Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Kardinal Vinko Puljić Kardinal Vinko Puljić
Banja Luka - 13.07.2015

Pozdravna riječ kardinala Puljića na početku 64. redovnog zasjedanja BK BiH

"Nezaboravan pohod pape Franje, 6. lipnja donio je divno ozračje s porukom mira i dijaloga", kazao je kardinal Puljić, predsjednik BK BiH

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine započela je, 13. srpnja 2015. u zgradi Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci svoje 64. redovno zasjedanje. Na zasjedanju sudjeluju svi članovi Biskupske konferencije BiH, a na dijelu zasjedanja sudjelovat će i apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto. Osim svih članova Biskupske konferencije BiH, sudjeluju delegati: Hrvatske biskupske konferencije mons. Nikola Kekić, vladika križevački, Slovenske biskupske konferencije, mons. Jurij Bizjak, biskup koparski i Međunarodne biskupske konferencije mons. Dodëu Gjergje, apostolski administrator prizrenski. Svoju pozdravnu riječ uputio je predsjednik BK BiH i nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, a prenosimo je u cijelosti:


Nakon molitve Bogu za naš rad, želim u prvom redu pozdraviti domaćina ovog zasjedanja mons. dr. Franju Komaricu, banjolučkog biskupa, kao i njegove suradnike te zahvaliti na gostoprimstvu.

Pozdravljam i ostale članove naše BK: mons. dr. Ratka Perića, biskupa iz Mostara, mons. dr. Tomu Vukšića, vojnog ordinarija, mons. dr. Peru Sudara, pomoćnog biskupa vrhbosanskog, mons. dr. Marka Semrena, pomoćnog biskupa banjolučkog, te našeg vrlog suradnika generalnog tajnika mons. Ivu Tomaševića.

U svoje ime i u ime naše BK pozdravljam naše goste i delegate susjednih BK. To su: delegat Hrvatske biskupske konferencije mons. Nikola Kekić, križevački vladika, koji je i sudionik zasjedanja jer ima vikarijat na području BiH; delegat Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda mons. Dodë Gjergji, apostolski upravitelj prizrenski, i delegat Slovenske biskupske konferencije mons. Jurij Bizjak, biskup koparski.

U prvoj polovini ove 2015. godine mi biskupi Biskupske konferencije BiH imali smo brojne i vrlo važne susrete. U mjesecu ožujku, pod vodstvom tadašnjeg predsjednika BK BiH mons. Franje Komarice, bili smo u svom pohodu „ad limina Apostolorum“ – na pragove apostola - tijekom kojeg smo posjetili brojne dikasterije Svete Stolice, slavili Svete mise u papinskim bazilikama te se 16. ožujka susreli sa Svetim Ocem. Tijekom toga pohoda održali smo prvi dio svoga 63. redovnog zasjedanja, a potom i drugi dio 20. ožujka u Mostaru kada ste meni povjerili predsjedanje ovom Konferencijom u novom mandatu. I ovom prigodom želim zahvaliti biskupu Franji za uspješno vođenje naše Konferencije u prošlom petogodišnjem razdoblju.

Nakon što je papa Franjo. 1. lipnja najavio da će, 6. lipnja posjetiti Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, formiran je Crkveni, a kasnije i Državni organizacijski odbor koji su održali brojne sjednice, bilo na poziv apostolskog nuncija u BiH mons. Luigija Pezzuta, bilo na pozive predsjednika spomenutih odbora.

Mi, biskupi BK BiH, imali smo vrijedan susret s članovima Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica u BiH te zaseban susret s franjevačkim provincijalima u BiH, 29. travnja u Sarajevu. U Travniku smo, 30. travnja svi mi biskupi sudjelovali na Drugom međudekanskom susretu BiH na kojem su, osim dekana, bili i franjevački provincijali te članovi Vijeća za kler BK BiH.

Nezaboravan pohod pape Franje, 6. lipnja donio je divno ozračje s porukom mira i dijaloga. Osvrt na taj pohod predviđen je u dnevnom radu zasjedanja.

Stalno vijeće BK BiH održalo je 24. lipnja u Sarajevu svoju sjednicu tijekom koje smo razmotrili provedbu zaključaka te pripremili dnevni red za ovo zasjedanje.
U ime nas biskupa poslao sam službeni upit prefektu Kongregacije za proglašenje svetim kardinalu Amatu u vezi s proglašenjem blaženim časnog sluge Božjega Petra Barbarića. Dobio sam odgovor da proces vjerojatno neće završiti tako brzo da bi svečanost proglašenja blaženim mogla biti zakazana za 26. rujna 2015. kako sam predložio. Zato će vjerojatno svečanost biti sljedeće godine.

Iz dnevnog reda ovog zasjedanja vidljivo je da je u središtu Caritas BK BiH kojim ćemo se posebno pozabaviti te razmotriti prijedlog novog Statuta. Uz to je važna koordinacija i naše katehizacije, posebno u školi, o čemu ćemo se trebati dogovoriti.

Osim naših predviđenih točaka, mi ne možemo ostati nijemi pred progonom kršćana koji se događaju u svijetu. Zbunjeni smo neučinkovitošću međunarodne zajednice koja to nijemo promatra. Ravnatelj talijanskog ogranka „Pomoć u nevolji“ Massimo Ilardo u Riminiju je iznio podatak da je oko 200 milijuna kršćana progonjeno, a moćnici nijemo promatraju te strahote. Također je naveden podatak da oko 70% stanovništva trpi zbog manjka vjerske slobode, a oko 250.000 ljudi živi u logorima (Amnesty International). Progoni i ozbiljna diskriminacija događaju se u 60 država svijeta. Europa u nekoj čudnoj samodostatnosti, premda su joj puna usta ljudskih prava i sloboda, tolerira progone kršćana u svijetu. Papa Benedikt XVI je rekao da neznanje i pasivnost hrane proces otupljivanja.

Veliki je problem izbjeglica. Moćnici su uzburkali brojne države pod vidom „proljeća“ demokracije, a onda zatvaraju vrata pred jadnim ljudima koji žele spasiti živu glavu bježeći iz tih zemalja i te demokracije. Jasno je da je rat potreban radi prodaje oružja i crpljenja prirodnih bogatstva pa se takve odluke donose brzo i ulažu se velika sredstva. A kad narod trpi ratna stradanja, izbjeglištvo i neimaštinu, tada su potrebne neiscrpne sjednice da se vidi što će s tim izbjeglicama. Sada možemo razumjeti zašto nas nisu čuli kada smo vrištali i zašto im nije stalo za ispravljanje nepravde.

Nije se lako boriti s vjetrenjačama i plivati protiv struje. Ali Krist je pobijedio zlo te u Njegovo ime idemo, govorimo, svjedočimo. Neka nas On hrabri i danas u našem radu!

PREPORUČI