Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 867
e-mail: bkbih@bih.net.ba
http://www.bkbih.ba

Sarajevo - 31.10.2017

Održana sjednica Vijeća za liturgiju BK BiH

Središnja tema je bio motuproprij pape Franje „Magnum principium“ u vezi s prevođenjem i prilagodbom liturgijskih knjiga s latinskoga na jezike pojedinih naroda

U prostorijama Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, 31. listopada 2017. održana je sjednica Vijeća za liturgiju BK BiH pod predsjedanjem biskupa banjolučkog ...

U prostorijama Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, 31. listopada 2017. održana je sjednica Vijeća za liturgiju BK BiH pod predsjedanjem biskupa banjolučkog mons. Franje Komarice.

Raspravljano je o nekoliko aktualnih tema. Središnja tema je bio najnoviji motuproprij pape Franje „Magnum principium“ u vezi s prevođenjem i prilagodbom liturgijskih knjiga s originalnog jezika Crkve - latinskoga na jezike pojedinih naroda.

Svestrano je sagledana cjelokupna problematika koja je obuhvaćena ovim Papinim najnovijim obvezujućim dokumentom, a koja se tiče ne samo načelnih odredbi, nego i specifične konkretne situacije Crkve u BiH imajući na umu da se i na području Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH koristi hrvatski jezik u liturgijskim knjigama.

Biskup Komarica predstavit će zaključke rada Vijeća na skorašnjem jesenskom zasjedanju Biskupske konferencije BiH. Također će izvijestiti biskupe o zaključcima i sugestijama Vijeća s obzirom na neka druga otvorena pitanja liturgijsko-pastoralne naravi, među kojima je i pitanje nepotrebne opstrukcije tiskanja prijeko potrebnoga Kantuala za službenu crkveno-liturgijsku pjesmaricu iako je on već odavno spreman za tisak. (kta)