Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Priština - 30.05.2023

​​​​​​​Priopćenje za javnost sa zasjedanja Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metodija u Prištini

Sudionici 40. redovitog zasjedanja MBK sv. Ćirila i Metodija, koje se održava u kosovskom glavnom gradu Prištini, uputili su 30. svibnja Priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti

 Sudionici 40. redovitog zasjedanja Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metodija, koje se održava u Centru „Bogdani Polis“ u kripti katedrale Majke Terezije u kosovskom glavnom gradu Prištini, uputili su 30. svibnja 2023. Priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

Pomirenje, suradnja, suživot i mir su moralni imperativ

Mi katolički biskupi, okupljeni na zasjedanju Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda u Prištini, svjesni napete situacije kako na našem području, tako i na cijelom Kontinentu, razmatrali smo sadašnje stanje i mogućnosti napretka ovoga dijela Europe.

Uvjereni smo da se samo suradnjom, napornim radom, strpljenjem, uzajamnim povjerenjem i trajnim dijalogom može, a i mora, graditi pravedan mir, napredak naših naroda, država i zajednica.

Pomirenje, suradnja i suživot pojedinaca i naroda, te traženje rješenja mirnim putom za sva otvorena pitanja, moralni su imperativ za sve. Očekujemo od političara konkretno pozitivno djelovanje kako bi se napetosti smanjile i ojačalo razumijevanje među narodima. Da bi to moglo biti što plodonosnije, očekujemo od svih aktera javnoga života, uključujući predstavnike medija i korisnike društvenih mreža, da ne koriste govor mržnje, lažne vesti, manipulaciju širokim masama i propagandu nasilja, već da rade na traženju i širenju istine.

Pozivamo predstavnike svih crkava i vjerskih zajednica da se oslone na vrijednosti naših vjerovanja, koja naučavaju opće bratstvo među ljudima i odbacuju korištenje vjerskih osjećaja za manipulaciju i produbljenje postojećih napetosti. Stoga, potičemo sve da, u duhu istine i ljubavi, rade na ostvarenju svjetlije budućnosti za sve ljude i narode u ovom dijelu Europe.

Priština, 30.05.2023.

Međunarodna biskupska konferencija sv. Ćirila i Metodija

Albanska biskupska konferencija

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine

Bugarska biskupska konferencija

Hrvatska biskupska konferencija

PREPORUČI