Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Sarajevo - 31.01.2023

Pod predsjedanjem biskupa Palića održana sjednica Vijeća za kler BK BiH

U utorak, 31. siječnja u prostorijama Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u Sarajevu održana je sjednica Vijeća za kler BK BiH

 U utorak, 31. siječnja 2023. u prostorijama Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u Sarajevu održana je sjednica Vijeća za kler BK BiH. Predsjedao je biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, predsjednik Vijeća, a sudjelovali su svi članovi: generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, profesor Franjevačke teologije u Sarajevu fra Danimir Pezer, kancelar Biskupskog ordinarijata u Mostaru don Stipe Gale, doborski dekan i župnik u Odžaku preč. Ilija Orkić i župnik župe Banjolučke biskupije sv. Leopolda B. Mandića u Ljubiji vlč. Zlatko Matić.

Biskup Palić je u uvodnoj riječi zahvalio svim članovima za dolazak i sudjelovanje i kratko se osvrnuo na teme predviđene dnevnim redom.

Nakon što je usvojen zapisnik s prošle sjednice, članovi Vijeća osvrnuli su se na V. Susret svećenika u Bosni i Hercegovini održan na Gorici u Livnu, 1. lipnja 2022. Konstatirano je da se na susret, unatoč pandemije koronavirusa, odazvalo oko 200 svećenika iz svih biskupija u Bosni i Bosni i Hercegovini predvođeni svim članovima Biskupske konferencije BiH te da je franjevačka samostanska zajednica u Livnu bila gostoljubiv domaćin ovoga susreta. Spomenuto je i da su blagovremeno pripremljeni potrebni materijali za Susret kao i prigodna brošura te da je, nakon molitve, predavanja, prigode za sakrament pomirenja i Euharistijskog slavlja, druženje nastavljeno zajedničkim objedom. Razmišljano je i o sljedećem susretu svećenika koje Biskupska konferencija BiH organizira svake tri godine u jednoj od župa na razmeđu triju biskupija: Kupresu (Vrhbosanska nadbiskupija), Tomislavgradu (Mostarsko-duvanjska biskupija) i Livnu (Banjolučke biskupija).

Biskup Palić i nazočni svećenici osvrnuli su se potom na IX. Međudekanski susret u BiH koji je održan, 19. svibnja 2022. u prostorijama Nadbiskupijskog sjemeništa Petar Barbarić u Travniku. Sa zadovoljstvom su istaknuli da se na susret odazvala velika većina dekana iz svih biskupija u BiH na čelu sa svojim biskupima te da je sjemenišna zajednica sa svojim poglavarima i ovaj put bila dobar domaćin kao i da su se i toga četvrtka na zajedničkom Misnom slavlju u sjemenišnoj crkvi okupili brojni štovatelji časnog sluge Božjega Petra Barbarića.

Razmišljajući o predstojećem X. Međudekanskom susretu, koji će se održati na istom mjestu, 27. travnja 2023. u Travniku, vijećnici su napravili prijedlog dnevnog reda koji će biskup Palić predstaviti biskupima na predstojećem zasjedanju Biskupske konferencije BiH, 21. i 22. ožujka 2023. u Mostaru. Izrazili su nadu da će, nakon što je jenjala padnemija koronavirusa, zaživjeti suradnja između partnerskih dekanata širom Bosne i Hercegovine.

U prostorijama obližnjeg Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog sve članove Vijeća za kler objedom je ugostio generalni vikar Ćosić s braćom svećenicima i sa sestrama Služavkama Malog Isusa i drugim djelatnicama. (kta)

PREPORUCI