znanja da će Republika Hrvatska i ubuduće još učinkovitije sudjelovati u pozitivnom rješavanju mnogih još uvijek neriješenih pitanja u svezi s pripadnicima hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Biskup Komarica je predsjedniku Josipoviću uručio Promemoriju u kojoj je naveo niz problema i neriješenih pitanja. „Neki od njih traže urgentno rješavanje“, naglasio je biskup Komarica s čime se složio i predsjednik Josipović. Bilo je posebno govora o potrebi podržavanja održivog povratka Hrvata napose u etnitet Republike Srpske. Na upit predsjednika Josipovića biskupu Komarici, je li mu poznato, ima li odista ljudi koji se žele vratiti u svoja rodna mjesta, biskup Komarica mu je pokazao popunjene formulare za povratak 530 obitelji u sela banjolučke, kotorvaroške i prijedorske općine. Dodao je da su mu te formulare budući povratnici dostavili u posljednjih mjesec i pol dana. Pojasnio je da ima daleko veći broj onih koji se žele vratiti na područje ne samo banjolučke regije nego i cijele Bosanske Posavine ali i u Srednju Bosnu. Izrazio je očekivanja mnogih da će novouspostavljeni Središnji državni ured za Hrvate izvan RH pomoći, između ostalog, održivom povratku mnogih prognanih i izbjeglih Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Odgovoreno mu je da će spomenuti Ured surađivati sa svim relevantnim institucijama i pojedincima iz Bosne i Hercegovine kojima je stalo da se povratom i hrvatske populacije stanje u toj zemlji normalizira i popravi.

Sugovornici su se složili da je potrebno i u javnosti iznositi sve one konstruktivne i uspjele akcije odnosno iskorake u učinkovitom liječenju ratnih rana i u izgradnji sretnije i mirnije budućnosti i Bosne i Hercegovine što svakako ima i veliko značenje za susjedne države pa tako i za Republiku Hrvatsku. (kta)

PREPORUČI