Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Sarajevo - 07.07.2023

Održana sjednica Vijeća za medije Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

Sjednica Vijeća za sredstva društvenoga priopćivanja BK BiH održana je, 7. srpnja u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih "Ivan Pavao II." u Sarajevu pod predsjedanjem nadbiskupa Tome Vukšića

Sjednica Vijeća za sredstva društvenoga priopćivanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održana je u petak, 7. srpnja 2023.u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića. Ispričao se jedan član Vijeća, a sudjelovali su: ravnatelj i glavni urednik mjesečnika Naša ognjišta iz Tomislavgrada fra Gabrijel Mioč, dopisnik Hrvatskog radija iz Žepča gospodin Brane Vrbić, glavni urednik mjesečnika Svjetlo riječi i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Vili Radman, župnik župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Banjoj Luci i banjolučki dekan preč. Vladislav Žarko Ošap, ravnatelj i glavni urednik Radija Marije BiH i superior zajednice Družbe Isusove u Sarajevu p. Mato Anić te glavni urednik Katoličke tiskovne agencije BK BiH i tajnik ovog Vijeća mons. Ivo Tomašević.
 
Nakon što su usvojili zapisnik s prošle sjednice, sudionici su se osvrnuli na prošlogodišnje obilježavanje Dana društvenih komunikacija u Bosni i Hercegovini u posljednju nedjelju mjeseca rujna 2022. godine. Konstatirali su da su blagovremeno priređeni i župama poslani prigodni materijali. Izrazili su radost da je vrlo pozitivno odjeknulo Misno slavlje koje je, 25. rujna 2022. u župi sv. Ante Padovanskog u Bihaću u Banjolučkoj biskupiji predvodio nadbiskup Vukšić u zajedništvu s pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom i koncelebraciju sedmorice svećenika te sudjelovanje brojnih vjernika. Izražena je zahvalnost svim članovima biskupijskih zajednica u Bosni i Hercegovini koji su se tom prigodom ujedinili u molitvi za medijske djelatnike kao i svim medijima koji su omogućili da njihovi čitatelji, slušatelji i gledatelji pobliže razmišljaju posebno o temi Poruke pape Franje za tu prigodu.  
 
Vijećnici su osobitu pozornost posvetili pripremi obilježavanja sljedećeg Dana sredstava društvenog priopćivanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, u nedjelju 24. rujna 2023. U duhu Poruka pape Franje za 57. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije na temu „Govoriti srcem. 'Istinujući u ljubavi' (Ef 4, 15)“, bit će priređeni prigodni materijali te dostavljeni župama i stavljeni na raspolaganje medijima.
 
Nadbiskup Vukšić upoznao je članove Vijeća s radom Stručnog tijela za prijenose liturgijskih slavlja BK BiH koje je početkom ove godine priredilo i objavilo kalendar katoličkih liturgijskih i drugih slavlja koji mogu biti zanimljivi za medijsko praćenje u Bosni i Hercegovini u 2023. godini. (kta)
PREPORUČI