Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Sarajevo - 22.10.2020

Biskup Komarica predsjedao sjednicom Vijeća za liturgiju BK BiH

Sudjelovali su svi članovi Vijeća osim jednog koji je bio opravdan spriječen doći na sjednicu, a dijelom je sudjelovao i generalni tajnik BK BiH

U prostorijama Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, 22. listopada 2020. održana je sjednica Vijeća za liturgiju BK BiH pod predsjedanjem biskupa banjolučkog mons. Franje Komarice, predsjednika spomenutog Vijeća. Sudjelovali su svi članovi Vijeća osim jednog koji je bio opravdan spriječen doći na sjednicu, a dijelom je sudjelovao i generalni tajnik BK BiH.

Na početku zasjedanja sudionici sjednice zajedno su otpjevali i izmolili molitve za neočekivano preminule članove ovog Vijeća fra Slavka Topića i don Niku Luburića. Kratko su komemorirali njihovo dugogodišnje zalaganje u radu ovog Vijeća.

Vijećnici su se osvrnuli na zaključke svoje posljednje sjednice, održane 23. studenog 2019. u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci, i zajedničke sjednice Liturgijske komisije HBK i Vijeća za liturgiju BK BiH, održane istoga dana u zgradi HBK u Zagrebu, koje su se odnosili na zajednička pitanja. Primili su na znanje i ravnanje zaključke zasjedanja BK BiH i HBK i razmotrili problematiku vezanu za aktualne poslove s obzirom na prevođenje Misala i pripremu za njegovo što skorije izdanje.

Vijećnici su zajedno pregledali i Statut Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral na koji, prema zaključku biskupa spomenutih dviju biskupskih konferencija, trebaju dati svoje primjedbe i nadopune.

Također su dogovorili ažuriranje tiskanja Kantuala te predložili da se što prije sastanu mjerodavnu predstavnici Vijeća za liturgiju BK BiH i Liturgijske komisije HBK.

Vijećnici su razmotrili i neka druga aktualna pitanja vezana uz dopise Svete Stolice i zaključke posljednjeg zasjedanja BK BiH te su spremili zatražene odgovore za skorašnje zasjedanje Biskupske konferencije BiH u Sarajevu.

Također je zaključeno da, umjesto dosadašnjih preminulih odnosno opravdano spriječenih članova, biskup Komarica predloži nove članove Vijeća na predstojećem zasjedanju BK BiH.

Sjednica je završena molitvom za pokojne članove Vijeća fra Slavka Topića i don Niku Luburića. (kta)

PREPORUČI