Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Sarajevo - 27.02.2023

Održana sjednica Vijeća za katehezu i novu evangelizaciju Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

Vijeće za katehezu i novu evangelizaciju Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održalo je u ponedjeljak, 27. veljače 2023., svoju redovitu sjednicu pod predsjedanjem biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Petra Palića.

Na sjednici su sudjelovali članovi Vijeća: vlč. Tomislav Mlakić, predstojnik Katehetskog ureda BK BiH i Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije, don Ante Pavlović, predstojnik Katehetskog ureda Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, don Marko Šutalo, predstojnik Teološko-katehetskog instituta u Mostaru, s. Mirjam Ramljak, vjeroučiteljica, i gosp. Viktor Zubac, vjeroučitelj.

Na početku je sve nazočne pozdravio biskup Palić i zahvalio svima na dolasku, unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima, te na doprinosu koji svatko od članova Vijeća daje u svojoj službi koje vrše, ali i u Vijeću.

Nakon usvojenog dnevnog reda, situaciju s vjeronaučnim udžbenicima predstavio je voditelj prodaje Logovite d.o.o. Viktor Zubac. Članove Vijeća je upoznao s načinom financiranja udžbenika u županijama/kantonima u Bosni i Hercegovini, te o potrebnim i mogućim koracima s obzirom na kurikularnu reformu koja je na području Bosne i Hercegovine u tijeku. Članovi Vijeća konstatirali su da su za katolički vjeronauk u osnovnim i srednjim školama do daljnjega na snazi vjeronaučni udžbenici koje je odobrila Biskupska konferencije Bosne i Hercegovine.

Članovi Vijeća su se, također, osvrnuli na tijek izrade kurikuluma katoličkog vjeronauka za škole u Bosni i Hercegovini. Utvrdili su kako je kurikularna reforma složen proces i da će svi biskupijski Katehetski uredi, kao i Katehetski ured BK BiH, poštujući specifičnost administrativno-teritorijalnog uređenja Bosne i Hercegovine, učiniti sve potrebno kako bi se kurikulum katoličkog vjeronauka pravovremeno izradio.

Članovi Vijeća su se dotaknuli i pitanja mogućeg organiziranja Vjeronaučne olimpijade, kao i susreta biskupa BK BiH i ravnatelja svih škola koji rade po hrvatskom nastavnom planu i programu u Bosni i Hercegovini.

Biskup Palić je na kraju sjednice zahvalio članovima Vijeća na konstruktivnoj raspravi i njihovu doprinosu u radu Vijeća. (kta)

PREPORUCI