Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Nadbiskup Tomo Vukšić i imenovani apostolski nuncij u BiH i u CG Francis Assisi Chullikatt (archivioradiovaticana.va) Nadbiskup Tomo Vukšić i imenovani apostolski nuncij u BiH i u CG Francis Assisi Chullikatt (archivioradiovaticana.va)
Sarajevo - 01.10.2022

Čestitka Predsjednika Biskupske konferencije BiH novom Apostolskom nunciju u Bosni i Hercegovini

Predsjednik Biskupske konferencije BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, 1. listopada uputio je čestitku na talijanskom jeziku imenovanom apostolskom nunciju u BiH i u Crnoj Gori mons. Francisu Assisiju Chullikattu

Predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, 1. listopada 2022. uputio je čestitku na talijanskom jeziku imenovanom apostolskom nunciju u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori mons. Francisu Assisiju Chullikattu. Čestitku nadbiskupa Vukšića prenosimo u cijelosti:

„Preuzvišeni! Nakon što sam primio vijest da je Sveti Otac Franjo imenovao Vašu Ekscelenciju apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, u ime svih biskupa naše Biskupske konferencije, svećenika, redovnika, redovnica i ostalih Kristovih vjernika, i u svoje osobno ime, srdačno Vas pozdravljam i čestitam u trenutku u kojem Vam Sveti Otac povjerava novu i važnu službu: služiti dijelu Crkve Kristove koji je u biskupijama u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori. Dobro došli, draga Ekscelencijo! 'Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje!' (Mk l1,9) i u ime Njegove Svetosti Franje za zajedničko služenje Crkvi Kristovoj“, stoji u čestitki nadbiskupa Vukšića koji na kraju izražava bratsko zajedništvo u molitvi.

Mons. Francis Assisi Chullikatt rođen je 20. ožujka 1953. u Bolgattyju u Indiji.

Za svećenika je zaređen 3. lipnja 1978. Inkardiniran je u biskupiju Verapoly. Diplomirao je kanonsko pravo. U diplomatsku službu Svete Stolice stupio je 15. srpnja 1988., a obavljao ju je u papinskim predstavništvima u Hondurasu, Južnoj Africi, na Filipinima, pri Organizaciji Ujedinjenih naroda u New Yorku, te na Odjelu za odnose s državama Državnog tajništva Svete Stolice.

Apostolskim nuncijem za Irak i Jordan imenovan je 29. travnja 2006.; stalnim promatračem Svete Stolice pri Organizaciji Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku 17. srpnja 2010.; stalnim promatračem Svete Stolice pri Organizaciji Američkih država (OAS) 11. svibnja 2021.; apostolskim nuncijem u Kazahstanu i Tadžikistanu 30. travnja 2016., a 24. lipnja 2016. apostolskim nuncijem u Kirgistanu.

Govori engleski, francuski, talijanski i španjolski jezik. (kta)

PREPORUČI