Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Detalj sa zasjedanja Detalj sa zasjedanja
Sarajevo - 30.01.2012

Započelo XIV. Redovno godišnje zajedničko zasjedanje BK BiH i HBK

Predsjedaju biskup banjolučki mons. dr. Franjo Komarica i nadbiskup đakovačko-osječki mons. dr. Marin Srakić

U ponedjeljak u popodnevnim satima, 30. siječnja u zgradi Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu započelo je XIV. zajedničko zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske Biskupske konferencije. Predsjedaju biskup banjolučki mons. dr. Franjo Komarica i nadbiskup đakovačko-osječki mons. dr. Marin Srakić, a sudjeluju svi biskupi BK BiH i svi članovi HBK osim trojice koji su spriječeni drugim preuzetim obvezama.

Riječi dobrodošlice na početku zajedanju uputio je domaćin nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić pozdravivši predsjednik Biskupskih konferencija kao i nadbiskupa metropolita zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića i sve nazočne nadbiskupe i biskupe. Podsjetivši da je posljednje zajedničko zasjedanje u Sarajevu bilo 2006. godine, kazao je kako je sigurno vama biskupima iz Republike Hrvatske važno „da uvijek iznova iz prve ruke upoznaju trenutno stanje Crkve u Bosni i Hercegovini i njezino nastojanje da ispuni svoje poslanje u suradnji s drugima i drugačijima, a na dobro našeg naroda i svih ljudi koji žive u ovoj zemlji Bosni i Hercegovini“.

U svom pozdravu biskup Komarica, predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, je kazao da su „ovogodišnji naš 14. po redu bratski susret“ započeli „molitvom Duhu Svetomu da nam On zapali svjetlo u srcu, a dušu nam zadahne ljubavlju kako bismo mislili što je pravo i njegovoj se utjesi vazda radovali“. Posebnu dobrodošlicu uputio je „najmlađoj braći u biskupskoj službu“ koji su zaređeni tijekom prošle godine: dubrovačkom biskupu mons. Mati Uziniću, vojnom biskupu u BiH mons. Tomi Vukšiću i biskupu koadjutoru porečko-pulskom mons. Draženu Kutleši.

Osvrnuvši se na neka najvažnija događanja u prošloj godini, biskup Komarica je spomenuo neke važne izazove o kojima su raspravljali: potrebi nove evangelizacije za sve staleže i slojeve mjesnih Crkava, potrebu intenzivnijeg i sustavnijeg rada na učvršćivanju osobnog identiteta svećenika i svećeničkih pripravnika te redovnika i redovnica te što temeljitijeg odgoja i obrazovanja svećeničkih kandidata i svih drugih suradnika i suradnica u apostolatu, potrebu većeg i sustavnijeg rada s mladima - osobito u njihovom spremanju za osnivanje kršćanskog braka i obitelji kao i potrebu senzibiliziranja katoličke ali i sveopće domaće javnosti za sve veći broj siromašnih obitelji i promoviranje djela milosrđa, ljubavi i mirotvorstva. Podsjetio je i na veliki događaj beatifikacije Drinskih mučenica, 24. rujna 2011.

Nadbiskup Srakić, predsjednik HBK, u svom pozdravu podsjetio je na neka važna događanja na razini Crkve u Hrvatskoj među kojima osobitu važnost ima Pastoralni pohod Svetog Oca Benedikta XVI. Crkvi u Hrvatskoj prigodom Prvog nacionalnog susreta hrvatske katoličke obitelji. Spomenuo je i na državnoj razini parlamentarne izbore, potpisivanje pristupnog ugovora s Europskom Unijom i referendum u kojem su hrvatski građani izrazili svoju volju pristupa Europskoj Uniji. „Uvjereni smo da granice Europske Unije neće ometati ili čak onemogućiti našu daljnju suradnju na dobro naših vjernika i građana“, kazao je nadbiskup Srakić koji se potom osvrnuo na dnevni red zasjedanja.

Zasjedanje će završiti 31. siječnja u 12.30 sati konferencijom za novinstvo, također, u zgradi Ordinarijata.
Misno slavlje, na kojem će sudjelovati svi nazočni biskupi, bit će u katedrali Srca Isusova u ponedjeljak, 30. siječnja u 18 sati. Euharistiju će predslaviti nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, a prigodnu propovijed uputiti nadbiskup Srakić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije. Prigodnu riječ na kraju Misnog slavlja uputit će apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Alessandro D'Errico.

Na dnevnom redu zasjedanja predviđeno je da biskupi saslušaju izvješća o aktualnom stanju u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu, o Tjednu solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH, o djelovanju Vijeća i Ureda za hrvatsku inozemnu pastvu te o poduzetim koracima oko osnivanja zajedničkog Ureda za prikupljanje svjedočanstava o žrtvama u dvadesetom stoljeću. Biskupi će, između ostalog, saslušati i izvješće o misijskoj djelatnosti Crkve u Hrvata i uzajamnom radu kao i izvješće o radu na planu liturgijskih tekstova.

Tiskovna konferencija bit će na kraju zasjedanja u zgradi Nadbiskupskog ordinarijate vrhbosanskog, 31. siječnja u 12,30 sati. Sudjeluju predsjednici BK BiH i HBK biskup Komarica i nadbiskup Srakić. Fotografi i kamermani moći će zabilježiti početak zasjedanja.

Sve potrebne informacije mogu se dobiti u Tajništvu BK BiH na te. 033 66 68 67. (kta)

PREPORUČI