Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Banja Luka - 13.07.2021

Pozdrav biskupa Komarice na početku 81. redovitog zasjedanja BK BiH

81. redovito zasjedanje BK BiH u zgradi Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci

Biskup banjolučki mons. Franjo Komarica uputio je, kao domaćin, 13. srpnja 2021. na početku 81. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine koje je toga dana započelo u zgradi Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci, svoj pozdrav, koji prenosimo u cijelosti:

Uzoriti naš kardinale,

draga braćo biskupi, draga braćo svećenici!

Na početku ovog našeg 81. redovitog zasjedanja, u funkciji domaćina, izražavam Vam svima iskrenu, bratsku dobrodošlicu i pozdravljam Vas poimence:

- Tebe, dragi kardinale Vinko, nadbiskupe i metropolito vrhbosanski, predsjedniče naše BK;

- Tebe, dragi nadbiskupe-koadjutore vrhbosanski mons. Tomo, dopredsjedniče naše BK;

- Vas, dragi vladiko križevački, mons. Milane, člane naše BK i predstavniče HBK na ovom zasjedanju;

- Vas, dragi mons. France Šuštaru, pomoćni škofe ljubljanski, predstavničke Slovenske škofovske konference;

- Vas, mons. Amauryje Medina Blanco, savjetniče Apostolske nuncijature u BiH;

- Tebe, dragi mons. Marko, pomoćni biskupe banjolučki;

- Tebe, dragi mons. Željko, delegate bolesnog biskupa hercegovačkih biskupija Palića;

- i konačno i Tebe, dragi mons. Ivo, generalni tajniče naše BK!

Želim Vam svima da tijekom svoga boravka u našim skromnim mogućnostima ne doživite mnogo neugodnosti, nego dovoljno mogućnosti za nesmetan i plodan rad ovog zasjedanja, te zadovoljstvo sa svim drugim predviđenim sadržajima tijekom ova dva odn. tri dana.

Već sada posebno zahvaljujem svima Vama, koji ćete biti u mogućnosti ostati i na liturgijskom slavlju svetkovine nebeskog Zaštitnika naše biskupije i Naslovnika naše katedrale, sv. Bonaventure, crkvenog naučitelja i ujedno obilježavanja 140. obljetnice Banjolučke biskupije, 35. obljetnice moje biskupske službe i 75. obljetnice moga života.

S obzirom na neka od osobitih događanja u ovoj biskupiji od našeg zasjedanja prošlog ljeta, na ovom istom mjestu, navest ću sam neka značajnija:

Ÿ Unatoč vremenu korone, iz nekih od župa, osobito na području FBiH (livanjski, jajački, bihaćki kraj), nastavljen je – nažalost – odlazak naših župljana pa i cijelih obitelji u zemlje Zapadne Europe.

Ÿ Uslijed izostanka obećane nužne suradnje kantonalnih aktualnih vlasti USK-a, bili smo prisiljeni – uz ne male izdatke – obustaviti prošlog ljeta rad Srednje medicinske škole pri KŠC-u „Ivan Pavao II.“ u Bihaću. Sada još radi samo osnovna devetogodišnja škola s oko 220 učenika, ali i njena budućnost je – uslijed trajnih financijskih poteškoća – nažalost – neizvjesna.

Ÿ Opća gimnazija KŠC-a „Ivan Merz“ u Banjoj Luci je prošle jeseni uvrštena među 100 najboljih škola – istog ranga – na svijetu. A i ona ima ne malih financijskih problema za svoje normalno djelovanje.

Ÿ Biskupijskom Caritasu je uspjelo – uz ne male i raznovrsne poteškoće – izgraditi zgradu Dječjeg vrtića uz postojeće zgrade Caritasova Socijalnog centra „Ivan Pavao II.“ na Petrićevcu. Njegovo je otvaranje predviđeno na jesen!

Ÿ Nakon mnogo godina upornog našeg traženja i trajne opstrukcije od strane vlasti, konačno smo pod konac prošle zime u župi Drvar dobili sve potrebne dozvole da počnemo graditi prijeko potrebni „Župni pastoralni centar“ – u kojem će biti mogućnost i za bogoslužni prostor. Građevinski radovi su u tijeku, kanimo na tom prostoru imati naše godišnje liturgijsko obilježavanje Dana svih stradalnika Banjolučke biskupije, 27. ovog mjeseca.

Ÿ Prošle jeseni je u donedavnom trapističkom samostanu (opatiji) „Marija Zvijezda“ u Banjoj Luci i formalno otvorena „Kuća susreta“ i u noj „Europski centar za mir i suradnju“. O daljnjim događanjima vezanim uz taj izvanredni projekt – bit ćete tijekom ovog zasjedanja još posebno informirani.

Ÿ Idućih dana su predviđena slavlja posvete odn. blagoslova nekoliko ponovno izgrađenih – u ratu porušenih bogoštovnih i crkvenih objekata. Još uvijek jedan broj njih čeka na gradnju, a jedan broj započetih, malo po malo se dovršava.

Ÿ Unatoč predugo trajućoj nenormalnoj društveno-političkoj situaciji u zemlji, osobito glede ispravljanja teške nepravde nanesene domaćim katolicima i dodatno još uvijek trajućoj pandemiji koronavirusa, svećenici, redovnice i laici se trude – svatko na svome mjestu – živjeti i raditi u duhu Kristova Evanđelja i nauka Crkve.

Dolazi i među nama do prirodne i razumljive smjene generacija.

Molim Boga da bude i ubuduće s mlađim generacijama koje dolaze i ujedno preuzimaju svoju ulogu i odgovornost – i u Crkvi i u ime Crkve!

Bog neka blagoslovi i ovaj naš zajednički rad koji je ovih dana pred nama!


Banja Luka, 13.7.2021.


Mons. Franjo Komarica
biskup banjolučki

PREPORUČI