Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Sarajevo - 05.11.2023

Biskupi slavili Svetu misu u sarajevskoj katedrali uoči svoga 88. redovitog zasjedanja

Uoči svoga 88. zasjedanja, biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i biskupi delegati, u večernjim satima 5. studenog 2023. slavili su Euharistiju u katedrali Srca Isusova u Sarajevu

Uoči svoga 88. zasjedanja, biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i biskupi delegati, u večernjim satima 5. studenog 2023. slavili su Euharistiju u katedrali Srca Isusova u Sarajevu. Svetu misu predvodio je predsjednik Biskupske konferencije BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, a prigodnu propovijed uputio apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Francis Assisi Chullikatt. Uz njih dvojicu koncelebrirali su: biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski i potpredsjednik BK BiH mons. Petar Palić, biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren, mons. Fabijan Svalina, biskup koadjutor Srijemske biskupije i delegat Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metodija i desetak svećenika.

Asistirali su bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater pod vodstvom svoga profesora liturgike vlč. Ivana Rake. Liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.
 
Na početku Euharistijskoga slavlja nadbiskup Vukšić je pozdravio poimence Apostolskog nuncija i sve nazočne biskupe, zatim svećenike, redovnike, redovnice i okupljene vjernike napominjući da su ujedinjeni u molitvi uoči zasjedanja BK BiH kao i da će tijekom večeri stići također biskupi delegati Hrvatske i Austrijske biskupske konferencije. „U današnjem ćemo evanđelju čuti kako naš Gospodin poziva tumače i navjestitelje riječi Božje da budu dosljedni i usklađeni u svom ponašanju s onim što govore i navješćuju. Pri tome misli prije svega na one koji su prepoznati kao navjestitelji i tumači, ali i na sve Isusove učenike jer smo svi, svatko na svoj način, i propovjednici i svjedoci riječi Božje“, kazao je nadbiskup Tomo potičući na molitvu nebeskom Ocu za oproštenje kada u životu nije bilo usklađenosti ponašanja i onoga što navješćuju.
 
Osvrćući se na početku prigodne propovijedi na hrvatskom jeziku na pročitani odlomak iz evanđelja, u kojem Isus mnoštvu i svojim učenicima govori da »čine i obdržavaju sve što im pismoznanci i farizeji kažu, ali da se ne ravnaju po njihovim djelima« [Mt 23,2-3], nuncij Chullikat istaknuo je da je Isus jasno dao do znanja što znači biti „istinski kršćanin i učenik“: „Ne postaje se kršćaninom samo imenom, ili riječima, ili po vanjskom izgledu. Biti kršćanin znači pripadati Kristu svojim djelima i svakodnevnim životom“, kazao je apostolski nuncij dodavši da istinski Kristovi učenici postajemo tek kad postignemo dosljednost, suglasje i sklad između vjere i djelâ kršćanskog života.
 
„U svemu je, dakle, prisutan poziv na dosljednost, suglasje i sklad između vjere i života, između naše volje i Božje volje, upravo onako kako nas je Isus učio i kako je On sam potpuno i predano živio. Stoga, samo život koji se živi u savršenom skladu između vjere i djelâ pomaže nam da, poput Isusa, pobijedimo tamnu noć grijeha i vidimo sjaj svjetla Krista uskrsloga koji daje život našemu danas i našemu sutra“, naglasio je nuncij Chullikatt koji je dodao da je u povijesti Crkve bilo mnogo svetaca i mučenika vjere koji su nam ostavili veliku duhovnu baštinu prepoznatljivu po dosljednom životu i vjeri u Isusa Krista. Njihovi životi su konkretni primjeri istinskog i radosnog svjedočenja vjere.
 
Potom je Apostolski nuncij naglasio da je sarajevska prvostolnica „trajni spomenik i rječiti znak radosnog života i predanog vjerničkog svjedočenja prvog Nadbiskupa ove plemenite Nadbiskupije, Sluge Božjega Josipa Stadlera, čiji posmrtni ostaci počivaju u njegovoj katedrali“. „Svojim životom Sluga Božji nas je poučio kročiti putem vjere i tako postizati 'kršćansku savršenost i svetost'. Za života je bio uvjeren da će svatko od nas biti suđen po onomu što je učinio ili nije učinio; to jest, da su važna djelâ, a ne riječi [usp. Mt 25,35-44]“, kazao je nuncij podsjetivši također na „hrabri život i svjedočanstvo vjere“ bl. Drinskih mučenica, bl. Ivana Merza, sl. B. Petra Barbarića, te mnogobrojnih drugih svjedoka vjere iz Bosne i Hercegovine: franjevaca, dijecezanskih svećenika, redovnika, redovnica i vjernika laika „koji su Crkvu obogatili herojskim primjerima svetosti“.
 
Naglasivši potom da je „puno lakše obećati da ćemo nešto učiniti, negoli ispuniti obećanje“, kazao je da se možemo „deklarativno izjašnjavati kršćanima a živjeti u stalnom rascjepu s Božjom voljom“. „Tkogod živi u takvoj bivalentnosti, nije prikladan za kraljevstvo nebesko. Njegovo će kršćanstvo uvijek biti krinka, privid bez dosljednosti: i malo će trebati da se ta kuća od karata sruši [usp. Mt 7,27]. Vjera mora biti životna praksa, inače će postati zbroj riječi koje ne ostavljaju trajan i uvjerljiv trag“, istaknuo je nuncij Chullikatt potaknuvši sve da pod ovom Svetom misom mole Gospodina da im pomogne biti „vjernim svjedocima Evanđelja djelima, a ne samo riječima“, te da im udijeli „dar životne dosljednosti, osnažujući nas u borbi protiv naše slabosti nedosljednosti“.
 
Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine, 6. i 7. studenog 2023. s početkom u 9,00 sati u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu (ulica Josipa Stadlera 13) održat će svoje 88. redovito zasjedanje. Predsjedat će nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, predsjednik BK BiH, uz sudjelovanje članova Biskupske konferencije BiH i delegata Hrvatske i Austrijske biskupske konferencije te Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metodija.
 
Tijekom zasjedanja biskupi će, između ostalih točaka dnevnoga reda, osvrnuti se na provedbu zaključaka donesenih na prethodnom zasjedanju održanom sredinom srpnja ove godine u Banjoj Luci, saslušati izvješće svoga delegata na upravo završenoj XVI. Općoj redovitoj skupštini Biskupske sinode i delegata s drugih važnih susreta, dogovoriti pripremu dorađenog dokumenta s načelima i smjernicama formacije svećeničkih kandidata pod nazivom „Ratio institutionis sacerdotalis“ BK BiH, usuglasiti predstojeće termine i razmatrati druga pitanja važna za život i djelovanje biskupijskih zajednica u Bosni i Hercegovini.
 
Biskupi će u ponedjeljak, 6. studenog ujutro slaviti Svetu misu u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i potom se susresti s bogoslovnom zajednicom. Predsjedat će nadbiskup Vukšić, a prigodnu propovijed uputit će srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina.
 
Biskupi će završiti svoje zasjedanje konferencijom za novinstvo koja će biti upriličena u utorak, 7. studenog u 12 sati u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu u ulici Josipa Stadlera 13. (kta)
PREPORUČI