Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Priština - 30.05.2023

​​​​​​​Pozdrav nadbiskupa Vukšića na početku 40. redovitog zasjedanja Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metodija

Predsjednik BK BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, u večernjim satima 29. svibnja uputio je pozdrav svim sudionicima 40. redovitog zasjedanja MBK sv. Ćirila i Metodija koje se održava u kosovskom glavnom gradu Prištini

 Predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, u večernjim satima 29. svibnja 2023. uputio je pozdrav svim sudionicima 40. redovitog zasjedanja Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metodija koje se održava u Centru „Bogdani Polis“ u kripti katedrale Majke Terezije u kosovskom glavnom gradu Prištini, od 29. do 31. svibnja. Pozdrav nadbiskupa Vukšića prenosimo u cijelosti:

U ime biskupa, članova Biskupske konferencije BiH, srdačno pozdravljam sve sudionike ovoga zasjedanja Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metodija. Zahvaljujem vam za poziv, na koji sam se rado odazvao također zato što se ovim nastavlja lijepa tradicija sudjelovanja predstavnika na zasjedanjima naših dviju konferencija. Naime, na našem posljednjem zasjedanju u Sarajevu sudjelovao je predsjednik Međunarodne biskupske konferencije mons. Ladislav Nemeth.

Ovdje bih želio ponoviti mons. Nemethu kao novom beogradskom nadbiskupu, da mu čestitam na povjerenju, koje mu je još jednom iskazao Petrov nasljednik, i da molim dragoga Boga da ga, po zagovoru svetih zaštitnika Beogradske nadbiskupije, obdari vjernošću i strpljenjem i neka ga blagoslovi dobrim zdravljem i suradnicima. I zajedno s vama molim da Subotička, Zrenjaninska i Kotorska biskupija čim prije dobiju nove biskupe.

Vama je to već poznato, ali red je ovdje spomenuti, da je pred Božić u prosincu 2022. godine stigao novi nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Francis Chullikatt, kojega i ovdje srdačno pozdravljam, a zajedno s njim i sve ostale apostolske nuncije, koji sudjeluju na ovom zasjedanju a rezidentni su ili nerezidentni nunciji u zemljama s područja ove biskupske konferencije.

Želio bih vas izvijestiti da smo mi na svom redovitom zasjedanju ovoga proljeća u Mostaru izabrali mons. Marka Semrena za svoga predstavnika na budućoj općoj skupštini biskupske sinode o sinodalnosti koja će biti održana u listopadu ove godine.

Saslušali smo izvještaje o radu vijeća i drugih tijela Konferencije i dogovorili svoje predstojeće susrete: na primjer, 16. susret sa članovima Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, 14. susret s franjevačkim provincijalima, 10. međudekanski susret, koji su u međuvremenu i održani, te još neke druge susrete i donijeli upute za proslavu 6. obiteljskog dana, koji će biti na Kupresu 30. srpnja 2023. Započet će Misom uočnicom i Euharistijskim klanjanjem te završiti svečanim Misnim slavljem na sam dan kada su na osobit način pozvani supružnici, koji slave obljetnice svoga vjenčanja, pa ovim pozivam svećenike i vjernike iz vaših biskupija, posebice one koji su podrijetlom iz BiH, da nam se pridruže u molitvi i euharistijskom slavlju.

Kao biskupska konferencija pridružili smo se Misnom slavlju i molitvi za mir u Ukrajini i svijetu u okviru lanca korizmenih Euharistijskih slavlja europskih biskupskih konferencija, a prema rasporedu mi smo bili na redu 27. veljače 2023. Također, naši vjernici su se odazvali i materijalno pomogli ljudima koji su stradali u potresu u Siriji i Turskoj, a poslali smo s posljednjeg zasjedanja i zajedničku čestitku Svetom Ocu u povodu desete obljetnice njegova služenja Crkvi Kristovoj.

Zahvaljujem mons. Gjergji-u za mogućnost da posjetim zajednicu hrvatskih katolika u Janjevu i da zajedno s njima slavim svetu Misu. Molit ćemo Kralja mira i preporučiti Mu tu župnu zajednicu, krajeve iz kojih dolazite i sve njihove ljude sa željom da se na miran način traže i nađu rješenja za sva otvorena pitanja među narodima i državama.

Don Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup
i predsjednik Biskupske konferencije BiH

PREPORUČI