Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Mostar - 20.03.2024

Pozdrav nadbiskupa Vukšića na početku 89. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

Govor predsjednika BK BiH mons. Tome Vukšića, nadbiskupa metropolita vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH, donosimo u cijelosti

 Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine, u jutarnjim satima 20. ožujka 2024. u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru, započela je svoje 89. redovito zasjedanje pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića, predsjednika BK BiH. Pozdrav nadbiskupa Vukšića na početku zasjedanja donosimo u cijelosti:

Na početku 89. redovitoga zasjedanja Biskupske konferencije BiH srdačno pozdravljam svu braću, članove naše konferencije: njezina dopredsjednika i našega domaćina, mostarsko-duvanjskoga biskupa i trebinjsko-mrkanskog apostolskog upravitelja mons. Petra Palića, te njemu u njegovim suradnicima već sada zahvaljujem za sve usluge i gostoljubivost. Pozdravljam novoga banjolučkog biskupa mons. Željka Majića, koji je prvi put s nama svojoj u novoj službi i kojemu još jednom čestitamo, i pomoćnog biskupa mons. Marka Semrena te apostolskoga vizitatora za župu Međugorje mons. Aldu Cavallia.

Pozdrav i zahvala također generalnom tajniku mons. Ivi Tomaševiću i suradnicima u Tajništvu, koji su i ovaj put sve priredili da bi zasjedanje moglo proteći u najboljem redu.

I.

Budući da je apostolski nuncij spriječen službenim obvezama koje ovih dana ima u Crnoj Gori, s nama je u ime Apostolske nuncijature njezin tajnik mons. Javier Camañes Forés,

Bratski i srdačan pozdrav također našim ostalim dragim gostima koji predstavljaju svoje biskupske konferencije. S nama je mons. Zdenko Križić, nadbiskup metropolita splitsko-makarski, kojega također molimo da prenese našu zahvalu Hrvatskoj biskupskoj konferenciji za pomoć i biskupima u Hrvatskoj i njihovim biskupijskim zajednicama za solidarnost sa Crkvom i svim ljudima u BiH. Ovdje je i predstavnik Talijanske biskupske konferencije mons. Domenico Cornacchia, biskup talijanske biskupije Molfetta-Ruvo-Giovinazzo-Terlizzi, te i njemu izražavamo bratsku dobrodošlicu i molimo ga da Talijanskoj biskupskoj konferenciji prenese našu zahvalnost za molitve i drugu pomoć iz toga dijela Crkve Kristove.

II.

Na ovom zasjedanju osvrnut ćemo se najprije na provedbu zaključaka s prošle 88. redovite sjednice naše Biskupske konferencije. Potom ćemo saslušati izvješća o radu tijekom 2023. godine, koja će podnijeti predsjednici pojedinih vijeća BK BiH, naše Tajništvo, Katolička tiskovna agencija, Misijska središnjica i Papinska misijska djela a tema nam je također istek mandata generalnom tajniku BK BiH i mandata članovima vijeća i komisija BK BiH u mjesecu rujnu 2024. Razgovarat ćemo i o temama predstojećih susreta BK BiH s Konferencijom viših redovničkih poglavara i poglavarica, s franjevačkim provincijalima i narednoga Međudekanskog susreta u BiH. I naravno, da će naše teme biti također jubilarna godina 2025. i pohod ad limina koji ćemo obaviti na početku mjeseca svibnja.

Ovo svoje okupljanje započeli smo sinoć slavljem svete Mise u mostarskoj katedrali na blagdan svetoga Josipa, zaštitnika Mostarsko-Duvanjske biskupije u čiji zagovor i ovaj put preporučamo sve njezine članove.

III.

Ovo svoje zasjedanje održavamo u danima kad se donose važne odluke za budućnost Bosne i Hercegovine i njezin položaj u odnosu na Europsku uniju. I u nadi da će otvaranje pristupnih pregovora pomoći smirivanju stanja i jačanju sklada u društvu, poštivanju pojedinačnih i kolektivnih prava svih, gospodarskom razvitku i životnom standardu, ekonomskoj i pravnoj sigurnosti, odustajanju od secesionističkih i unitarističkih planova, te primjeni etike u društvenim odnosima i mogućnosti da svatko sebi bira predstavnike u političkom životu, ovo je prigoda ponoviti više puta izneseni stav da Konferencija zbog tih razloga podržava početak pregovora i samo pristupanje Europskoj uniji, ali također očekuje da domaća vlast ispuni osnovne uvjete, što je potrebno prije svega radi dobra ljudi i poboljšanja stanja u Bosni i Hercegovini a također i za ozbiljan pregovarački proces.

Don Tomo Vukšić,
predsjednik Biskupske konferencije

PREPORUČI