Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Detalj s Misnog slavlja Detalj s Misnog slavlja
Sarajevo - 04.11.2011

Slavljena Misa za pokojne biskupe, svećenike, redovnike i redovnice u BiH

Euharistiju je predslavio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić

U večernjim satima, 3. studenog u sarajevskoj katedrali Srca Isusova biskupi Biskupske konferencija Bosne i Hercegovine slavili su Misu za pokojne nad/biskupe, svećenike, redovnike i redovnice svih biskupijskih zajednica u Bosni i Hercegovini. Euharistiju je predslavio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini nadbiskupom Alessandrom D'Erricom, i svim članovim Biskupske konferencije BiH: predsjednikom mons. dr. Franjom Komaricom, biskupom banjolučkim, mons. dr. Ratko Perićem, biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim, mons. dr. Tomom Vukšićem, vojnim biskupom u BiH, mons. dr. Perom Sudarom, pomoćnim biskupom vrhbosanskim, i mons. dr. Markom Semrenom, OFM, pomoćnim biskupom banjolučkim. Suslavilo je oko 40 svećenika, dijecezanskih i redovničkih. Između ostalih vjernika, na Misi su sudjelovali bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, veći broj redovnica raznih družbi među kojima provincijalne glavarice: Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije i predsjednica Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH s. Ivanka Mihaljević, sestara Služavki Malog Isusa Provincije Bezgrješnog začeća s. Admirata Lučić i milosrdnica sv. Vinka Paulskog Provincije Majke Divne - Sarajevo s. Terezija Karača.

Na početku Mise i pozdrav i dobrodošlicu svim biskupima, svećenicima, redovnicama, bogoslovima i svim nazočnima uputio je kardinal Puljić istaknuvši da tijekom Mise žele moliti za sve pokojne biskupe, svećenike, redovnike, redovnice, ali i za sve ostale pokojne vjernike koji su živjeli i djelovali na prostorima BiH te im na taj način izraziti zahvalnost za sve dobro koje su učinili.

Prigodnu propovijed uputio je nuncij D'Errico napomenuvši da mjesec studeni poprima posebni duhovni ton od prva dva dana kojima započinje: svetkovine Svih Svetih i Spomen dana svih vjernih mrtvih. „Danas, u stvarnom i tajanstvenom zajedništvu koje ujedinjuje nas hodočasnike na zemlji s onima koji su otišli pred nama na onaj svijet, okupljeni smo oko oltara da prikažemo euharistijsku žrtvu za osobe koje su imale posebnu ulogu u životu Crkve u Bosni i Hercegovini: pokojni biskupi, svećenici, redovnici i redovnice. Činimo to kao svake godine, ali danas sa još jačim sudjelovanjem, u kontekstu 130. obljetnice uspostave redovne crkvene hijerarhije u zemlji“, kazao je nuncij D'Errico ističući da su to bile osobe različitih osobina, službi i uloga. Istaknuo je da su neki istinski heroji vjere, hrabrog svjedočanstva koje su dali u ne jednostavnim vremenima za katoličku vjeru i za vjerske zajednice. „Stoga pod ovom Svetom misom, prije svega osjećamo obvezu uputiti zahvale Bogu za dar koji je u njima On dao Crkvi, i uputiti hvale Gospodaru povijesti za dobro koje su oni izvršili i za primjer koji su nam ostavili“, rekao je nuncij D'Errico naglasivši u duhovnoj baštini predaka i današnji naraštaji mogu naći korisna usmjerenja u hodu duhovnog života.

Na kraju Mise svakom od nazočnih biskupa darovana je, u znak zahvalnosti, svijeća na kojoj je izrađen grb pojedinog biskupa. Svijeće su predali predstavnici svećenika, redovnika, redovnica i vjernika laika iz različitih institucija.

Tijekom Mise pjevao je Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića. (kta)

PREPORUČI