Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
03.11.2020

Biskupi BK BiH slavili Misu u sarajevskoj katedrali uoči 79. redovitog zasjedanja

Euharistijsko slavlje u katedrali Srca Isusova u Sarajevu

U utorak, 3. studenog 2020. u večernjim satima članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine slavili su Euharistijsko slavlje u katedrali Srca Isusova u Sarajevu uoči svog 79. redovitog zasjedanja koje će započeti u srijedu, 5. studenog u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu.

Misu je predvodio predsjednik BK BiH kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, koji je pozdravio poimence sve nazočne biskupe: apostolskog nuncija u BiH mons. Luigija Pezzuta i njegova savjetnika mons. Amaurya Medina Blanca, zatim nadbiskupa koadjutora vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomu Vukšića, biskupa banjolučkog mons. Franju Komaricu, biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Petra Palića i pomoćnog biskupa banjolučkog mons. Marka Semrena. Pozdravio je i sve koncelebrante, časne sestre, bogoslove i sve okupljene vjernike kao i one koji su Svetu misu pratili putem valova Radio Marije Bosne i Hercegovine. Kazao je da je uzeo misni obrazac „U vrijeme pandemije“ pozivajući sve da uzdignu molitve Bogu kako bi svijet oslobodio te „kuge modernog vremena“.

Prigodnu propovijed uputio je biskup Komarica koji je na početku pozdravio sve nazočne biskupe, osobito kardinala Puljića, zatim braću svećenike, nazočne redovnice, bogoslove i druge vjernike. Razmatrajući svetopisamski odlomak apostola Pavla koji je vjerničkoj zajednici u Rimu napisao sljedeće riječi „Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove? Nevolja? Tjeskoba? Pogibao?“ (Rim 8, 35.37), biskup Komarica kazao je da su to „zapravo riječi Gospodnje“, za neke naše suvremenike nesuvremene, ali da je stvarnost koju te riječi sadrže ostala ista.

Podsjetio je da su na svetkovinu Svih svetih i na Spomen svih vjernih mrtvih kao kršćani pohađali grobove svojih bližnjih te bili u mogućnosti konkretno i izbližega razmatrati o ograničenosti, krhkosti i ugroženosti ljudskog življenja na zemlji. „Njihovi grobovi nam vrlo jasno dovikuju sigurnu istinu: Bio sam, bila sam što si ti, biti ćeš što sam ja!“, istaknuo je biskup Komarica dodavši da nam ove godine dodatnu tjeskobu stvara virus pandemije korone. „Ovaj nam nevidljivi virus pokazuje da su naše mogućnosti ograničene; da su, takoreći, preko noći – sigurnost i naši čvrsti, neupitni zahtjevi i prohtjevi, kratkoročni i dugoročni, itekako dovedeni u pitanje, a nerijetko su i stvar prošlosti. Jer, ovaj virus i pandemija koju je on prouzročio – neuračunljivi su!“, posvijestio je biskup Komarica dodavši da „život bez Boga Stvoritelja, i posljedično tome, bez pravog odnosa prema Božjim stvorenjima, osobito prema bogolikom stvorenju - čovjeku u njegovoj integralnosti, mora s obzirom na sve vremenite ugroze tog života, a osobito s obzirima na smrt – kapitulirati!“

Kazao je da nam Božja istina, objavljena u svetopisamskim knjigama, „dozivlje u pamet kako se i život i smrt čovjekova nalaze u Božjim rukama“ te da „trebamo znati da ovu svoju svemoć Bog ne provodi i ne primjenjuje nad svojim stvorenjima iz nekog hira, iz neke svoje prijeteće samovolje, iz bezobzirnosti, nego iz svoje ljubazne obazrivosti i brige za njih, odn. za nas ljude“

Na kraju propovijedi biskup Komarica uputio je, kao „poputbinu“ tj. „kao posljednji dar u hodočasnički 'ruksak'“ dvije mudre izreke dvojice kršćanske braće: Tome Kampenca iz njegovog poznatog djela „Nasljeduj Krista“ – „Iskušenja su ipak čovjeku često vrlo korisna, premda su mučna i teška. Ona ga pročišćuju, ponizuju i poučavaju“; te poznatog filozofa Emanuela Kanta, koji je zapisao „Smrti se najmanje boje oni čiji život ima najveću vrijednost“!

Podsjetivši pak na Isusove riječi „Ovo je volja Oca mojega, da tko god vjeruje u Sina, ima život vječni, i ja da ga uskrisim u posljednji dan“! (Iv 6,40)., uputio je u ime svih nazočnih Bogu usrdnu molitvu „da naša smrt bude povratak, odlazak k Bogu, našem Ocu i svim ljudima koje volimo a koji su već otišli prije nas!“

Tijekom Svete mise pjevao je Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, a u asistenciji su bili bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu predvođeni mons. Tomom Kneževićem.

Biskupi će također u srijedu, 4. studenog ujutro slaviti Svetu misu u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i potom se susresti s bogoslovnom zajednicom.

Biskupi će završiti svoje zasjedanje konferencijom za novinstvo koja će biti upriličena u četvrtak, 5. studenog u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu u ulici Josipa Stadlera 13, s početkom u 12 sati. Na početku konferencije svoj osvrt na zasjedanje dat će kardinal Puljić i biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić. (kta)

PREPORUČI