Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Sarajevo - 11.03.2023

Pod predsjedanjem biskupa Semrena održana sjednica Vijeća za obitelj BK BiH

 Redovita sjednica Vijeća za obitelj Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održana je u subotu, 11. ožujka 2023. u prostorijama BK BiH u Sarajevu pod predsjedanjem pomoćnog biskupa banjolučkog mons. Marka Sermrena, predsjednika Vijeća. Sudjelovali su članice i članovi Vijeća: gospođe Ana Huml Žontar i Verica Mišanović te gospodin Josip Gelo i vlč. Tomislav Mlakić, župnik župe Svete Obitelji na Kupresu.

Nakon što je uputio pozdrav nazočnim članovima i članicama Vijeća te im zahvalio za dolazak, biskup Semren je u uvodnoj riječi predstavio dnevni red sjednice ističući da će glavana tema biti obilježavanje predstojećeg VI. Obiteljskog dana u Bosni i Hercegovini koji će, pod geslom: „Očevi i majke pred izazovima sadašnjeg trenutka“, biti upriličen u župnoj crkvi Svete Obitelji na Kupresu, u nedjelju 30. srpnja 2023. Prenio je želju članova Biskupske konferencije da ovo Vijeće priredi potrebne materijale za Obiteljski dan koji bi bili objavljeni na mrežnim stranicama kao pomoć svim župnim i drugim crkvenim zajednicama da se uključe u obilježavanje spomenutog dana.
Nakon pročitanog i usvojenog zapisnika sa prethodne sjednice Vijeća za obitelj BK BiH koja je, zbog ograničenja kretanja u vrijeme pandemije koronavirusa, održana posljednji put 2020. godine, vijećnici su razmijenili mišljenja u vezi s organizacijom predstojećeg Obiteljskog dana. Saslušali su prijedlog odsutne članice Vijeća gospođe Sande D. Smoljo da za tu prigodu budu održana online predavanja na temu: “Izazovi očinstva i majčinstva u današnjem društvu“ te objavljeni video zapisi sa svjedočenjima samih obitelji o izazovima u suvremenom svijetu i odgovorima stručnih osoba koje rade s obiteljima. Također je predloženo da bude priređena knjižica za Misno slavlje toga dana i drugi materijali.
Tijekom žive rasprave prisutnih vijećnika izneseni su i drugi konkretni prijedlozi. Svi su se složili da tijekom proslave Obiteljskog dana posebno mjesto trebaju zauzeti one obitelji koje među svojim članovima imaju osobu s posebnim potrebama jer se takve obitelji suočavaju s velikim izazovima. Predloženo je i da se poduzmu aktivnosti prilagođene upravo takvim obiteljima. Razmotren je i program Obiteljskog dana koji uključuje večernju Svetu misu uoči Obiteljskog dana i potom klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu te svečano Euharistijsko slavlje u nedjelju, 30. srpnja 2023. kao i program prije Svete mise. Izneseni su i konkretni prijedlozi s ciljem animiranja dolaska što većeg broja vjernika, posebno iz župa bugojanskog i susjednih duvanjskog i livanjskog dekanata, na proslavu u Kupresu, ali i uključivanje svih biskupijskih zajednica u Bosni i Hercegovini u obilježavanje Obiteljskog dana na način da posebno toga dana obitelj stave u središte molitve i svoga zauzimanja.
Vijećnici su su također imali plodnu raspravu o obiteljskom pastoralu odnosno o povezivanju i daljnjem razvoju postojećih inicijativa, pokreta, aktivnosti i sadržaja na biskupijskim razinama i na razini Biskupske konferencije BiH. Predloženo je da, po uzoru na redovite dekanatske susrete svećenika, budu organizirani slični susreti i za obitelji. Izrečene su i riječi zahvale župnoj zajednici u Kupresu koja, predvođena svojim župnikom Mlakićem i suradnicima, već šestu godinu zaredom nesebično otvara vrata i srce svima koji dođu na proslavu Obiteljskog dana. Navedeni su i drugi primjeri dobre prakse župnika koji i u ovim teškim i izazovnim vremenima, koristeći sva sredstva koja uključuju i moderna sredstva društvene komunikacije, sustavno brinu za svoje župljane te posebno skrbe o obiteljima.
U završnoj riječi biskup Marko zahvalio je svim vijećnicima za aktivan doprinos te obećao s iznesenim prijedlozima upoznati biskupe koji će 21. i 22. ožujka 2023. okupiti na redovitom proljetnom zasjedanju Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u Mostaru. (kta)
PREPORUCI