Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Sarajevo - 21.06.2024

Pod predsjedanjem nadbiskupa Vukšića održana sjednica Vijeća za medije Biskupske konferencije BiH

Pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog mons. Tome Vukšića, u petak 21. lipnja 2024., u prostorijama Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, održana je sjednica Vijeća za sredstva društvenog priopćivanja BK BiH

Pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog mons. Tome Vukšića, u petak 21. lipnja 2024., u prostorijama Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, održana je sjednica Vijeća za sredstva društvenog priopćivanja BK BiH. Sudjelovali su: ravnatelj i glavni urednik mjesečnika Naša ognjišta iz Tomislavgrada fra Gabrijel Mioč, glavni urednik mjesečnika Svjetlo riječi i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Vili Radman, ravnatelj i glavni urednik Radija Marije BiH i superior zajednice Družbe Isusove u Sarajevu p. Mato Anić, glavni urednik Katoličkog tjednika i portala Nedjelja.ba vlč. Josip Vajdner te glavni urednik Katoličke tiskovne agencije BK BiH i tajnik ovog Vijeća mons. Ivo Tomašević.

Nakon molitve i uvodnog pozdrava nadbiskupa Vukšića, vijećnici su usvojili zapisnik s prošle sjednice.

Sudionici zasjedanja potom su se osvrnuli na prošlogodišnje obilježavanje Dana društvenih komunikacija u Bosni i Hercegovini u nedjelju, 24. rujna 2023. za koji su objavljeni i medijima dostavljeni prigodni materijali, a župama dostavljena prigodna knjižica i plakat za taj Dan. Osvrnuli su se i na središnje Euharistijsko slavlje koje je te nedjelje, u katedrali Rođenja Blažene Djevice Marije u Trebinju predvodio nadbiskup Vukšić u zajedništvu s biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim mons. Petrom Palićem i uz koncelebraciju provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Joze Grbeša i još 22 svećenika te uz izravni prijenos Radije Marije BiH i praćenje drugih medija. Ovim je proslavljen i Dan Trebinjsko-mrkanske biskupije i njezin nebeski zaštitnik sv. Mihovil arkanđeo pa je sudjelovao veliki broj vjernika. Izražena je zahvalnost svim medijima i medijskim djelatnicima koji su dali svoj doprinos obilježavanju ovog dana kao i svim svećenicima koji su te nedjelje u središte stavili medijsko djelovanje u službi evangelizacije.

Vijećnici su razmišljali i o načinu da taj Dan još više zaživi posebno u župnim i drugim crkvenim zajednicama. Također su preuzeli zadaće u vezi s pripremom sljedećeg Dana medija, koji Crkva u Bosni i Hercegovini redovito obilježava u posljednju nedjelju u rujnu. Dan sredstava društvenog priopćivanja BK BiH bit će obilježen u nedjelju, 29. rujna 2024. pa će biti pripremljeni prigodni materijali. Središnje Misno slavlje te nedjelje u župi Presvetog Srca Isusova u Prozoru predvodit će nadbiskup Tomo Vukšić.

Na sjednici Vijeća vođena je i diskusija o djelovanju crkvenih medija u Bosni i Hercegovini. Sudionici su razmišljali o najboljim načinima da Crkva odgovori na suvremene izazove na medijskom planu s ciljem što boljeg ostvarenja svoga evangelizacijskog poslanja. Izneseni su i pojedini konkretni prijedlozi te istaknuta važnost međusobne suradnje i iznalaženja rješenja u skladu s vremenom i okolnostima u kojem Crkva nastoji ostvariti svoje poslanje. Ukazano je na potrebu jačanja svijesti o svrhovitosti medijskog pastoriziranja članova katoličke zajednice.

Vijećnici su ukratko upoznati i radom Stručnog tijela za prijenose liturgijskih slavlja BK BiH. (kta)

PREPORUČI