Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Detalj s Misnog slavlja Detalj s Misnog slavlja
Sarajevo - 05.11.2011

Biskupi slavili Misu s bogoslovnom zajednicom u Sarajevu

Misu je predslavio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić

Na spomendan sv. Karla Boromejskog, 4. studenog biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, u okviru 53. redovnog zasjedanja BK BiH koje se održava u Sarajevu od 3. do 5. studenog, slavili su Euharistiju u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa. Misu je predslavio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s biskupom banjolučkim i predsjednikom Biskupske konferencije BiH mons. dr. Franjom Komaricom, biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim mons. dr. Ratkom Perićem, vojnim biskupom u BiH mons. dr. Tomom Vukšićem i pomoćnim biskupom banjolučkim mons. dr. Markom Semrenom. Suslavili su poglavari Vrhbosanskom bogoslovnog sjemeništa: rektor preč. Marko Zubak, vicerektor don Stipe Gale, duhovnik vlč. Žarko Vladislav Ošap i ekonom vlč. Damir Ivanović te dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta mons. dr. Pavo Jurišić.

U prigodnoj propovijedi biskup Vukšić se u kratkim crtama osvrnuo na lik i djelo Karla Boromejskoga, biskupa i sveca, kojeg, kako je istaknuo, mnogi smatraju da je najvažnijom osobom slavne Milanske Crkve. Izvlačeći na osnovu razmatranja o ovom svecu poruke, biskup Vukšić je kazao da se iz života sv. Karla mogu izvući pouke o tome da je moguće obratiti i popravljati se tijekom cijeloga života te potom ostati vjeran pozivu, molitvi, moralno dosljedan, ponizan, studiozan i oblikovati vlastiti karakter. Također, kao drugu poruku naveo je činjenicu da je sveti Karlo uvijek ostao povezan sa svojom obitelji, prijateljima, poznanicima i zanimao se za važne događaje svoga vremena – kako crkvene, tako kulturne i društveno političke, ali tako da je u njih nastojao unositi evanđeoske vrednote čime je obnavljao Crkvu i evangelizirao kulturu, društvo i politiku. Citirajući primjer iz jednog dijela govora koji je sv. Karlo održao na posljednjoj sinodi prije svoje smrti, biskup Vukšić je okupljene potaknuo da i oni Evanđelje naviještaju „našem vremenu, njegovim ljudima, kulturi i društvu“.

Nakon Mise biskupi su imali kraći susret s bogoslovnom zajednicom, a pozdrav kardinalu Puljiću i svim biskupima uputio je rektor Zubak izrazivši zahvalnost i radost ubog njihova pohoda. Nakon susreta upriličeno je zajedničko fotografiranje. (kta)

PREPORUČI