Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Banja Luka - 10.12.2023

Obavijest biskupa Komarice svim župnim uredima i redovničkim zajednicama o imenovanju novog banjolučkog biskupa

Biskup Banjolučki mons. Franjo Komarica, 9. prosinca 2023. uputio je svim župnim uredima i svim redovničkim zajednicama na teritoriju Banjolučke biskupije službeni dopis u vezi s imenovanjem novog banjolučkog biskupa Željka Majića

Biskup Banjolučki mons. Franjo Komarica, 9. prosinca 2023. uputio je svim župnim uredima i svim redovničkim zajednicama na teritoriju Banjolučke biskupije službeni dopis u vezi s imenovanjem novog banjolučkog biskupa Željka Majića. Dopis biskupa Komarice prenosimo u cijelosti:

 

Draga braćo svećenici i redovnici, drage sestre redovnice, dragi Kristovi vjernici laici!

Obavještavam sve Vas, članove Banjolučke biskupije i sve Vas, koji apostolski djelujete na njezinom teritoriju i u njezinim institucijama, kako me je Apostolska nuncijatura u Bosni Hercegovini dopisom br. 126/2023 od 7. prosinca 2023. obavijestila da je Sveti Otac Franjo prihvatio moje odreknuće pastoralnog vodstva Banjolučke biskupije, koje sam mu — u smislu ZKP-a kan. 401 § 1 uputio u svojoj zamolbi u dopisu br. 121/21 od 22. siječnja 2021. godine.

U istom dopisu Apostolske nuncijature saopćeno je, da je Sveti Otac za moga naseljenika — biskupa banjolučkog imenovao don Željka Majića, svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije.

Službeno je to javnosti objavljeno 8. prosinca 2023., na svetkovinu Bezgrješnog začeća BDM.

Istim dopisom nam je Apostolska nuncijatura saopćila, da do biskupskog ređenja, odn. do kanonskog preuzimanja biskupije od strane novoimenovanog biskupa našu će banjolučku biskupiju Dekretom Kongregacije za biskupe (Prot. br. 351 od 8. prosinca 2023.) voditi — u svojstvu apostolskog administratora (upravitelja) „sede vacante“ — umirovljeni banjolučki biskup Franjo Komarica, sa svim ovlastima dijecezanskog biskupa, predviđenim Direktorijem za pastoralnu službu biskupa br. 244.

Datum biskupskog ređenja (i kanonskog preuzimanja biskupije) bit će uskoro dogovoren s novim biskupom i s Apostolskim nuncijem u našoj zemlji mons. Francisom A. Chullikattom.

Od dana preuzimanja biskupije od strane novog biskupa neka se u svim sakristijama na području naše biskupije istakne ime novog biskupa "ŽELJKO", a u kanonu mise, koja se slavi, na području naše biskupije, svaki je svećenik obavezan da spomene ime biskupa Željka.

Pozivam već sada sve Vas, da u svojim molitvama preporučite Bogu novog našeg nadpastira, biskupa Željka i njegovu apostolsku službu i brigu za duhovno dobro svih nas, sadašnjih kao i budućih članova naše biskupijske zajednice!

Novoimenovani biskup banjolučki mons. Željko Majić rođen je u župi Drinovci, 28. ožujka 1963. Gimnaziju je pohađao u sjemeništu u Dubrovniku, a filozofsko-teološke studije na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu. Za svećenika je zaređen u Mostaru 29. lipnja 1988. Obnašao je brojne pastoralne i upravne službe u svojoj biskupiji. Studirao je u Rimu na Papinskom sveučilištu Lateran od 1993. do 1995. i postigao licencijat iz pastoralne teologije. U Rimu je od 2006. do 2012. obnašao službu vicerektora Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima.

Od 2012. do 2021. obnašao je svojoj biskupiji službu generalnog vikara. Od 2019. je ravnatelj Caritasa biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan.

Dolazi k nama, da svojom velikom ljubavlju prema Kristu i Njegovoj Crkvi i svojim bogatim pastoralnim i organizacijskim iskustvom, te svojim apostolskim žarom predvodi našu Mjesnu Crkvu banjolučku tijekom idućih godina njezinog hodočasničkog putovanja, u njezinom svjedočenju Kristova Evanđelja i u vjernosti Nasljedniku apostola Petra — Svetom Ocu u Rimu.

Dok Vam, draga braćo i sestre, sve ovo službeno priopćavam — zahvaljujem Trojedinom Bogu za bezbrojne njegove milosti koje mi je udijelio tijekom svih proteklih godina moga života, osobito tijekom moje dosadašnje biskupske službe u našoj biskupiji.

Zahvaljujem i Kristovom Namjesniku, Svetom Ocu, za ukazano mi povjerenje vođenja ove Mjesne Crkve tijekom više od 34 godine.

Zahvaljujem i svima Vama, mojim dragocjenim suradnicima i suradnicama, te svim vjernicima - moliteljima u našoj biskupiji i svim brojnim dobročiniteljima naše biskupije za dragocjenu pomoć koju ste mi pružali u izvršavanju teške i odgovorne službe u proteklom (dijelom i vrlo dramatičnom) vremenu. Hvala svima Vama, u biskupiji i izvan nje, što ste ostali vjerni Kristu i Njegovoj Crkvi. A svim preminulim suradnicima i članovima naše biskupije dobri Bog udijelio svoje milosrđe i mir!

Zahvaljujem svima Vama za Vaše dosadašnje molitve da dobri Bog, stadu svoje Crkve u našoj napaćenoj ali vjernoj i svjedočkoj biskupijskoj zajednici, podari dobrog i revnog pastira.

Zazivam na sve Vas Božji blagoslov i molim majčinsku pomoć Presvete Djevice i Bogorodice Marije, kao i zagovor sv. Bonaventure i bl. Ivana Merza.

Bratski i srdačno Vas sve pozdravljam — Vaš brat u Isusu Kristu .

Mons. Franjo Komarica
biskup banjolučki i apostolski administrator

PREPORUCI