Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Sarajevo - 27.02.2023

Pod predsjedanjem biskupa Palića održana sjednica Vijeća za ekumenizam i dijalog među religijama i kulturama BK BiH

Redovita sjednica Vijeća za ekumenizam i dijalog među religijama i kulturama Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održana je, 27. veljače 2023. u prostorijama BK BiH u Sarajevu pod predsjedanjem biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Petra Palića, predsjednika Vijeća. Sudjelovali su: profesor emeritus mons. Mato Zovkić, vojni kapelan i župnik u banjolučkom predgrađu Budžak vlč. Marijan Stojanović, župnik iz Čeljeva pokraj Čapljine don Ivo Šutalo te dvojica nedavno imenovanih članova: fra Drago Vujević, župnik iz Konjica, i vlč. Josip Knežević, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. U dijelu zasjedanja pridružio im se i generalni tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević.

Nakon što su vijećnici saslušali zapisnik s posljednjeg zasjedanja ovog Vijeća, biskup Petar je prikazao izvještaj o sinodalnosti koji je najprije proveden u biskupijama BiH nakon čega su dostavljeni sažeci sinodalnog hoda Biskupskoj konferenciji BiH. Potom je pročitao dio Sažetka BK BiH koji je početkom kolovoza 2022. dostavljen Sv. Stolici kao dio priprave za opću sinodu u Rimu, a odnosi se na ekumenizam i međureligijski dijalog u BiH. Tajnik Tomašević je spomenuo da je upravo taj dio, između ostalog, pročitan i uvršten u sažetak na Europskoj kontinentalnoj sinodskoj skupštini, održanoj od 5. do 11. veljače 2023. u Pragu.

Mons. Zovkić izvijestio je o događajima u odnosima pravoslavaca, katolika i muslimana: prijevod Biblije na bosanski god. 2013. koji je uredio dr. Redžo Trako, prijevod i komentar muslimansko-katoličke Deklaracije o ljudskim bratstvu koju su potpisali papa Franjo i šeik Al-Azhara Ahmed Al-Tayyeb u Abu Dhabiju 4. 2. 2019, pismo kardinala Puljića patrijarhu Irineju od 7. 2. 2016., pismo mitropolita Hrizostoma kardinalu Puljiću od 11. 5. 2020. te reakciju mitropolita Hrizostoma na propovijed imama Amira Mahića u Kozarcu, općina Prijedor, 23. 1. 2023. Izvjestitelj je citirao umirujuću izjavu muftije sarajevskog dr. Nedžada Grabusa, ovogodišnjeg predsjedatelja Međureligijskog vijeća (MRV), da MRV nastavlja svoje zalaganje za dijalog i nada se da će se predstavnik Mitropolije dabrobosanske vratiti punom sudjelovanju jer je „SPC važna institucija u BiH i zato je za sve nas važno da surađujemo“.

Vlč. Marijan Stojanović izvijestio je o prilikama u banjalučkoj biskupiji.

Hercegovački franjevac fra Drago Vujević izvijestio je o praktičnim teškoćama u svom pastoralnom djelovanju s toga područja.

U raspravi je zaključeno da je ekumenski i međureligijski dijalog katolicima zadan na Drugom vatikanskom saboru te da vjeroučitelji, svećenici i imami na području BiH mogu svojim đacima i vjernicima davati primjer poštovanja i povjerenja među različitima koji žive u ovoj zemlji. (kta)

PREPORUCI