Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Sarajevo - 26.02.2022

Apel Komisije „Justitia et pax“ Biskupske konferencije BiH moćnicima svijeta da zaustave požar rata na području Ukrajine

„Moćnici svijeta, zaustavite požar rata koji je buknuo na području Ukrajine“!

Komisija „Justitia et pax“ (Pravda i mir) Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, 26. veljače 2022. u Sarajevu uputila je Apel pod naslovom: „Moćnici svijeta, zaustavite požar rata koji je buknuo na području Ukrajine“! Apel je potpisao predsjednik spomenute Komisije mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki, a prenosimo ga u cijelosti:

 
Moćnici svijeta, zaustavite požar rata koji je buknuo na području Ukrajine“!
 
Apel
Komisije Justitia et Pax Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
 
Imajući gorko iskustvo ratnoga stradanja u svojoj domovini Bosni i Hercegovini, koja je kao međunarodno priznata država 1990-ih godina doživjela brutalno uništavanje ljudskih života i svega što su ljudi, živeći i radeći zajedno, generacijama stvarali za svoje i opće dobro, preklinjemo sve vas, koji se, kako ovih dana reče papa Franjo, igrate vatrom ratnog razaranja nedužnih ljudskih života: 
 
Moćnici svijeta zaustavite požar rata koji je ovih dana buknuo na području Ukrajine, međunarodno priznate države! Zaustavite daljnje „destabiliziranje mirnog suživota, patnju brojnog stanovništva i daljnje diskreditiranje međunarodnog prava“, kako vas je pozvao Papa.
Posebno pozivamo i potičemo, sve one među vama, koji su krštenjem ucijepljeni u Krista Gospodina, jedinog Gospodara ljudskih života, da se odlučnije zauzmete za zaštitu ugroženih ljudskih života i za omogućavanje ponovnog zaživljavanja međusobnog uvažavanja i ravnopravnosti među ljudima i narodima, umjesto primjene sile i zakona jačega.
 
Odlučno ponavljamo: nitko nema pravo oduzeti ničiji život, koji je svet, jer on svoj izvor ima u Bogu! Zbog toga, podsjećamo na ono, što je već mnogo puta rečeno: bolje je beskrajno dugo pregovarati i dijalogizirati nego jedan trenutak ratovati. Iskreno suosjećamo s ukrajinskim narodom i izražavamo svoju duhovnu blizinu, osobito sa svima, koji su već pogođeni ratnim užasom.
 
Također, apeliramo na sve odgovorne u domenu politike i međunarodnoga odlučivanja neka učine sve, kako se plamen rata ne bi rasplamsao na šira područja našeg kontinenta pa i cijelog svijeta!
 
Smatramo da imamo pravo to kazati i dužnost na to pozivati, jer još uvijek, mnogi u ovoj zemlji, svakodnevno podnosimo mnogostruke negativne posljedice egoizma, drskosti i nehumanosti jednih naših sugrađana i suvremenika te nezainteresiranosti, indiferentizma i oportunizma drugih. Svi oni su, iako na različite načine, sukrivci također i za prisilno odrastanje generacija naših mladih sugrađana u destruktivnom i za njih pogubnom životnom ozračju, koje će ih lako učiniti duhovnim i moralnim invalidima, nesposobnima da učinkovito pomognu življenju dostojnom čovjeka – ni svome ni svojih bližnjih. Zato nam to ne može i ne smije biti svejedno, jer se tako slično može događati i u ratom sada zahvaćenoj Ukrajini!
 
Pridružujući se apelu pape Franje i naših biskupa, potičemo sve ljude dobre volje, a osobito kršćane, neka svoje molitve žarko upućuju Kralju Mirotvorcu, da On okrene srca ratoborna, koja su uvijek u službi Nečastivoga, u mirotvorstvo koje je odraz logike dobroga Boga, Oca svih ljudi i svih naroda.
 
Sarajevo, 26. veljače 2022.
 
X Mons. Franjo Komarica
biskup banjolučki
predsjednik Komisije „Justitia et Pax“ BK BiH
PREPORUČI