Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Mostar - 21.03.2022

Započelo 83. redovito zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine započela je svoje 83. redovito zasjedanje u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru, 21. ožujka 2022. pod predsjedanjem nadbiskupa i metropolite vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića, dopredsjednika BK BiH. Sudjeluju svi članovi Biskupske konferencije BiH: biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren i apostolski vizitator za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli. Na zasjedanje su također došli delegati Hrvatske i Talijanske biskupske konferencije mons. Bože Radoš, varaždinski biskup, i mons. Andrea Migliavacca, biskup biskupije San Miniato nedaleko od Firence. U prvom dijelu zasjedanja sudjelovao je i mons. Amaury Medina Blanco, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH.

Na početku zasjedanja nadbiskup Vukšić je svima izrazio srdačnu dobrodošlicu te zahvalio biskupu Paliću „za gostoprimstvo i svim njegovim suradnicima za sve usluge i napore koje će učiniti ovih dana“. Pozdravivši i sve članove BK BiH posebno je pozdravio nadbiskupa Cavallia koji prvi put sudjeluje na zasjedanju BK BiH. Pozdravio je i biskupa Migliavaccu i zamolio da   prenese zajedničku zahvalnost Talijanskoj biskupskoj konferenciji za veliku pomoć koju je pružala i pruža biskupijskim zajednicama u Bosni i Hercegovini. Pozdravio je i biskupa Radoša napominjući da je on i predsjednik Hrvatskog Caritasa te zahvalio i za svu pomoć koju Caritas i cijela Crkva u Republici Hrvatskoj pružaju Crkvi i ljudima u BiH kao i za zajedničko slavljenje Svete mise u Bugojnu, 20. ožujka 2022. u povodu Tjedna solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH.

Pošto se ukratko osvrnuo na dnevni red zasjedanja, nadbiskup Vukšić je kazao: „U sjeni nesretnih događaja u Ukrajini, u ime Boga molimo da taj rat čim prije završi, da prestane ubijanje i progon ljudi i razaranje i uništavanja njihove imovine i drugih sredstava za život. A sve one, koji možda planiraju slične tragedije na drugim stranama, neka moćna Božja ruka i pravedni zakoni ovoga svijeta zaustave prije negoli na bilo koji način oni ostvare svoje zle nakane. Molimo također da trajan mir bude i u našoj domovini. I neka se sva neriješena pitanja rješavaju samo dijalogom i neka se nađe načina kako će se u njoj poštivati sva pojedinačna prava i dostojanstvo svakoga čovjeka kao i kolektivna prava i dostojanstvo svakoga naroda. Jer gaženjem bilo čijih prava sužnjevi su i oni koji su gaženi i oni koji ih gaze: jedni su porobljeni jer su im prava zakinuta a drugi su robovi vlastitih poriva da vladaju drugima i nameću im svoju volju. U tom smislu potrebno je posebice u ovom trenutku podsjetiti cijelu javnost da slobodu treba živjeti odgovorno. To je ono stanje kad je svatko poštovan i nitko nije ugrožen: ni gaženjem sa strane drugoga i vlastitim porivom da ugnjetava drugoga. Takvo stanje želimo sebi i svima oko sebe, koji su naša braća i bližnji, i u tom pravcu podržavamo sve napore“, kazao je nadbiskup Tomo.

Pozdrav u ime predsjednika i svih članova HBK uputio je biskup Radoš te se ukratko osvrnuo na događanja u Crkvi u Hrvatskoj posljednjih mjeseci napominjući da je i u Hrvatskoj protekle dvije godine društveni i crkveni život obilježila pandemija COVID-19. Podsjetio je na najvažnije naglaske sa zasjedanja HBK i pojedinih njezinih tijela Kazao je i da su, u okviru ovogodišnje Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana, hrvatski biskupi usvojili dokument pod naslovom „Poticaji i smjernice za zauzetije ekumensko nastojanje“ te da je HBK osnovala „Odbor za odnos sa Židovima i muslimanima“, usko povezan s Biskupskom komisijom za ekumenizam. Dodao je i da je Vijeće HBK za nauk vjere objavilo je krajem veljače 2022. godine dokument „Kršćanska ženidba – sakramentalnost ženidbe kršćanskih vjernika“ sa svrhom da pojasne bit i narav kršćanske ženidbe. Podsjetio je da će se ove godine održati dva značajna skupa koji su zbog pandemije bili odgođeni: Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji 21. i 22. svibnja 2022. u Ludbregu i Nacionalni susret hrvatske katoličke mladeži 17. rujna 2022. u Bjelovaru.

„Pred izazovima koje susreće čitava Europa, pa tako i Republika Hrvatska, s obzirom na sve veći broj izbjeglica koje pristižu iz ratom pogođene Ukrajine, aktivno se angažirao Hrvatski Caritas. Svojim inicijativama daje konkretnu pomoć u smještaju izbjeglica i brige oko njihovih osnovnih potreba, na raspolaganju je u koordinaciji s biskupijskim Caritasima, a u petak, 18. ožujka 2022. upućen je šleper humanitarne pomoći u Ukrajinu. Istoga dana potpisan je i Ugovor o Caritasu Katoličke Crkve u Republici Hrvatskoj između Republike Hrvatske i HBK koji su potpisali Predsjednik Vlade RH i Predsjednik HBK“, rekao je biskup Bože te poželio blagoslovljeno zasjedanje.

Biskupa Andrea je prenio pozdrave i blizinu predsjednika Talijanske biskupske konferencije kardinala Gualtiera Bassettija i talijanskih biskupa te napomenuo da dolazi „iz Toskane, iz biskupije San Miniato, s prekrasnih brežuljaka i mjesta gdje rode plodovi zemlje: grožđe, vino i ulje“. Podsjetio je da je 2007. godine sa skautima bio na desetodnevnom putovanju u Sarajevu te upoznao ratne rane, živote ljudi, probleme i strahote nedavnog rata te teškoće života Crkve. „Bila je to i prilika da se proživi iskustvo služenja s mališanima, s dječacima. Bili su to dani koje još uvijek nosim u srcu“, kazao je mons. Andrea ističući da je, „očaran Sarajevom i Bosnom i Hercegovinom“, ponovno došao 2010. godine u BiH s bogoslovima svoje rodne biskupije u kojoj je bio rektor. Govoreći o Crkvi u Italiji, kazao je da žive sinodalno iskustvo s Crkvom u cijelom svijetu te da u njihovim zajednicama raste duh zajedništva, slušanja, pažnje prema životu, sposobnosti razlučivanja što je prigoda za zajedništvo između partikularnih Crkava u BiH s biskupijama u Italiji. Zaključio je da sudjelovanje na zasjedanjima i drugim susretima doživljavaju zajednički hod kao Sinoda, između sestrinskih Crkava moleći posebno za mir u Ukrajini i na cijelom svijetu.

Biskupi će, između ostalog, saslušati izvješća pročelnika Vijeća, Komisija, Tajništva, Katoličke tiskovne agencije Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine te Misijske središnjice i Papinskih misijskih djela BiH. Razgovarat će, između ostalog, i aktualnom stanju Crkve i društva u Bosni i Hercegovini.

Zasjedanje će završiti u utorak, 22. ožujka u 12 sati konferencijom za novinstvo u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru na kojoj će uz domaćina zasjedanja, biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Petra Palića sudjelovati i novoizabrani predsjednik BK BiH. (kta)

PREPORUČI