Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 867
e-mail: bkbih@bih.net.ba
http://www.bkbih.ba

Sarajevo - 08.11.1999

Održana druga redovita sjednica Liturgijskog Vijeća BK BiH

Msgr. Franjo Komarica, predsjednik Liturgijskog vijeća BK BIH, sazvao je 30. listopada 1999. godine preko Ureda Biskupske konferencije BK BiH drugu redovnu sjednicu ovog Vijeća i to za četvrtak 4....

Msgr. Franjo Komarica, predsjednik Liturgijskog vijeća BK BIH, sazvao je 30. listopada 1999. godine preko Ureda Biskupske konferencije BK BiH drugu redovnu sjednicu ovog Vijeća i to za četvrtak 4. studenoga 1999. godine u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog.

Odmah nakon čitanja i usvajanja zapisnika s prošle sjednice pristupilo se rješavanju pitanja tajnika ovog Vijeća. Izabran je vlč. Tomo Knežević.

Prvo se raspravljalo o izdavanju liturgijskih knjiga u zajedništvu s Hrvatskom biskupskom konferencijom. Na prijedlog msgr. Komarice dogovoreno je da se nešto poduzme po pitanju poboljšanja knjige "Blagoslovi". Raspravljalo se i o tome kako je iz Rima došao pozitivan odgovor u svezi s euharistijskim molitvama pomirenja. Razmotrene su mogućnosti tiskanja ovih molitava. Slijedeća točka bila je posvećena problematici crkvenog pjevanja. Zaključeno je da se pripreme naše vlastitosti kako bi bile uvrštene u nove pjesmarice. Nadalje, riječ je bila o postavljanju laika u službu čitača. Ovaj prijedlog biskup Komarica želi urediti na institucionalan način. Naime, moraju se organizirati tečajevi i nakon toga pristupiti postavljanju laika u službu čitača. U završnom dijelu bilo je spomenuto više tema. Biskup Komarica postavio je pitanje održavanja Euharistijskih kongresa u jubilarnoj 2000. godini bilo na župskom, nad/biskupijskom nivou ili pak na području cijele Biskupske konferencije. Vlč. Tomo Knežević predložio je službeno liturgijsko primanje u službu ministranata. Naime, već u raznim priručnicima postoje molitveni obrasci za ovakve zgode. Izrečena je i potreba kako u našem glasilu "Vrhbosna" treba predstaviti nove liturgijske knjige koje su objelodanjene ove godine. Prva se odnosi na pitanje egzorcizma, a druga se bavi problematikom oprosta.(KTA)