Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Glasgow - 22.11.2016

Priopćenje sa susreta biskupa zaduženih za društvene komunikacije i glasnogovornika europskih biskupskih konferencija

U najvećem škotskom gradu Glasgowu, od 16. do19. studenog 2016., u organizaciji Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), održan je susret biskupa zaduženih za društvene komunikacije i glasnogovornika europskih biskupskih konferencija kojima su se pridružili pojedini stručnjaci za medije. Sudjelovali su predstavnici iz 22 europske zemlje te predstavnici: Svete Stolice, nadbiskupije Glasgow i Vijeća biskupskih konferencija Europske unije. U ime Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine sudjelovao je njezin generalni tajnik i glasnogovornik mons. Ivo Tomašević, a Hrvatsku biskupsku konferenciju predstavljali su: pročelnik Odjela za komunikologiju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i izvanredni profesor na Teologiji u Rijeci dr. sc. don Jerko Valković te asistent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu vlč. Krunoslav Novak, doktor komunikologije. Nakon susreta izdano je Priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Komunikacija bogata vrjednotama

Svaka komunikacija uvijek je prijenos vrjednota. Čak i nesvjesno, dok dvije osobe razgovaraju, u njihovim razgovorima uvijek se naziru vrjednote koje svjedoče o njihovim uvjerenjima. Pluralizam, također vrjednovan, koji razlikuje naša europska društva, stvara izazov i prigodu za komunikaciju Crkve. Sposobna je stvarati odnose, počevši od slušanja drugoga, u svjedočenju naših uvjerenja više nego u proglašenju načela, i u našem vjerovanju u Istinu koja je Krist u kojem se odigrava istinska crkvena komunikacija.

Biskupi i stručnjaci za komunikaciju Crkve u Europi okupili su se u Glasgowu da bi razgovarali o izazovima i mogućnostima povezanim s komunikacijom koja također želi biti „bogata“ vrjednotama. U vremenu obilježenom snažnim individualizmom, gdje osoba, njezine želje i njezini osjećaji postaju mjerilo svih odluka i komunikacija, svjedočenje, osobno i dosljedno vlastitim uvjerenjima, čini se da je najvažnije i učinkovito sredstvo da se kaže tko smo i u što vjerujemo. U crkvenoj komunikaciji, svjedočenje je, u stvari, prva vrjednota kojom Crkva može i mora komunicirati.

Zahvaljujući predavanjima dvojice stručnjaka, filozofa Mikolaja Slawkowskog-Rodea (Sveučilište u Varšavi) i doktorice Mary Neal (Sveučilište Strathclyde-Glasgow), sudionici su analizirali ulogu vrjednota u aktualnom društvu, njihovu formaciju, njihovu važnost i uporabu koju im daju mediji. Potom su biskupi i stručnjaci za komunikacije raspravljali su o pojedinim primjerima kako se koriste vrjednote u svijetu marketinga, politike i filmske produkcije.

Svjesni da je komunikaciji uvijek potrebno odgajanje, dio susreta posvećen je formaciji o komunikaciji vrjednota. O tome je govorio prof. Bruno Mastroiani (Papinsko sveučilište Svetoga Križa u Rimu) kao i prezentacija o načinu korištenja društvenih medija u škotskim biskupijama i župama što je predstavila Annie McGuiree, stručnjak na području društvenih medija za BBC. Susret je zatim obogaćen posjetom televizijskim studijima BBC-a u Glasgowu i Umjetničkoj galeriji „Kelvingrove“ u kojoj se nalazi čuvena slika „Krist sv. Ivana od Križa“ od Salvatorea Dalia.

Ovom susretu prethodio je godišnji sastanak osoba zaduženih za medije i glasnogovornika biskupskih konferencija u Europi, tijekom kojeg su odgovorni za crkvene komunikacije u Europi razmatrali brojne aktualne teme: komunikacija u vezi sa stvarnošću migracija, sljedeći Svjetski susret obitelji u Dublinu (2018.); Svjetski dan mladih u Krakowu (srpanj 2016.); komemoracija 500. godišnjice reformacije i 100. obljetnica ukazanja u Fatimi. Nakon toga prefekt Tajništva za komunikaciju Svete Stolice mons. Dario Edoardo Vigano opisao je plan reformi komunikacije Svete Stolice i sredstava za njihovo ostvarenje. U vezi s glasnogovornicima, izdvojena su neka područja suradnje za razvoj interne komunikacije između Crkve u Europi i Svete Stolice.

Susret glasnogovornika zaključen je razmišljanjem o Europi s točke gledišta institucija i papinskog učiteljstva. Ovaj dio animirali su generalni tajnici Comece-a i CCEE-a.

Radni susret, koji su animirali potpredsjednik CCEE-a mons. Stanislav Gadecki i predsjednik Komisije CCEE-a za društvene komunikacije biskup mons. José Ignacio Munilla Aguirre, održan je u Glasgowu na poziv mjesnog nadbiskupa mons. Philipa Tartaglie, predsjednika Škotske biskupske konferencije.

Susret glasnogovornika 2017. godine održat će se u Sofiji u Bugarskoj, od 7. do 10. lipnja 2017. (kta)

PREPORUČI