Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Sarajevo - 28.03.2017

Proglas ustanovljenja Dana molitve i pokore za žrtve nasilja i zlorabljenja

Petak pred Cvjetnicu – u narodu poznat i kao Cvjetni petak. Ove godine je to 7. travnja.

Na prijedlog Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika, Sveti Otac je odlučio ustanoviti Dan molitve i pokore za žrtve spolnog zlostavljanja te molitve Bogu za jasniju svijest odgovornosti svih članova Crkve u pogledu osoba maloljetne dobi njoj povjerene.

Poslušni Papinoj želji, odredili smo da taj „Dan molitve i pokore“ u našim (nad)biskupijama bude petak pred Cvjetnicu – u narodu poznat i kao Cvjetni petak. Ove godine je to 7. travnja.

Toga ćemo dana zajedno u liturgijskim slavljima ili osobno u svojoj molitvi posebno moliti za svu izrabljivanu djecu, ali i za obraćenje onih koji su krivci toga Bogu mrskog zlodjela. Na istu nakanu vršit ćemo i dragovoljna pokornička djela.

Dok istodobno zahvaljujemo Božjoj milosti što izopačenost spolne zloporabe maloljetnika ne predstavlja breme koje opterećuje našu domovinsku Crkvu, a svjesni svih drugih teških nasilja i nepravdi koje opterećuju naše narode i naše društvo, pridružujemo se proširenosti molitve za sve one koji su diljem svijeta žrtve ovog teškog zlodjela i izražavamo im svoju kršćansku duhovnu solidarnost. Osobitu sućut iskazujemo onima koji i danas pate zbog toga što su u svojoj intimi, djetinjoj nevinosti i povjerenju, povrijeđeni po zlodjelima onih koji pripadaju Katoličkoj Crkvi – bilo da su klerici, redovnici/ice ili laici. Ujedno molimo dragoga Boga da našu domovinsku Crkvu i u budućnosti zaštiti od svake ljage zlostavljanja i zlorabljenja mladih i nejakih.

U svojoj molitvi i pokori tražimo Božju milost i zaštitu od svih oblika spolnog zlostavljanja djece i mladeži, uključujući i grijehe putem interneta te i drugih informacijskih i komunikacijskih medija.

Također, ovo je prigoda moliti i za zlorabljivače koji su na različite načine pristali bili instrument i robovi grijeha, izravno priječeći dolazak Isusu onih kojih je kraljevstvo Božje (usp. Mk 10,14). Molimo da Božje preobilno milosrđe i njihove suze pokajnice speru ljagu s lica Crkve, dajući joj milost da takvo zlo bude iskorijenjeno iz njezinih redova svugdje po svijetu.

Potičemo ujedno na molitvu i za obraćenje i svih onih koji ovu sablazan zlorabe zarad vlastite koristi ili koristi skupine kojoj pripadaju kako bi u javnosti cjelokupnu Katoličku Crkvu prikazali kao duboko nemoralnu ustanovu. Naglašavamo da se i u takvom djelovanju prepoznaje sotonski prsti te su svi oni, koji na to pristaju, također potrebiti naših molitava i djela pokore za njihovo obraćenje. Želeći da živimo na ovdašnjem području, Bog nas potiče da budemo proročki prisutni i u drugim područjima života gdje današnja djeca nepravedno trpe. Stoga se moramo prisjetiti i sve druge djece – rođene i još nerođene – te maloljetnika koji su na različite druge načine žrtve grijeha odraslih kao i grješnih struktura našeg društva.

Stoga potičemo moliti i za svu nerođenu djecu koja su žrtve pobačaja;
za svu djecu i maloljetnike koji na svom tijelu i u svojoj duši nose rane i ožiljke ratnih strahota; za svu djecu i maloljetnike koji su žrtve trgovine ljudima, te sramotne rak rane našeg vremena, i koji bivaju izrabljivani kao roblje u bezočnom prosjačenju;
također i za sve one kojima su uskraćena bilo koja od ljudskih prava.

Svoju nadu u djelotvornost naših molitava i pokorničkih djela polažemo ne u svoju pravednost nego u Krista Isusa, raspetog i uskrsloga, po čijim zaslugama, u Duhu Svetom, i imamo pristup k Bogu Ocu. Neka ondje gdje se umnožio grijeh, nadmoćno izobiluje milost:„kao što grijeh zakraljeva smrću, da tako i milost kraljuje pravednošću za život vječni po Isusu Kristu Gospodinu našemu“ (Rim 5,20-21).


Sarajevo, 27. ožujka 2017.

Vinko kardinal Puljić, nadbiskup metropolit i predsjednik BK BiH

Mons. Tomo Vukšić, vojni biskup

Mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki

Mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski

Mons. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski

Mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki

 


Molitva vjernika
(Dan molitve i pokore za žrtve nasilja i zlorabljenja, petak pred Cvjetnicu)
 
Braćo i sestre u Isusu Kristu, uputimo milosrdnom Ocu svoje molitve za sve žrtve nasilja i zlorabljenja da osjete Božju ljubav i blizinu te u Kristu Gospodinu pronađu jakost i utjehu.
 
Za svu zlostavljanu i izrabljivanu djecu i maloljetnike u našoj zemlji i širom svijeta: daj da čim prije prestane njihovo izrabljivanje kako bi mogli živjeti u dostojanstvu djece Božje, molimo te, milosrdni Oče – Gospodine, smiluj se!   
 
Za sve članove Crkve maloljetne dobi koje su žrtve spolnog zlostavljanja: podari im Duha jakosti i potporu bližnjih da po vjeri u Krista Gospodina prevladaju sve poteškoće, molimo te, milosrdni Oče – Gospodine, smiluj se!   
 
Da našu domovinsku Crkvu i u budućnosti zaštitiš od svake ljage zlostavljanja i zlorabljenja mladih i nejakih, molimo te, milosrdni Oče – Gospodine, smiluj se!
 
Za sve one diljem svijeta koji pate zbog toga što su u svojoj intimi, djetinjoj nevinosti i povjerenju, povrijeđeni po zlodjelima onih koji pripadaju Katoličkoj Crkvi, molimo te, milosrdni Oče – Gospodine, smiluj se!
 
Da po molitvi i pokori Crkve podariš svoju milost i zaštitu od svih oblika spolnog zlostavljanja djece i mladeži, uključujući i grijehe putem interneta te i drugih informacijskih i komunikacijskih medija, molimo te, milosrdni Oče – Gospodine, smiluj se!   
 
Za svu nerođenu djecu koja su žrtve pobačaja: svojom božanskom milošću takni srca očeva i majki još nerođene djece da čuvaju taj Božji dar života koji je povjeren njima na brigu, molimo te, milosrdni Oče – Gospodine, smiluj se!
 
Za svu djecu i maloljetnike koji na svom tijelu i u svojoj duši nose rane i ožiljke proživljenih ratnih strahota: zaliječi njihove rane i obdari ih svojim mirom, molimo te, milosrdni Oče – Gospodine, smiluj se!
 
Za svu djecu i maloljetnike u našoj zemlji i širom svijeta koji su žrtve trgovine ljudima, te sramotne rak rane našeg vremena: da u slobodi tvoje djece žive svoje djetinjstvo i mladenaštvo, molimo te, milosrdni Oče – Gospodine, smiluj se!
 
Za sve koji bivaju izrabljivani kao roblje u bezočnom prosjačenju: da im se omogući školovanje i normalan razvoj i rast uz uživanje svih ljudskih prava, molimo te, milosrdni Oče – Gospodine, smiluj se!
 
Za sve zlorabljivače, koji su na različite načine pristali bili instrument i robovi grijeha: molimo da tvoje preobilno milosrđe i njihove suze pokajnice speru ljagu s lica Crkve, molimo te, milosrdni Oče – Gospodine, smiluj se!
 
Za sve one kojima su uskraćena bilo koja od temeljnih njihovih ljudskih prava: da se na svim razinama društva poduzmu potrebni koraci kako bi svaka osoba uživala sva ljudska prava i slobode, molim te,  milosrdni Oče – Gospodine, smiluj se!
 
Svemogući dobri Bože, svoju nadu u djelotvornost naših molitava i naših pokorničkih djela polažemo ne u svoju pravednost nego u Krista Isusa, raspetog i uskrsloga, po čijim zaslugama, u Duhu Svetom, i imamo pristup k Bogu Ocu. Neka ondje gdje se umnožio grijeh, nadmoćno izobiluje milost: kao što grijeh zakraljeva smrću, da tako i milost tvoja kraljuje pravednošću za život vječni. To te molimo po Isusu Kristu Gospodinu našemu. Amen.  
 

Molitva u prigodi Dana molitve i pokore
za žrtve nasilja i zlorabljenja
(Petak pred Cvjetnicu)
  
Bože otaca naših, obnovi nas
u vjeri koja nam je život i spasenje,
u nadi koja obećava praštanje i unutarnju obnovu,
u ljubavi koja čisti i otvara srca naša,
da ljubimo Tebe, i u Tebi svakoga svoga brata i sestru.
 
Gospodine Isuse Kriste,
daj da Crkva obnovi svoju drevnu predanost
poučavanju mladih putovima istine i dobrote,
svetosti i velikodušna služenja društvu.
 
Duše Sveti, tješitelju, zagovorniče i vođo,
nadahni novo proljeće svetosti i apostolskoga žara u Crkvi.
 
Neka naše žalosti i suze,
naša iskrena nastojanja za ispravljanjem prošlih krivnja,
i naša čvrsta nakana za promjenom
donose obilnu žetvu milosti
za produbljenje vjere
u našim obiteljima, župama, školama i zajednicama,
za duhovno napredovanje društva
i za rast ljubavi, pravde, radosti i mira
u cijeloj ljudskoj obitelji.
 
Tebi, Trojedini Bože,
s povjerenjem u zaštitu blažene Marije,
Majke Crkve i Majke naše,
i blaženoga Josipa, njezina zaručnika,
povjeravamo sebe same, djecu našu
i potrebe cijele Crkve.
Amen.
 

(Prema molitvi koju je sastavio papa Benedikt XVI.)

 

PREPORUČI