Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Kupres - 30.07.2023

Nadbiskup Vukšić na Kupresu predvodio Misu uoči Obiteljskog dana i Dana djedova, baka i starijih osoba

"Na tom putu obraćanja, na tom putu rasta u poštivanju i življenju obiteljskoga života, zazivamo zagovor Svete Obitelji da po njihovu zagovoru milost Božja i blagoslov Božji siđe na sve naše obitelji"

Euharistijsko slavlje uoči Šestog Obiteljskog dana i Trećeg Dana djedova, baka i starijih osoba, u večernjim satima u subotu 29. srpnja 2023. u crkvi Svete Obitelji u Kupresu predvodio je predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, u zajedništvu s nadbiskupom vrhbosanskim u miru kardinalom Vinkom Puljićem i predsjednikom Vijeća za obitelj Biskupske konferencije BiH mons. Markom Semrenom, pomoćnim biskupom banjolučkim, te uz koncelebraciju generalnog vikara Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađana Ćosića i još šestorice svećenika. Liturgijsko pjevanje animirao je veliki zbor župe Kupres uz orguljsku pratnju gospodina Zdravka Vile. Oko oltara bili su brojni ministranti i mistrantice, a ceremonijama je ravnao kupreški župni vikar vlč. Jadranko Kurt.

Riječi pozdrava nadbiskupu Vukšiću, kardinalu Puljiću, biskupu Semrenu, generlanom tajniku BK BiH mons. Ivi Tomaševiću, mons. Slađanu Ćosiću i drugim svećenicima i cijeloj okupljenoj vjerničkoj zajednici uputio je kupreški župnik vlč. Tomislav Mlakić.

Uvodeći u Misno slavlje nadbiskup Vukšić je pozvao sve okupljene oko oltara Gospodnjega da mole za obitelji. „Uzeli smo i misni obrazac koji Crkva predviđa i propisuje u ovakvim zgodama preporučujući sve naše obitelji prije svega Božjem milosrđu i u Božjem blagoslovu, ali preporučujući i nas sve da vršimo svoje obaveze,

nas koji jesmo svi članovi obitelji ili potekli iz obitelji ili tvorimo obitelji“, kazao je nadbiskup Tomo.

„Danas, kad smo okupljeni u ovoj crkvi, u kojoj se na osobit način štuje Sveta Obitelj, a u povodu podržavanja šestog dana molitve naše Biskupske konferencije za obitelji u svim našim župama i biskupijskim zajednicama, naravno da se sama od sebe u ovom razmišljanju nameće tema obitelji. Kada tome dodamo da smo ovih dana proslavili i blagdan svetih Joakima i Ane, Marijinih roditelja, a Isusova djeda i bake po majci, onda se dodatno čini vrlo važnim ne samo moliti, nego i razmišljati o našim obiteljima. Uz to sretna je okolnost da cijela Crkva ovih dana obilježava Dan starijih osoba, upravo djedova i baka, i tako u zajedništvu triju generacija moli za obitelj, u zajedništvu triju generacija živi obitelj i izgrađuje obitelj“, kazao je nadbiskup Vukšić u prigodnoj propovijedi.

„Živimo u vremenu koje je nametnulo način života, ritam života i tempo života, kad je sve manje na taj način blagoslovljenih obitelji da mogu sretno živjeti zajedništvo triju generacija. Mnoštvo je razloga, mnoštvo je okolnosti koje su uvjetovali da vrlo često roditelji i djeca nisu u mogućnosti živjeti zajedno s onima koji bi tako rado pored sebe imali svoje unuke ili unuci nisu u situaciji živjeti u takvom stanju da bi vrlo rado kod sebe imali svoga djeda i baku. Ritam života, način i obveze, traženje posla na raznim stranama po svijetu uvjetovali su da u naše vrijeme taj kršćanski ideal triju generacija obiteljskoga života, što naznačuje i upravo maloprije spomenuti način života Svete Obitelji Isusa Marije i Josipa u zajedništvu s Joakimom i Anom, je sve dalje od onoga što je svakodnevnica naših obiteljskih okupljanja. Dovodi to do toga da na osobit način trpe djedovi i bake koji su uskraćeni za mogućnost imati u blizini svoje potomke kao što na svoj način žalosti i njihove unuke koji nisu ili sve su rjeđe u situaciji da mogu osjetiti blagi osmijeh djeda i bake i milovanje njihovih ruka. I dok zazivamo kršćanski ideal i molimo Božji blagoslov za sve obitelji koje na takav način imaju mogućnost živjeti i jednako zazivamo Božji blagoslov za sve one koji su prikraćeni za takav život da u stanju u kakvome jesu i zahvaljujući ritmu kojim je nametnut mogu živjeti vjernost supruga i supruge i održavati i vršiti svoje zadaće roditelja prema vlastitoj djeci i obratno da djeca mogu sa zahvalnošću izvršavati Božju zapovijed poštivanja oca i majke kako bi i njima zaista lijepo i sretno bilo u ovome životu“, rekao je vrhbosanski nadbiskup..

„Draga braćo i sestre, ženidba se sklapa zbog ljubavi muškarca i žene, ali i zbog rađanja novih slika i prilika Božjih. Sadržaj toga dvoga izrečen je u Božjoj zapovijedi na početku knjige Postanka Svetoga Pisma. Rastite i množite se, rastite u vlastitoj ljubavi, razumijevanju i solidarnosti i darujte po blagoslovu Božjemu i vršeći vlastiti privilegij roditelja sebi samima, vlastitim obiteljima i cijelom svijetu, Kristovoj zajednici Crkve nove slike i prilike Božje. Jer poštivanje života na mnogo strana u suvremeno vrijeme ne odgovara kršćanskom idealu, znademo dobro da i kršćanske obitelji sve više i sve češće trpe zbog maloga broja rađanja. A mi kao narod, kao Crkva u hrvatskom narodu, vrlo često imamo običaj čuti pa izgovoriti i misliti da smo marijanska Crkva., da smo Crkva koja svoju pobožnost bitno, naglašeno oblikuje i izriče na marijanski način. I Bogu hvala da je tako gdje god da je tako i kad je tako. Ali, Blaženu Djevicu Mariju, Djevicu i Majku, draga braćo i sestre, časti cijela Crkva samo kao Djevicu i Majku koja je, vršeći obje te vrjednote i krjeposti, izrasla u sveticu prije svih svetaca“, riječi su nadbiskupa Vukšića.

„Večeras, dok razmišljamo o Svetoj Obitelji, u kojoj naravno dominira Isus, ali i Blažena Djevica Marija kao Majka i Djevica, moramo zazvati njezin zagovor da milosrđe i blagoslov njezinoga Sina siđe nad ovu generaciju ne samo hrvatskih katolika, nego katolika i ljudi općenito Europe i cijele zapadne civilizacije na putu njihova i našega zajedničkoga obraćenja u življenju krjeposti djevičanstva i majčinstva. Potrebno je dakle da ova gotovo pa nostalgična tvrdnja o marijanskom narodu ponovno postane stvarna činjenica, da postane svakodnevnica ovoga dijela Crkve Kristove. U tom smislu, primjer Svete Obitelji, obitelji triju generacija, a na osobit način primjer Isusa, Marije i Josipa u življenju, obiteljskih krjeposti postaju vrlo hitni, vrlo potrebni i vrlo aktualni i u naše vrijeme. Potrebni su, jer je svima, kao i našoj generaciji, možda na osobit način potrebno obraćenje, suobličavanje njihovu primjeru i njihovu načinu življenja obiteljskoga života. Hitni su njihovi primjeri za nasljedovanje, jer stvarnost i slika u kojoj živimo zaista čini da tako moramo kazati. Hitni su i vrlo su aktualni ne samo u ovom kraju nego u svim krajevima našeg naroda, u svim dijelovima Europe i, ponovit ću to, osobito u svim dijelovima zapadne civilizacije. Na tom putu obraćanja, na tom putu rasta u poštivanju i življenju obiteljskoga života, zazivamo zagovor Svete Obitelji da po njihovu zagovoru milost Božja i blagoslov Božji siđe na sve naše obitelji, na sve muževe i supruge, na sve sinove i kćeri, na sve bake i djedove, na sve nas koji jesmo potekli iz neke od naših obitelji, da tamo gdje jesmo i u službama koje jesmo u skladu s vlastitim mogućnostima doprinesemo da naše obitelji žive sretno i blagoslovljeno, da bake i djedovi, da očevi i majke, da unuci zaista rastu u svakom smislu, u smislu običnog ljudskog života, u smislu vjerničkog života, u smislu obraćanja i posvećenja slugu i službenica Božjih“, poručio je nadbiskup Vukšić.

Nakon Svete mise uslijedilo je klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu koje je predvodio kardinal Vinko Puljić na temu obitelji. Euharistijske liturgijske popijevke animirao je mali župni zbor pod vodstvom gospođe Brankice Radić i uz orguljsku pratnju Sare Babić. (kta)

PREPORUCI