Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Zagreb - 28.02.2012

Predsjednik sabora primio predsjednika BK BiH

U dužem inofrmativnom razgovoru biskup Komarica je prikazao trenutno stanje Katoličke Crkve u BiH

Predsjednik Hrvatskog sabora g. Boris Šprem primio je u saborskim prostorijama, 27. veljače biskupa banjolučkog mons. dr. Franju Komaricu, predsjednika Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. U razgovoru je sudjelovao i generalni tajnik Biskupske konferencije BiH mons. Ivo Tomašević.

U dužem inofrmativnom razgovoru biskup Komarica je prikazao trenutno stanje Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini podsjetivši da su katolici najvećim dijelom Hrvati te da je položaj hrvatskog naroda itekako povezan s onim što Crkva odnosno katolici na tim prostorima žive. Poseban naglasak stavio je na dramatičnu i zabrinjavajuću činjenicu nepovratka katolika u entitetu Republike Srpske u kojem, od predratnih oko 220 000, danas živi tek oko 11.500 katolika, najvećim dijelom Hrvata. Pokazao mu je i popunjene liste za povratak više od 530 prijavljenih katoličkih obitelji s područja banjolučke, kotorvaroške i prijedorske općine koji su se njemu, kao mjesnom biskupu, tijekom posljednjih mjesec i pol dana prijavili moleći ga da kod predstavnika vlasti posreduje oko omogućavanja povratka u njihove domove. Zahvalio je vlastima Republike Hrvatske za svu njihovu dosadašnju pomoć na planu povratka te ukazao na inertnost vlasti na entitetskoj i lokalnoj razini napominjući da postoje blagi pomaci na bolje.

Predsjednik Šprem je izrazio zadovoljstvo zbog susreta s biskupom Komaricom kao predsjednikom Biskupske konferencije BiH dodajući da je sa zanimanjem pratio što je sve Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini učinila u očuvanju hrvatskog naroda i liječenja ratnih rana.

Biskup Komarica je zahvalio predsjedniku Špremu što je izričito dao do znanja da je „Hrvatski sabor, kao najviše tijelo svih hrvatskih državljana kako onih u domovini tako i onih koji žive izvan njenih granica, bio i bit će mjesto objedinjavanja svih Hrvata“. Izrazio je i zahvalnost što predsjednik Šprem svojom „osobnom dužnošću i obvezom smatra da dijelu hrvatskog naroda u drugim državama bude zajamčena skrb i zaštita Republike Hrvatske u skladu sa Ustavom i zakonima“. Izrazio je nadu da će i novoosnovani Središnji državni ured za Hrvate izvan RH odigrati značajnu ulogu posebno kada je riječ o Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Biskup Komarica je uručio predsjedniku Špremu i pisanu Promemoriju, a predsjednik Šprem je obećao da će razmotriti sugestije koje mu je biskup Komarica dostavio. Izrazio je uvjerenje da će i sadašnja Vlada na djelu pokazati svoje zauzimanje da hrvatski narod u Bosni i Hercegovini bude jednakopravan s druga dva naroda.

Biskup Komarica je zamolio predsjednika Šprema da potakne službene državne medije u Republici Hrvatskoj da posvete više pozornosti aktualnoj situaciji katoličke populacije u Bosni i Hercegovini što je predsjednik Šprem i obećao. Obojica su izrazili spremnost i za daljnje susrete. (kta)

PREPORUČI