Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Banja Luka - 13.07.2023

Pozdravna riječ domaćina biskupa Komarice na početku 87. zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

Na početku 87. redovitog zasjedanja BK BiH, koje je započelo s radom u četvrtak, 13. srpnja u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci, biskup banjolučki mons. Franjo Komarica uputio je...

Na početku 87. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, koje je započelo s radom u četvrtak, 13. srpnja 2023. u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića, predsjednika BK BiH, biskup banjolučki mons. Franjo Komarica uputio je pozdravnu riječ koju prenosimo u cijelosti:

Vaša Ekselencijo, apostolski nuncije mons. Francis Asissi Chullikatt;

Dragi predsjedniče naše BK, nadbiskupe i metropolito vrhbosanski;
Draga druga braćo biskupi;

Dragi generalni tajniče naše BK.

Izražavam Vam srdačnu, iskrenu dobrodošlicu u sjedište moje biskupije.

Pozdravljam poimenično sve Vas:

- apostolskog nuncija, nadbiskupa Francisa Asissia Chullikatta, koji po prvi put sudjelujete u središtu moje banjolučke biskupije na redovnom zasjedanju naše BK;
- nadbiskupa i metropolitu vrhbosanskog i vojnog ordinarija u BiH, ujedno predsjednika naše BK;
- mons. Petra Palića, biskupa mostarsko-duvanjske biskupije i trajnog upravitelja trebinjsko-mrkanjskog;
- mons. Alda Cavallia, nadbiskupa u miru, apostolskog vizitatora s posebnim nalogom za župu Međugorje;
- mons. Milana Stipića, vladiku križevačkog;
- pomoćnog biskupa banjolučkog mons. Marka Semrena;
- mons. Ivu Tomaševića, generalnog tajnika naše BK;
Srdačno pozdravljam i Vas, dragu braću-biskupe, predstavnike susjednih BK:
- mons. Ivana Štironju, biskupa porečko-pulskog, predstavnika HBK;

- mons. Franca Šuštara, pomoćnog biskupa ljubljanskog, predstavnika SŠK.

Od ovih 87 redovitih zasjedanja naše BK i nekoliko izvanrednih, jedna trećina je bila održana ovdje, u središtu moje biskupije. Toliko puta – skoro 30 puta sam osobno imao čast i radost – kao domaćin – pozdraviti članove naše BK i dragu subraću, goste naših zasjedanja.

Većina članova naše BK je već završila svoju odgovornu zadaću u našoj domovinskoj Crkvi, u posebno izazovnim i turbulentnim godinama nesretnog rata i poraća. Izmijenio se tijekom dugih godina i veći broj apostolskih nuncija u našoj zemlji, a i dragi gosti, predstavnici susjednih BK su – jedni već prešli u vječnost, drugi već dugo u mirovini u svojim biskupijama.

I ranijih godina smo se svi trudili biti maksimalno odgovorni i međusobno solidarni glede aktualnih problema, poteškoća, izazova i mogućnosti s kojima se susretala naša domovinska Crkva i pojedinačno svaka od Mjesnih Crkava, za koju je svatko od nas bio odgovoran.

Kao jedini, preostali član „prve garniture“ članova BK BiH, želim pred svima Vama i ovaj put zahvaliti Trojedinom Bogu za dar njegova Svetog Duha svakome od Vas, koji ste spremni nastaviti – jednodušno i odgovorno – raditi za zajedničko duhovno dobro svih naših Mjesnih Crkava: - posredovanjem vjerskog poklada Crkve adekvatno potrebama naših vjernika; zajedničkim inicijativama na području pastorala vjernika naših (nad)biskupija; stvaranjem zajedničkih doprinosa djelovanju i projektima, koje pojedina od naših Crkava sama ne može sprovesti u djelo, te jedinstvenim dijalogom s političkim autoritetima na području zajedničke nadležnosti.

U mnogo slučajeva smo mi – tijekom proteklih skoro 30 godina postojanja u ovom obliku, a i prije toga – nastojali zajednički sagledavati također i posebne egzistencijalne i pastoralne potrebe svake od naših (nad)biskupija, i zajednički djelovali glede pozitivnog rješavanja tih problema.

Zahvalan sam svim bivšim i Vama, sadašnjim članovima naše BK, za dragocjenu pomoć i solidarnost koju ste pokazivali tijekom svih prošlih godina kroz skoro tri desetljeća – meni osobno – u ublažavanju tjeskoba i muka egzistencijalne i pravne naravi i u rješavanju brojnih i različitih problema, s kojima sam se sukobljavao, zajedno sa svojim suradnicima.

Brojni od tih problema, nažalost, ni do sada još nisu riješeni, poglavito zbog pomanjkanja dobre volje onih, koji su bili pozvani i dužni da ih rješavaju.

Jedan od tih problema – vezanih za ovu Mjesnu Crkvu , ali i za Crkvu u cijeloj našoj zemlji pa i u susjednim zemljama – jest još uvijek neostvareni povratak bespravno uzrupirane crkvene imovine veoma zaslužne za svekoliki razvoj grada Banje Luke i cijelog ovoga kraja nekadašnje trapističke opatije „Marija Zvijezda“.

Još prije nekoliko godina je najodgovornija politička osoba osobno obećala samom Svetom Ocu Franji i njegovim prvim suradnicima u Vatikanu da će „odmah“ vratiti imovinu „Marije Zvijezde“, slično kao što su još davno vratili imovinu Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, a djelomično i Islamskoj Zajednici.

To se, nažalost, do sada još nije dogodilo. Ponovno sam dobio sugestiju od predstavnika Svetog Oca, da naša BK, ponovno urgira pozitivno rješenje ovog problema – vezanog ne prvenstveno za egzistencijalne potrebe naše Crkve, nego za što uspješnije njezino djelovanje u duhu napora i poticaja pape Franje oko pomirenja, pravednog mira i međuvjerske i međuetničke suradnje u ovom dijelu Europe.

Nadam se da ćemo tijekom ovog zasjedanja, moći ponovno – kao redovito i do sada – naći zajednički, principijelni stav glede ove – osobito aktualne potrebe moje biskupije i poduprijeti dosada već poduzete napore – i naše i Svete Stolice.

Zajedno s Vama molim svjetlo i snagu Duha Svetoga za naš zajednički rad na ovom zasjedanju.

Unaprijed zahvaljujem svima Vama, koji ćete moći ostati i na slavlju svetkovine našeg Zaštitnika naše katedrale i biskupije, sv. Bonaventure.

PREPORUČI