Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Kardinal Vinko Puljić Kardinal Vinko Puljić
Bijelo Polje pokraj Mostara - 26.02.2016

Pozdrav predsjednika BK BiH na XVIII. zajedničkom zasjedanju BK BiH i HBK

Redovno godišnje zajedničko zasjedanje BK BiH i HBK u Bijelom Polju pokraj Mostara

Na početku XVIII. redovnog godišnjeg zajedničkog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije, koje se održava 26. veljače 2016. u Kući susreta „Emaus“ u Bijelom Polju (Potoci) pokraj Mostara, svoj pozdrav uputio je i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski. Pozdrav kardinala Puljića donosimo u cijelosti:

Na početku ovog osamnaestoga zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH ovdje u Bijelom Polju, koje smo sinoć započeli svečanim Euharistijskim slavljem u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve, upućujem najiskrenije pozdrave svakom osobno i svima zajedno. Od srca zahvaljujem domaćinu ovog zasjedanja mons. Ratku Periću, i svim njegovim suradnicima.

Pozdravljam predsjednika HBK mons. Želimira Puljića te sve vas nadbiskupe i biskupe iz Republike Hrvatske, a među vama poseban pozdrav upućujem kardinalu Josipu Bozaniću. Iskreno pozdravljam i biskupe naše domaće BK te ujedno prenosim pozdrav biskupa Franje Komarice koji se ispričao jer je na oporavku odnosno liječenju. Pozdravljam i generalnog tajnika i njegovog zamjenika HBK kao i generalnog tajnika naše BK.

Na poseban način pozdravljam apostolskog nuncija u BiH mons. Luigia Pezzuta i njegovog suradnika mons. Josepha. Izražavam radost što je odlučio biti cijelo vrijeme s nama od Svete mise i predstavljanja zbornika u Mostaru pa sve do kraja našeg zasjedanja.

Na ovom zasjedanju želim samo na kratko baciti pogled na protekli period izdvajajući ono što je posebno obilježilo ovo vrijeme od posljednjeg zajedničkog zajedanja.

1. Od 10. do 17. ožujka 2015. mi biskupi iz BiH bili smo u pohodu „Ad limina“. Pohodili smo 14 dikasterija Svete Stolice uključujući obje sekcije Državnog Tajništva. Slavili smo Svetu misu na grobu svetog Petra apostola i u četiri velike papinske bazilike te u crkvama Aracoeli i sv. Jeronima Na svim susretima sudjelovali su svi članovi BK BiH u pratnji tajnika BK BiH. Najljepši susret bio je vrlo ugodan razgovor sa Svetim Ocem, 16. ožujka. Tijekom boravka u Rimu vrlo lijepo su nas ugostili u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima na čelu s rektorom mons. Jurom Bogdanom.

2. Veliki i nezaboravni doživljaj je bio 6. lipnja 2015. kada nas je u glavnom gradu BiH Sarajevu pohodio papa Franjo. Svim biskupima, koji su svojim dolaskom u Sarajevo, podijelili našu radost, od srca zahvaljujem na izrazu zajedništva. Zahvaljujem i svima onima koji su nam na bilo koji način uputili izraze zajedništva i povezanosti.

3. Mi biskupi u BiH smatrali smo svojom obvezom, u ime istine i kršćanskog dijaloga, reagirati na izjave patrijarha Irineja izrečene tijekom proslave „Dana RS-a“ u Banjoj Luci, 9. siječnja 2016. Uputili smo pismo patrijarhu Irineju mjesec dana nakon toga jer smo željeli trijezno i pravedno iznijeti činjenice u skladu s Godinom milosrđa.

4. Posebno želim zahvaliti svim biskupijama u RH koje su se uključile u program Tjedna solidarnosti u trećem tjednu korizme, a ove godine to je nedjelja, 28. veljače 2016.

U vezi s globalnom stvarnošću jasno je da Crkva ne živi izvan vremena i prostora. Mi živimo i djelujemo u ovom podneblju i u ovom vremenu. Zato pratimo tijek zbivanja i tražimo načine da dadnemo svoj doprinos izgradnji svijeta u skladu sa smjernicama pape Franje „Laudato si'“ (Hvaljen budi). Iznosim nekoliko natuknica koje se tiču našeg podneblja kao i svjetskih zbivanja.

1. U Bosni i Hercegovini još nije uspostavljena vladavina zakona i pravedan mir. Mnogi traže svoj interes na račun općeg dobra. U našim krugovima više je kritičkog duha nego istinskih traženja perspektiva.

2. Budući da velikim dijelom ne funkcionira pravna država, razvija se kriminal, koristoljublje, sebičnost i oholost što pogoduje porastu mita i korupcije. Na žalost, takvo ozračje u društvu utječe i na razmišljanje u crkvenim krugovima pa se nije lako oduprijeti egoizmu i konzumizmu.

3. Čini se da je u porastu i duh ekstremizma. Proces pomirenja i praštanja jako je usporen pa se presporo čiste mnoga ljudska srca zaražena netrpeljivošću i mržnjom. U mnoge se uvlači duh beznađa, depresije i straha. Stvorena je klima bijega - s razlogom i bez razloga.

4. Na svjetskoj razini raste progon kršćana posebno na Istoku gdje je kršćanstvo niklo. Dovoljno je prisjetiti se masakra Aremena tijekom koji je, prema nekim podacima odnio oko milijun i 200 tisuća žrtava. Progon na mnogim mjestima traje sve do današnjih dana pa je tako, prema dostupnim podacima, u Iraku broj kršćana spao s 15% na 2% od ukupnog broja stanovništva. Ne smijemo zaboraviti i mnoge druge koji su progonjeni zbog vjere, nacije ili nekog drugog razloga.

5. BiH je predala aplikaciju za ulazak u Ujedinjenu Europu. To je karta bez povratka. Iako smo svjesni da je to put politike kojim je nužno ići, ipak s tugom u srcu treba reći da europska društva nikada nisu bila niti će biti jedinstvena zajednica. Kardinal Fernando Filoni, govoreći o migracijama 17. veljače u Budimpešti, kazao je da je Europa slična jednoj posudi. Unatoč različitostima u Europi su tri čimbenika imala povezujuću ulogu: vjera, poimanje ljudskih prava, ljepota i umjetnost.

6. U igrama velikih sila mali čovjek plaća cijenu nesigurnosti pa se tako strateški pokreće migracija itd.

Zato je važno u ovoj Godini milosrđa načine da ljudima što više pružamo šansu da iskuse to Božje milosrđe. Crkva se u svom poslanju ostvaruje kroz to Božje milosrđe.

Na kraju želim da nas Božji duh nadahnjuje tijekom ovog zasjedanja.
 

PREPORUČI