Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Sarajevo - 20.11.2020

Sućut biskupa BK BiH u povodu preminuća Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog gospodina Irineja

"Posebno molimo za sve koje je Gospodin pozvao k sebi, a među njima posebno za Njegovu Svetost Patrijarha Irineja koji mu je vjerno služio vodeći Srpsku Pravoslavnu Crkvu u vremenu brojnih izazova"

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, uputili su 20. studenoga 2020. Svetom Arhijerejskom Sinodu Srpske Pravoslavne Crkve, a preko njih i svem Episkopatu, sveštenstvu, monaštvu i svim vjernicima Srpske Pravoslavne Crkve izraze duboke kršćanske sućuti u povodu preminuća Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog gospodina Irineja.
 
"Gospodin je u svojoj božanskoj providnosti odlučio pozvati svoga slugu Patrijarha Irineja u vremenu, kada se Vaša Pravoslavna kao i Katolička Crkva i svi vjernici različitih religija kao i „sve stvorenje zajedno uzdiše i muči“ (Rim 8,22) pogođeno pandemijom koronavirusa. U takvom vremenu posebno molimo za sve koje je Gospodin pozvao k sebi, a među njima posebno za Njegovu Svetost Patrijarha Irineja koji mu je vjerno služio vodeći Srpsku Pravoslavnu Crkvu u vremenu brojnih izazova. Molimo da mu nebeski Otac podari mjesto među svojim svetima. U isto vrijeme ujedinjeni smo u molitvi za sve vjernike Srpske Pravoslavne Crkve da im svemogući Bog u ovom vremenu tuge podari svoju utjehu utemeljenu na Kristovu uskrsnuću kojim je pokazao je On istinski „Put, Istina i Život“ (Iv 14,6). Uz izraze kršćanske sućuti, svjedočimo Vam svoju bratsku i molitvenu blizinu i sve pozdravljamo u zajedničkom Spasitelju Isusu Kristu, pobjedniku nad grijehom i smrću", napisali su u brzojavu sućuti koji su potpisali: Vinko kardinal Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i predsjednik BK BiH; Mons. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH; Mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki; Mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki; Mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. (kta)
PREPORUCI