Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Sarajevo - 04.11.2011

Biskupima darovane svijeće s njihovim grbovima

Svijeće se darovane u povodu 130. obljetnice ponovne uspostave redovite hijerarhije u Bosni i Hercegovini

Na kraju Mise, 3. studenog u sarajevskoj katedrali Srca Isusova biskupima Biskupske konferencija Bosne i Hercegovine i apostolskom nunciju u Bosni i Hercegovini nadbiskupu Alessandru D'Erricu, u povodu 130. obljetnice ponovne uspostave redovite hijerarhije u Bosni i Hercegovini, darovane su svijeće s njihovim grbovima.

Svijeće su predali predstavnici svećenika, redovnika, redovnica i vjernika laika iz različitih institucija. Nadbiskupu metropolitu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću svijeću s njegovim grbom darovao je - kao predstavnik dijecezanskih svećenika - mons. Ante Meštrović, kanonik i rektor katedrale. Nunciju D'Erricu svijeću s njegovim grbom darovao je - kao predstavnik redovnika - član Franjevačke provincije Bosne Srebrene dr. fra Slavko Topić, gvardijan i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Biskup banjolučki i predsjednik Biskupske konferencije BiH, mons. dr. Franjo Komarica, koji je i predsjednik Caritasa Biskupske konferencije BiH, primio je svijeću sa svojim grbom iz ruku predstavnice ljudi u raznim potrebama gospođe Lidije Domić iz Doma sestara milosrdnica za stare i nemoćne osobe u sarajevskom naselju Stup. Provincijalna glavarica sestara Služavki Malog Isusa s. Admirata Lučić - kao predstavnica redovnica - darovala je svijeću s njegovim grbom biskupu mostarsko-duvanjskom i apostolskom upravitelju trebinjsko-mrkanskom mons. dr. Ratku Periću, a generalni duktor u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu Marko Jukić – kao predstavnik svih bogoslova i sjemeništaraca – vojnom biskupu u BiH mons. dr. Tomi Vukšiću. Pomoćnom biskupu vrhbosanskom mons. dr. Peri Sudaru, promicatelju katoličkog školstva u BiH, svijeću s njegovim grbom darovala je – kao predstavnica djelatnika u prosvjeti i kulturi – direktorica srednje Medicinske škole pri Katoličkom školskom centru sv. Josip u Sarajevu gospođa Mioljka Kuburović. Pomoćnom biskupu banjolučkom mons. dr. Marku Semrenu svijeću s njegovim grbom predali su – kao predstavnici djece i mladih – predstavnici Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ u Sarajevu Ivana Vidović i Zvonko Zlović.

Tijekom predaje svijeća nazočnima se obratio generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. mr. Luka Tunjić ističući da je neprekinuti niz djelovanja jedne institucije - sto trideset godina, pogotovo na ovim nemirnim i uzavrelim područjima, uistinu značajan jubilej. „Dovoljno je spomenuti činjenicu da je u tom sto tridesetogodišnjem trajanju 14 godina bilo ratnih. Ovaj zadnji je za naše mjesne Crkve u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci imao najteže posljedice na svim razinama. No, usprkos tako bremenite i složene prošlosti, i sigurno baš zbog toga, Bog nas je obdarivao pastirima koji su poput praotaca naše vjere mudro i s ljubavlju prevodili povjerena im stada. Na temeljima takve povijesti iščitavamo, s njima na čelu svi zajedno, znakove Božje providnosti i ljubavi zagledani u budućnost koja po ljudskim mjerilima ne daje nadu i sigurnost. No, svoju budućnost ne temeljimo na krhkim i lomljivim ljudskim snagama i interesima nego sa sviješću i biblijskim iskustvom, kad god je izabrani narod održao savez s Bogom da je imao Njegovu zaštitu i blagoslov. Zato su izazovi nove evangelizacije i godina vjere prigoda učvrstiti svoje zajedništvo s Bogom ali i svoje među biskupijsko zajedništvo iz kojeg će se roditi nova nada svima nama“, rekao je mons. Tunjić istaknuvši kako ova Misa bila prigoda da mole za nadbiskupe i biskupe, nasljednike apostola, ali i da, u osobama sadašnjih nadbiskupa i biskupa, zahvale njihovim predšasnicima, svećenicima, redovnicima i redovnicama koji su svaki na svoj način zadužili dobrotom i nesebičnošću. „Svijeća s utisnutim grbom svih ovdje nazočnih nadbiskupa i biskupa je znak naše duboke zahvalnosti za njihovo plodno djelovanja, i neka im bude sjećanje na proslavu sto tridesete obljetnice obnove redovite crkvene hijerarhije u Bosni i Hercegovini“, kazao je mons. Tunjić. (kta)

PREPORUČI