Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 867
e-mail: bkbih@bih.net.ba
http://www.bkbih.ba

Zagreb - 17.03.2021

Održan susret Biskupske komisije HBK za liturgiju i Vijeća za liturgiju HBK

Pod predsjedanjem mons. Zdenka Križića, gospićko-senjskog biskupa i mons. Franje Komarica biskupa banjolučkog

U sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, 16. ožujka 2021. održan je susret Biskupske komisije HBK za liturgiju i Vijeća za liturgiju Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine pod predsjedanjem predsjednika spomenute Komisije i Vijeća mons. Zdenka Križića, gospićko-senjskog biskupa i mons. Franje Komarica biskupa banjolučkog. Na susretu su sudjelovali: član Komsije mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, i tajnik Komisije vlč. Mario Kopjar, pročelnik Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral, kao i članovi Vijeća mons. Tomo Knežević, dugogodišnji profesor liturgike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, i vlč. Marko Stanušić, profesor liturgijske glazbe i regens chori sarajevske katedrale. Na sjednicu su se također odazvali pročelnik i asistent Katedre liturgike Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu fra Ante Crnčević i vlč. Milan Dančuo, a sudjelovali su i generalni tajnici HBK i BK BiH preč. Krunoslav Novak i mons. Ivo Tomašević.

U svom pozdravu i zahvali za dolazak biskup Križić spomenuo je da su aktualna ograničenja u vrijeme pandemije koronavirusa razlog nemogućnosti sudjelovanja pojedinih članova Komisije i Vijeća kao i nekih pozvanih osoba stručnih planu liturgike i liturgijske glazbe. Biskup Komarica zahvalio je za domaćinstvo i mogućnost da tijekom ovakvih susreta pronalaze najbolje načine suradnje Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine na liturgijskom planu što je važno ne samo za dijeceze na teritoriju ovih dviju Konferencije nego i za druge biskupije u kojima koriste liturgijske knjige na hrvatskom jeziku kao i za vrlo brojnu hrvatsku inozemnu pastvu.

U radnom dijelu susreta sudionici su informirani o tijeku dosadašnjega rada na novom prijevodu Rimskog misala na hrvatski jezik. Dogovorena je metodologija daljnjeg rada u kojoj će posebnu važnost imati liturgičari, ali i druge stručne osobe poput liturgijskih glazbenika, bibličara, dobrih poznavatelja latinskog jezika itd. Dogovoren je skori susret liturgičara s konkretnim zadacima.

Sudionici zasjedanja dogovorili su i prijedlog prijevoda tri dodana zaziva u Lauretanskim litanijama koji će, uz obrazloženje, biti dostavljen predsjednicima HBK i BK BiH kako bi bili i službeno odobreni.

Na zasjedanju je bilo riječi i o završetku tehničke pripreme i prijeloma Kantuala Hrvatske liturgijske pjesmarice Pjevajte Gospodu pjesmu novu koji će zajednički izdati HBK i BK BiH.

Nazočni sudionici razgovarali su i o izmjenama Statuta Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral pri HBK u skladu sa zadaćom koju su članovi HBK i BK BiH na svom zajedničkom plenumu povjerili predsjednicima spomenute Komsije i Vijeće te generalnim tajnicima dviju Konferencija. (kta)