Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Mostar - 21.03.2023

Pozdrav delegata Talijanske biskupske konferencije mons. Piera Coccie, biskupima BiH, okupljenima na 86. redovitom zasjedanju BK BiH

Na 86. redovitom zasjedanju BK BiH sudjeluje i delegat Talijanske biskupske konferencije mons. Piero Coccia, nadbiskup Metropolit Pesara u miru

Na 86. redovitom zasjedanju Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, koje se održava 21. i 22. ožujka 2023. u Mostaru, sudjeluje i delegat Talijanske biskupske konferencije mons. Piero Coccia, nadbiskup Metropolit Pesara u miru i predsjednik fondacije "Komunikacija i kultura" i tvrtke "Rete Blu" Talijanske BK. Na početku zasjedanja, 21. ožujka 2023. nadbiskup Coccia uputio je prigodni pozdrav čiji prijevod na hrvatski jezik donosimo u nastavku:
 
Poštovane ekselencije i svi sudionici ove Skupštine, želim vam dobro jutro. Zahvaljujem na pozivu koji ste uputili Talijanskom episkopatu da sudjeluje u radu vašeg godišnjeg susreta.
 
Donosim vam pozdrave i najbolje želje za dobar rad od talijanskih biskupa, a posebno od predsjednika, kardinala Mattea Zuppija i od generalnog tajnika Talijanske biskupske konferencije, nadbiskupa mons. Giuseppea Baturija.
 
To je pozdrav kojim želimo izraziti duh zajedništva talijanske Crkve prema Crkvi u Bosni i Hercegovini.
 
Ja sam Piero Coccia, nadbiskup metropolit Pesara, grada na sjeveru pokrajine Marke, blizu Ancone i marijanskog svetišta Loreto. Prije nekoliko mjeseci postao sam nadbiskup emeritus i sada živim u Ascoli Picenu, svom rodnom gradu, također u regiji Marche. U Rimu predsjedam fondaciji "Komunikacija i kultura" i tvrtki "Rete Blu – Plava mreža" Talijanske biskupske konferencije. Dvije ustanove koje također kontroliraju televizijski emiter „TV 2000“ i radijski emiter „Rete in Blu“.
 
Posebno sam povezan s vašim Crkvama jer već godinama na području biskupskog pastorala na razinama odgovornosti, školskog vjeronauka i u svom osobnom tajništvu imam za cijenjene i poštovane suradnice, časne sestre franjevke Krista Kralja, koje svi vi dobro poznate.
 
U prošlosti sam bio nekoliko puta u vašoj mučeničkoj zemlji. Razumio sam tešku situaciju u kojoj su se nalazile vaše zajednice, posebno tijekom nedavnog rata, ali i nakon njega. S vama je u tom teškom trenutku bila i talijanska Crkva, a posebno biskupije u Markama, koje su s vama povezane Jadranskim morem.
 
Dopustite mi da s vama podijelim nekoliko misli koje se tiču naših sestrinskih crkava.
 
Ova Skupština uključuje se u hod Sinode koju je želio papa Franjo :„Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“. Tri riječi koje nas obvezuju na tri crkvena iskustva od velike važnosti i koja živimo i danas kao braća biskupi, a time i kao partikularne Crkve s vama na čelu. Talijanska Crkva također je vrlo predana toj ideji kroz slušanje, razlučivanje i buduće pastoralne odluke koje će je morati voditi u nadolazećim godinama. Ovaj hod pobuđuje velik interes, živo sudjelovanje i snažnu volju za crkvenom suodgovornošću u naviještanju Evanđelja, osobito kod laika. Naravno, postoje neke neizbježne poteškoće.
 
Nadalje, na ovom našem sastanku svi smo angažirani i zabrinuti, ne samo za štetne učinke još uvijek prisutnog Covida, već posebno za apsurdni rat u Ukrajini, koji sije žrtve, nasilje, razaranje, teror i siromaštvo u jednoj regiji svima nama tako bliskoj. Ne možemo ostati ravnodušni pred tolikom patnjom.
 
Vi ste proživjeli ratnu dramu, sličnu drami ukrajinskog naroda, i svjedoci ste poteškoća u održavanju mira zbog etničkih, kulturnih i vjerskih razloga. U tim situacijama Crkva ima odlučujuću ulogu, zalažući se u njegovanju iskustva jedinstva, a poštujući različitosti. Vaše iskustvo u tom smislu puno nam znači i na njemu i danas učimo. Talijanska Crkva svega je toga potpuno svjesna i cijeni ono što ste uspjeli postići.
 
Nadalje, vrijeme u kojem živimo potiče nas da se osvrnemo na još jedno iskustvo koje ujedinjuje cijelu, univerzalnu Crkvu: borbu protiv seksualnog i psihičkog zlostavljanja, koje je učinio bilo koji član kršćanske zajednice. Hrabrost svetog Ivana Pavla II., Benedikta XVI. i pape Franje primjer nam je i poticaj. U tom pogledu treba nastaviti put kojim su krenuli mnogi nacionalni episkopati, uvjereni da će njihov trud uroditi plodom.
 
Crkva se danas suočava s izazovom bez presedana: biti mjestom ozdravljenja žrtava, a ujedno biti pozvana sprječavati takve negativne pojave, kroz sve primjereniji rad na formaciji svećenika, redovnika, redovnica i pastoralnih djelatnika.
 
Za Talijanski episkopat ovaj izazov predstavlja jedan od prioriteta u koji nastoji uložiti sva raspoloživa sredstva, kroz nova pastoralna tijela na biskupijskoj i nacionalnoj razini. U tom smislu želim izraziti svoju zahvalnost i zadovoljstvo onim što rade i vaše crkve.
 
Navest ću još jednu referencu. U Italiji smo mi pastiri zabrinuti za mlade, koji su se udaljili od vjere zbog raširene hedonističke i relativističke kulture, iako u tom smislu ne nedostaje zanimljivih iskustava svjedočenja i produbljivanja vjere.
 
Zasigurno se od nas pastira traži promjena mentaliteta, izražavanja, oblika i načina komunikacije kako bi Evanđelje mladima bilo izvor života na osobnoj i društvenoj razini. No, prije svega nadamo se da će nam započeti sinodalni hod pomoći izraziti jednu obnovljenu nazočnost Crkve u svijetu mladih kroz jasno svjedočanstvo življene vjere.
 
Na kraju se osvrćem na iskustvo koje nas kao Crkvu posebno zaokuplja u ovom vremenu: fenomen migracijskih tokova i primanja izbjeglica. Riječ je o vrlo delikatnoj temi koja angažira politiku, društvo u cjelini, države, međunarodno pravo itd. Mi smo kao Crkva pozvani svjedočiti vrijednost svakog čovjeka, njegovo pravo na život, na dostojanstven život. Zauzimati se za kulturu empatije, angažiranosti, kako bismo implementirali konkretne oblike solidarnosti. Ono što svi pokušavamo učiniti, unatoč neizbježnim poteškoćama u vremenu koje traži brzo djelovanje.
 
Ne gubimo vjeru i gledajmo u Krista koji nam i danas govori: „Bio sam gladan i dali ste mi jesti, bio sam žedan i napojili ste me; Stranac bijah i primiste me, nag i obukoste me, bolestan i pohodiste me, u tamnici i dođoste me posjetiti.[…] Zaista vam kažem: ”Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!” (Mt 25,35-36.40).
 
Na kraju vam želim dva dana plodnog rada, da pronađete što prikladnije načine za utjelovljenje Evanđelja u današnjem svijetu, da odgovorite na izazove koji čekaju vaše Crkve i da se brinete, s vašom dobro poznatom strašću i predanošću, za narod koji vam je povjeren.
 
Zahvaljujem vam na srdačnoj dobrodošlici koja mi je priređena svih ovih dana provedenih s vama.
 
Posebnu zahvalnost izražavam vašem poštovanom predsjedniku, mons. Tomi Vukšiću, poštovanom biskupu koji me ugošćuje, mons. Petru Paliću i Mons. Ivi Tomaševiću za njegovo velikodušno služenje cijeloj biskupskoj konferenciji Bosne i Hercegovine. Čuvat ću ovo bogato iskustvo provedeno u zajedništvu s vama i prenijet ću ga Predsjedništvu CEI-a za obostrano obogaćivanje naših voljenih Crkava.
 
Pratim vas svojom molitvom i svima vam želim plodonosan rad!
 
+ Piero Coccia
nadbiskup Metropolit Pesara u miru
i predsjednik fondacije "Komunikacija i kultura"
i tvrtke "Rete Blu" Talijanske biskupske konferencije
PREPORUČI