Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Rim - 03.05.2024

​​​​​​​Misnim slavljem na grobu sv. Petra apostola biskupi Biskupske konferencije BiH započeli svoj pohod „ad limina“

Biskupi BK BiH započeli su svoj redoviti pohod „ad limina“ u Rimu, na blagdan svetoga Filipa i Jakova, u petak 3. svibnja, slavljem Svete mise na grobu prvaka apostolȃ sv. Petra u njemu posvećenoj bazilici u Rimu

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine započeli su svoj redoviti pohod „ad limina“ u Rimu, na blagdan svetoga Filipa i Jakova, u petak 3. svibnja 2024., slavljem Svete mise na grobu prvaka apostolȃ sv. Petra u njemu posvećenoj bazilici u Rimu. Euharistijsko slavlje predvodio je predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH u zajedništvu s biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim mons. Petrom Palićem te biskupom banjolučkim mons. Željkom Majićem i pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom. Koncelebrirala su desetorica svećenika najvećim dijelom iz Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima predvođeni rektorom preč. Markom Đurinom i vicerektorom vlč. Markom Škrabom te vršitelj dužnosti rektora u Papinskom svećeničkom zavodu Campo Santo Teutonico u Vatikanu vlč. Branko Jurić, generalni tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević te vlč. Filip Sertić kojemu su prisutni čestitali imendan. Sudjelovalo je i nekoliko vjernica koje su pročitale misno čitanje i molitvu vjernika, te jedan bogoslov.

„Slavlje svete Mise u ovo rano jutro na oltaru na grobu svetoga Petra, prvaka apostolskog zbora, prvi je čin našega redovitog pohoda ad limina apostolorum (pragovima apostola). Stoga smo duboko zahvalni Božjoj Providnosti za ovaj blagoslovljeni početak kao i za sretnu okolnost da svoj pohod ovim Euharistijskim slavljem, po rasporedbi crkvenoga kalendara, započinjemo upravo na zajednički blagdan dvojice apostola, svetoga Filipa i svetoga Jakova Mlađega“, kazao je nadbiskup Vukšić u svojoj propovijedi pod naslovom „Vjerujemo u apostolsku Crkvu“.

„Popis dvanaestorice apostola, najbližih Isusovih učenika, nalazi se na čak četiri mjesta u Svetomu Pismu: u Matejevu (10,1-2), Markovu (3, 13-19) i Lukinu evanđelju (6,12-16) te u Djelima apostolskim (1,12-14)“, rekao je nadbiskup Tomo te podsjetio da je Isus ustanovio dvanaestoricu apostola prema Markovu evanđelju: Šimuna, kojemu nadjenu ime Petar, i Jakova Zebedejeva i Ivana, brata Jakovljeva, kojima nadjenu ime Boanerges, to jest Sinovi groma, i Andriju i Filipa i Bartolomeja i Mateja i Tomu i Jakova Alfejeva i Tadeja i Šimuna Kananajca i Judu Iškariotskoga, koji ga izda“ (Mk 3, 13-19). Ukratko je progovorio i o apostolima Filipu iz Betsaide i sv. Jakovu Mlađem.

„Ovo je blagoslovljena prigoda za sve nas, okupljene na Euharistijskom slavlju, da za oltarom koji se nalazi na grobu svetoga Petra, prvaka apostolskoga, u svoje ime i u ime svih vjernika naših biskupijskih zajednica, ponovno ispovjedimo vjeru u apostolsku Crkvu, koja je istovremeno i neodvojivo također jedna-sveta-katolička. I da izrazimo pristanak uz nauk Crkve da je Isus, nakon što se pomolio Ocu nebeskomu, pozvao k sebi one koje je sam htio te ih postavio kao dvanaestoricu apostola da budu s njime, te da ih je poučavao i odgajao dok je bio na zemlji, i da ih je nakon svog uskrsnuća poslao propovijedati kraljevstvo Božje po cijelomu svijetu. Vjerujemo također da je Isus te apostole ustanovio kao kolegij ili postojani zbor te, dok stojimo na Petrovu grobu, ispovijedamo da je tom zboru na čelo postavio Petra, izabranoga između njih. Pristajemo uz izvještaje Svetoga Pisma da ih je poslao najprije sinovima Izraelovima a potom svim narodima zato da, kao dionici njegove moći i dostojanstva, učine sve narode Isusovim učenicima, da ih posvete i predvode na putu spasenja te tako rašire Crkvu po cijelomu svijetu i služe joj pod Gospodinovim vodstvom u sve dane do svršetka svijeta. Vjerujemo također da su apostoli za to poslanje u potpunosti bili Duhom potvrđeni na dan Pedesetnice i da su, propovijedajući evanđelje, koje su slušatelji primali po djelovanju Duh Svetoga, okupili sveopću Crkvu. I osobito je sretna i blagoslovljena okolnost što na ovomu mjestu možemo ohrabriti i osvježiti svoju vjeru da je Gospodin Crkvu, kojoj je Isus glavni zaglavni kamen, utemeljio na apostolima i sagradio na blaženome Petru, njihovu prvaku“, rekao je pastir Crkve vrhbosanske.

„Ovo je prigoda za osvježiti svoju vjeru da je Isus ustanovio Crkvu da bude stalna zajednica spasenja. I da je njezino poslanje, odnosno nastavak svoga poslanja po njoj, na početku povjerio vodstvu i služenju apostola. Te da ju je ustanovio da traje i poslije apostola sve do svršetka svijeta. I da uvijek bude jednako Kristova i jednako apostolska. Tako, zajedno s cijelom Crkvom, vjerujemo da su apostoli, poslušni Isusovoj volji i sa željom da se nastavi poslanje koje je njima bilo povjereno, 'poslije svoje smrti kao oporuku svojim neposrednim suradnicima ostavili dužnost dovršiti i učvrstiti od njih započeto djelo, povjeravajući im da se skrbe za cijelo stado u kojem ih je Duh Sveti postavio upravljati Božjom Crkvom' (usp. Dj 20, 28). Oni su, dakle, postavili takve ljude, a potom su odredili da, kad ovi umru, njihovu službu preuzimaju drugi prokušani muževi. Među različitim oblicima služenja, koji se od prvih vremena vrše u Crkvi, prema svjedočanstvu predaje prvo mjesto zauzima služba onih koji su postavljeni u biskupstvo te po nasljedstvu, koje teče od početka, imaju mladice apostolskoga sjemena“ (Lumen gentium, 20)… I na kraju, zahvalni za milost ovoga jutra i za dar vjere, molimo: Po zagovoru svetih apostola Filipa i Jakova, neka nas i sve ostale članove naših zajednica dragi Bog blagoslovi i čuva u zajedništvu u jednoj-svetoj-katoličkoj-apostolskoj Crkvi“, poručio je nadbiskup Vukšić na kraju svoje homilije.

Nakon Svete mise vlč. Branko Jurić ugostio je biskupe na doručku nakon čega su započeli svoj pohod koji će trajati do 8. svibnja 2024.

Za vrijeme svoga pohoda biskupi će susresti papu Franju i 15 njegovih najbližih suradnika, pročelnika dikasterija (odjela, ureda) koji su nadležni za različita područja crkvenoga života, trajat će do srijede 8. travnja. Biskupi pozivanju sve da svojim, zajedničkim i pojedinačnim, molitvama prate ovaj pohod kako bi, uz blagoslov Božje providnosti, donio plodove koji će biti na slavu Božju, korisni za napredak Crkve i za dobro svih njezinih članova. Posebice pozivaju župne zajednice u svojim biskupijama da za vrijeme Euharistijskih slavlja, u nedjelju 5. svibnja, mole Božji blagoslov za spomenute nakane.

U subotu 4. svibnja u 18:00 sati biskupi će slaviti Svetu misu u crkvi Aracoeli u Rimu u kojoj se nalazi grob Katarine Kosača-Kotromanić, supruge bosanskog kralja Stjepana Tomaša i pretposljednje bosanske kraljice u povodu 600. obljetnice njezina rođenja. Euharistijsko slavlje predvodit će i prigodnu propovijed uputiti predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić.

U nedjelju 5. svibnja u 18:00 sati u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima biskupi će, u zajedništvu s hrvatskom rimskom zajednicom, proslaviti blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića i bl. Ivana Merza te sudjelovati na proljetnom susretu hrvatskih rimskih studenata. Svetu misu na hrvatskome jeziku predvodit će predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, a propovijedat će biskup banjolučki mons. Željko Majić.

U ponedjeljak 6. svibnja u 18:00 sati biskupi će slaviti Svetu misu u Bazilici sv. Pavla izvan zidina. Misno slavlje predvodit će i propovijedati mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.

U utorak 7. svibnja u 7:00 sati biskupi će slaviti Svetu misu u Bazilici Svete Marije Velike. Misno slavlje predvodit će i propovijedati biskup banjolučki mons. Željko Majić.

U srijedu 8. svibnja u 7:30 sati biskupi će slaviti Svetu misu u Bazilici sv. Ivana Lateranskog. Misno slavlje predvodit će i propovijedati pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren.

U priopćenju s 89. redovnog zasjedanja, održanog 20. i 21. ožujka 2024. u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru, biskupi Biskupske konferencije BiH pozvali su sve Hrvate katolike, a posebno članove svojih biskupijskih zajednica, koji se nalaze u Rimu ili će tih dana biti na hodočašću u tom gradu da, prema svojim mogućnostima, sudjeluju na Svetim misama koje će slaviti biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, a na poseban način u subotu 4. svibnja u crkvi Aracoeli i u nedjelju 5. svibnja u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima. Također potiču na molitvu da ovaj pohod crkvenih pastira bude na blagoslov svim članovima partikularnih Crkava i svih ljudi u Bosni i Hercegovini. (kta)

PREPORUČI