Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Nadbiskup Želimir Puljić Nadbiskup Želimir Puljić
Bijelo Polje pokraj Mostara - 26.02.2016

Pozdrav predsjednika HBK na XVIII.zajedničkom zasjedanju BK BiH i HBK

Redovno godišnje zajedničko zasjedanje BK BiH i HBK u Bijelom Polju pokraj Mostara

Na početku XVIII. redovnog godišnjeg zajedničkog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije, koje se održava 26. veljače 2016. u Kući susreta „Emaus“ u Bijelom Polju (Potoci) pokraj Mostara, svoj pozdrav uputio je i predsjednik Hrvatske biskupe konferencije mons. dr. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski. Pozdrav nadbiskupa Puljića donosimo u cijelosti:

1. Uzoriti gospodine kardinale Vinko, Predsjedniče biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, uzoriti gospodine Josipe, preuzvišeni Apostolski Nuncije u Bosni i Hercegovini, Sua Eccellenza Pezzuto, braćo nadbiskupi i biskupi, Generalni tajnici. Sve vas od srca pozdravljam na ovom našem zajedničkom zasjedanju u Bijelom Polju, u mostarsko-duvanjskoj biskupiji. Poseban pozdrav domaćinu ovog susreta mostarsko-duvanjskom biskupu mons. Ratku Periću, trajnom upravitelju Trebinjske biskupije. S pozdravom upućujem iskrenu zahvalu za sinošnje druženje u dvorani katedrale, te posebice za bratsku večeru u njegovom biskupskom dvoru.

Kad god se ovako nađemo okupljeni, u sjećanje nam dolazi uzrečica psalmiste o tomu „kako je lijepo kad su braća zajedno“ (Ps 133, 1). I pomislim da je bilo dobro i providencijalno što smo se prije puno godina dogovorili godišnje se jednom okupljati na područjima naših dviju biskupskih konferencija. A uz to preko službenih delegata, koji zastupaju naše konferencije, sudjelovati na redovitim zasjedanjima. To je i u duhu Zakonika kanonskog prava koji precizira da su „Biskupske konferencije ustanove u kojima biskupi jednog naroda zajednički obavljaju pastoralne zadaće za vjernike svojeg područja“, pa potiče „neka se unapređuju odnosi među biskupskim konferencijama, osobito među susjednima, kako bi se promicalo i štitilo dobro koje Crkva pruža ljudima“ (vidi: kan. 447 i 459, § 1).

2. Budući da kao dvije crkvene institucije istoga naroda nosimo i zajedničku odgovornost, naše okupljanje ima ne samo pastirsku, katehetsku i liturgijsku, već nadasve onu ljudsku i duhovnu oznaku i dimenziju. U tom vidu i ovaj jednodnevni radni boravak biskupa hrvatske biskupske konferencije s vama biskupima BiH u pitomom podneblju hercegovačkog smilja, vrijeska i kadulje dobro će svima doći. Iako je susret obilježen radnim točkama programa, on je u prvom redu bratski pohod vama, draga braćo u biskupstvu, koji snagom svetog Reda vršite povjerenu službu u partikularnim crkvama države Bosne i Hercegovine. A ujedno i znak naše bratske blizine i solidarnosti u Vašim brigama, nadama i strepnjama.

Uz izvješće o hrvatskoj inozemnoj pastvi i Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu, bit će i na ovom zasjedanju posebice govora o „Tjednu solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“. Nije bez simbolike da se ovaj godišnji susret odražava baš u tjednu solidarnosti. Radujemo se, stoga, što je ova dobrotvorna akcija prihvaćena od naših vjernika, te usprkos ekonomske krize svake godine i primjereno nagrađena. Svjesni smo, međutim, kako „Tjedan solidarnosti“ ne može udovoljiti velikim potrebama pred kojima se nalaze Vaše mjesne Crkve. Spremi smo stoga i na druge načine biti blizu u Vašim planovima i projektima u okviru naših mogućnosti. Želimo da osjetite da smo s vama u radostima, nadama i teškoćama. Naš današnji zajednički program i rad prožet je tim mislima, dobrim željama i molitvama koje neka Svemogući Gospodar povijesti prati na našem zajedničkom hodu. Posebice pak neka ovoj napaćenoj zemlji i njezinim narodima donese toliko željenu stabilnost i mir.

3. U tom vidu, dragi kardinale Puljiću, još jednom Vas pozdravljam i od srca čestitam srebrni jubilej Vašeg biskupskog služenja. Pozdravljam i Apostolskog Nuncija u Bosni i Hercegovini, preuzvišenog mons. Luigija Pezzuta, uzoritog kard. Bozanića, braću nadbiskupe i biskupe obiju konferencija, Generalne tajnike, i želim plodno i blagoslovljeno radno druženje u ovom pastoralnom domu u Bijelom Polju.
 

PREPORUČI