Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Sarajevo - 24.06.2024

Imendanski kalendar Biskupske Konferencije Bosne i Hercegovine za 2025. godinu

U skladu s odlukom biskupa, izrađen je Katolički imendanski kalendar za područje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za 2025. godinu koji je na raspolaganju svima koji budu željeli tiskati katolički kalendar

U skladu s odlukom biskupa, izrađen je Katolički imendanski kalendar za područje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za 2025. godinu koji je na raspolaganju svima koji budu željeli tiskati katolički kalendar.

Katolički imendanski kalendar se dostavlja javnosti kako bi se svi, koji kane tiskati katolički kalendar, pridržavali ovog predloška.

Rimokatolički kalendar za 2025. godinu izradio je mons. mr. sc. Tomo Knežević, dugogodišnji profesor liturgike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Katolički kalendar se može preuzeti ovdje:

Uz Katolički imendanski kalendar donosimo dodatne napomene mons. Kneževića:

Pred Vama se nalazi Katolički imendanski kalendar za sljedeću 2025. godinu. U tom poslu pripreme za tisak naići ćete na probleme i to prvenstveno oni koji budu tehnički priređivali ovaj kalendar. Zato lijepo molim sve one, koji budu pripremali Katolički imendanski kalendar za sljedeću godinu prema ovom predlošku, da se strogo drže ovog originala. To se upozorenje prvenstveno odnosi na odredbe Općeg kalendara Katoličke Crkve, Nacionalnog liturgijskog kalendara Biskupske konferencije BiH i Nacionalnog liturgijskog kalendara Hrvatske biskupske konferencije, zatim na velika, mala i masna slova, te slova dana koji su označeni crvenom bojom. Prema odredbi gore spomenutih nacionalnih kalendara crvenim slovima pisane su sve nedjelje tijekom godine kao i četiri zapovjedne svetkovine: Božić, Tijelovo, Velika Gospa i Svi sveti. Isto tako upozoravam Vas na liturgijsku logiku skraćivanja pojedinih dana koji su predugi za tisak, jer imaju previše imena. Znači u Vašem kalendaru mora sve ostati kao u predlošku, osim odgovornog skraćivanja imena pojedinih svetaca i blaženika. Taj posao neka naprave odgovorne osobe. Dakle, treba naglasiti sljedeće:

1. Moraju se poštivati sve svetkovine/blagdani/obvezatni spomendani/neobvezatni spomendani na datume na koje su napisani. Sve to ima svoje razloge i svoje liturgijsko utemeljenje.

2. Crvenim slovima moraju biti napisani svi dani koji su u predlošku napisani crvenim slovima, a to su sve nedjelje tijekom godine i četiri svetkovine: Božić, Tijelovo, Velika Gospa i Svi sveti.

3. Velikim slovima i masnim slovima moraju biti napisani svi dani koji su u predlošku tako i napisani.

4. Sve ostalo treba napisati kao što je napisano u samom predlošku.

6. Tabele na ekranu su stavljene samo uvjetno kako bi se lakše moglo stavljati simbole za mjesečeve mijene na određene dane. One nestaju kod tiskanja.

7. Da biste mogli napisati mjesečeve mijene šaljem Vam uz kalendar i Ultimu, a koju trebate ugraditi u svoj kompjuter. Tumač simbola pisanih u Ultimi:

 = mlađak (4)

 = prva četvrt (3)

 = uštap, pun mjesec (8)

 = posljednja četvrt (5)

Pozivam Vas na odgovornost. Nemojte zbog olakog pristupa i vlastitog tumačenja preuzimati odgovornost. Strogo se držite predloška teksta koji se nalazi pred Vama. Međutim, tehničke stvari u svezi s tiskanjem kalendara određujete Vi sami.

Ima i primjedbi kako bi se mnogo toga moglo hrvatski bolje umiti. Kod rješavanja ovog problema treba biti strpljiv i sačekati da Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine i Hrvatska biskupska konferencija pripreme i odobre službeni Imendanski kalendar, a koji bi vrijedio za obje biskupske konferencije. Do tada treba biti strpljiv.

Puno strpljenja pri izradi kalendara za 2025. godinu želi i pozdravlja

Tomo Knežević

PREPORUČI