Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti

Vojni ordinarijat u BiH

Mons. dr. Tomo Vukšić
apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini

Telefon: 033/285-597, fax: 033/286-686
E-mail: vojni.ordinarijat@mod.gov.ba

Ured katoličkog dušobrižništva ja utemeljen zaključivanjem Sporazuma o uspostavi, ustrojstvu i načinu djelovanja katoličkog dušobrižništva u Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH između Vijeća ministara BiH i Vrhbosanske nadbiskupije, od 11. rujna 2007. godine.

Dana 8. travnja 2010. godine potpisan je ugovor između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice o dušobrižništvu katoličkih vjernika pripadnika Oružanih snaga BiH, a 7. srpnja 2010. godine isti je ratificiran u Predsjedništvu BiH.

Sveti Otac Benedikt XVI. osnovao je, 1. veljače 2011. Vojni ordinarijat za Bosnu i Hercegovinu te imenovao generalnog vikara Mostarsko-duvanjske biskupije i profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu dr. don Tomu Vukšića za prvog biskupa vojnog ordinarija. Za biskupa je zaređen 2. travnja 2011. u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve.

Ured katoličkog dušobrižništva (Vojni ordinarijat), preko devet kapelanija koje pokrivaju cjelokupni prostor BiH, skrbi se za duhovne potrebe katolika pripadnika MO i OS BiH, te članove njihovih obitelji.

U vojarnama u kojima su opremljeni prostori ili izgrađene kapelice, redovito se održavaju Svete Mise, duhovne pripreme i pokornička bogoslužja pred Uskrs i Božić, kao i zapovjedne svetkovine.

Ured (Vojni ordinarijat) organizira vojna hodočašća u Lourdes - Francuska (svibanj) i Mariju Bistricu – Hrvatska (listopad), te zajedno sa Vrhbosanskom nadbiskupijom sudjeluje u organizaciji molitvenog pohoda u Bobovac – općina Vareš (listopad).

Distribucija katoličkog tiska, duhovne vježbe, predavanja i konferencije su također aktivnosti koje ovaj ured organizira i koordinira sa vojnim kapelanima i biskupijama u BiH. 

Web stranica Ureda katoličkog dušobrižništva

PREPORUCI