Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Mostar - 21.03.2023

​​​​​​​Pozdravni govor predsjednika HBK nadbiskupa Kutleše na zasjedanju BK BiH

Na 86. redovitom zasjedanju BK BiH, koje se 21. i 22. ožujka održava u Mostaru, sudjeluje i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup koadjutor mons. Dražen Kutleša

Na 86. redovitom zasjedanju Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, koje se 21. i 22. ožujka održava u Mostaru, sudjeluje i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup koadjutor mons. Dražen Kutleša. Njegov pozdrav, koji je uputio okupljenima na početku zasjedanja, prenosimo u cijelosti:

  1. U ime Hrvatske biskupske konferencije i u svoje osobno ime pozdravljam svu okupljenu braću u biskupstvu, članove Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine na čelu s predsjednikom nadbiskupom Tomom Vukšićem, vrhbosanskim nadbiskupom. Na poseban način pozdravljam apostolskoga nuncija u BiH nadbiskupa Francis Assisi Chullikatt, kao i mjesnog biskupa mons. Petra Palića. Također pozdravljam generalnog tajnika mons. Ivu Tomaševića.
  1. U proteklom razdoblju Hrvatska biskupska konferencija je, uz zajednički susret naših dviju konferencija, održala izvanredno zasjedanje u utorak, 24. siječnja 2023. u Zagrebu. Na zasjedanju je predstavljen Radni dokument za kontinentalnu etapu sinodalnog hoda. Kao što znate za europski kontinent sinodalno zborovanje održano je u Pragu od 5. do 1 veljače 2023. U izaslanstvu naše konferencije bilo je dvoje laika i jedna redovnica koje je predvodio zadarski nadbiskup u miru Želimir Puljić. Između ostaloga na tom smo zasjedanju posebnu pozornost posvetili dušobrižništvu hrvatskih branitelja želeći unaprijediti taj vid crkvenoga djelovanja, jer nam se branitelji često javljaju sa svojim upitima i zahtjevima da im se posveti veća pozornost u pastoralu. Na zasjedanju je odlučeno da se 12. susret hrvatske katoličke mladeži u Gospiću održi 4. svibnja 2024.
  1. Redoviti polugodišnji sastanak članova Stalnog vijeća HBK s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem i njegovim suradnicima održan je 28. studenoga 2022., u Banskim dvorima. Razgovarali smo o brojnim zajedničkim, kao i opće društvenim temama. Razmijenili smo informacije što se sve poduzima kako s državne tako i s crkvene strane u pomaganju najpotrebitijima u aktualnoj krizi kao i žrtvama potresa i ukrajinskim izbjeglicama. Bilo je riječi i o statusu katoličkih škola u Hrvatskoj u smislu prepoznavanja njihove posebnosti u odnosu na javne i privatne škole te je istaknuta potreba dorade provedbenog Ugovora između HBK i Vlade RH o katoličkim školama. Osvrnuli smo se i na tijek obnove sakralnih objekata nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa, koja se dijelom financira sredstvima državnog proračuna, a dijelom sredstvima Fonda solidarnosti EU-a. Uz to Premijer nam je predstavio planirane izmjene Zakona o trgovini po kojima bi se rad u trgovinama ograničio samo na 16 nedjelja u godini, a sve s ciljem omogućavanja radnicima da nedjeljom provedu vrijeme sa svojim obiteljima. Također smo informirani i o osiguravanju besplatnog obroka za sve učenike osnovnih škola u cijeloj Hrvatskoj koje je stupilo na snagu početkom ove godine.
  1. U međuvremenu su se dogodila i neka imenovanja u našem episkopatu. Najprije je 31. siječnja 2023. objavljeno da je papa imenovao biskupom Porečke i Pulske biskupije mons. Ivana Štironju, dosadašnjeg kotorskog biskupa. A dva tjedna kasnije 1 veljače 2023. Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj je objavila da me je papa imenovao zagrebačkim nadbiskupom koadjutorom, a zadarskog nadbiskupa u miru Želimira Puljića apostolskim upraviteljem Splitsko-makarske nadbiskupije. Mjesec dana prije toga, 14. siječnja 2023. uoči sv. Stošije, papa je prihvatio odreknuće od službe nadbiskupa Želimira čime je dotadašnji koadjutor mons. Milan Zgrablić postao zadarskim nadbiskupom.

Od ostalih događanja izdvojio bih:

  1. Deseti pastoralno-katehetski kolokvij za svećenike na temu „Svećenik pred izazovima antropološke preobrazbe / Vjera – kultura – komunikacija u organizaciji“ koji su organizirala dva naša Vijeća za katehezu i novu evangelizaciju i za laike koji je održan 28. veljače i 1. ožujka 2023. u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu. Nažalost velika snježna oluja koja je tih dana uzrokovala zatvaranje brojnih cesta, napose onih koje povezuju hrvatski sjever i jug, onemogućila je dolazak brojnim svećenicima. Kolokvij je donio mnoštvo vrlo zanimljivih i korisnih izlaganja koja su pomogla sudionicima da prepoznaju važnost komunikacije u svojem djelovanju te kako da poboljšaju svoju komunikaciju u različitim prigodama.
  1. Nacionalni studijski dani (NSD) za djelatnike u obiteljskom pastoralu i pastoralu osoba s invaliditetom u organizaciji dvaju Vijeća HBK za život i obitelj i za laike održani su od 17. do 19. ožujka 2023. u Lječilištu Topusko. Okupili su se predstavnici svih hrvatskih nad/biskupija te predstavnici udruga, zajednica i zaklada uključenih u pastoral osoba s invaliditetom kao i same osobe s invaliditetom, djeca s teškoćama u razvoju te članovi njihovih obitelji. Studijski dani početak su trogodišnjeg pastoralnog ciklusa (2023. – 2025.) naslovljenog Obitelji osoba s invaliditetom u krilu Crkve. Glavni ciljevi ciklusa su senzibiliziranje ponajprije vjerničke javnosti o položaju osoba s invaliditetom, djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji u Crkvi i društvu te sustavniji razvoj pastoralne skrbi o njima počevši od župnih zajednica.

Na kraju svima želim blagoslovljeno i plodno zasjedanje.

PREPORUČI