Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Banja Luka - 13.07.2023

Uvodni pozdrav nadbiskupa Vukšića na početku 87. zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

„…u želji da se sva otvorena pitanja uvijek i posvuda rješavaju dijalogom, u nadležnim institucijama i u skladu sa zakonima, kao katolici ponavljamo: Dijalog je moralna obveza a mir moralni imperativ“

Na početku 87. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, koje je započelo s radom u četvrtak, 13. srpnja 2023. u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, predsjednik BK BiH, uputio je uvodni pozdrav koji prenosimo u cijelosti:

Na početku 87. redovitoga zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine srdačno pozdravljam ponajprije naše domaćine biskupe Franju Komaricu i Marka Semrena te već sada njima i njihovim suradnicima, u ime svih sudionika, zahvaljujem za gostoprimstvo i sve usluge u službi ovoga zasjedanja. Potom pozdrav dopredsjedniku Petru Paliću, biskupu iz Mostara, apostolskom vizitatoru za župu Međugorje nadbiskupu Aldu Cavalliu te generalnom tajniku Ivi Tomaševiću.

Jednako srdačan pozdrav upućujem našim gostima: porečko-pulskom biskupu Ivanu Štironji koji je delegat Hrvatske biskupske konferencije, pomoćnom ljubljanskom biskupu Francu Šuštaru, delegatu Slovenske biskupske konferencije te križevačkom vladiki Milanu Stipiću, koji je ustvari naš „domaći“ jer na području BiH ima vjernika, svećenika i župa svoje eparhije pa je i zbog toga uvijek dobro došao na naša zasjedanja.

Apostolski nuncij Francis Chullikatt će nam se pridružiti danas nešto malo kasnije pa mu već sada izražavam dobrodošlicu, a njegov prvi suradnik mons. Amaury Medina Blanco doći će i biti s nama subotu.

Na ovom zasjedanju, nakon pozdrava naših gostiju, analizirat ćemo provedbu zaključaka 86. redovitog zasjedanja, koje je održano u Mostaru. Potom ćemo saslušati izvješće Nadzornoga vijeća Caritasa BK BiH i godišnje izvješće predsjednika Caritasa BK BiH te izvješće o podjeli sredstava Tjedna solidarnosti za 2022. godinu. Raspravljat ćemo zatim o prijedlogu kurikuluma katoličkoga vjeronauka za osnovne i srednje škole te potom o mogućnosti organiziranja zajedničke molitve časoslova s Božjim narodom u našim zajednicama, a saslušat ćemo i izvješće o provedbi đakonske pastoralne godine.

S obzirom na društvene okolnosti u kojima se u ovom razdoblju nalazimo, osjećamo duboku potrebu da, kao vjernici, pozovemo sve plemenite ljude na molitvu Gospodinu Bogu za jačanje povjerenja među ljudima i narodima, porast međusobnog uvažavanja i prijateljstva te odgovornosti i rada za opće dobro i društvenu slogu. I u želji da se sva otvorena pitanja uvijek i posvuda rješavaju dijalogom, u nadležnim institucijama i u skladu sa zakonima, kao katolici ponavljamo: Dijalog je moralna obveza a mir moralni imperativ.

U vezi s tim, korisno je ponoviti neke riječi iz Izjave naše biskupske konferencije, koju smo objavili na kraju 82. plenarnog zasjedanja, 5. studenoga 2021., kada smo, između ostaloga, kazali:

U povodu stanja koje je nastalo u Bosni i Hercegovini:

Biskupi izražavaju svoju zabrinutost zbog neodgovornoga ponašanja i nepromišljenih izjava pojedinih političkih predstavnika, koji takvim svojim djelovanjem izazivaju osjećanje nesigurnosti i straha kod ljudi.

Sve, koji kao izabrani predstavnici sudjeluju u vlasti i donose odluke, i sve koji oblikuju medijski prostor, biskupi pozivaju

a) da se suzdrže od teških riječi i uvreda i

b) da poštuju pojedinačna i kolektivna prava ljudi, konstitutivnih naroda i manjinskih grupa. (…)

A dijalog je jedini moralno prihvatljiv način koji izabrani predstavnici moraju slijediti u pregovorima radi pronalaženja rješenja.

Potrebno je to također radi ispravljanja nepravdȃ i stvaranja osjećaja sigurnosti, radi podržavanja poduzetničke klime i otvaranja radnih mjesta, posebice za mlade.“

PREPORUČI