Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Detalj sa zasjedanja Detalj sa zasjedanja
Sarajevo - 03.11.2011

Započelo 53. redovno zasjedanje Biskupske konferencije BiH

Na zasjedanju sudjeluju svi biskupi iz Bosne i Hercegovine

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine, 3. studenog u zgradi Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu započela je svoje 53. redovno zasjedanje pod predsjedanjem mons. dr. Franje Komarice, biskupa banjolučkog. Na zasjedanju sudjeluju svi biskupi iz Bosne i Hercegovine. Prvog dana zasjedanja s biskupima će se susresti nadbiskup Alessandro D'Errico, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini

Pozdrav i dobrodošlicu svima zaželio je domaćin zasjedanja kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski. Ukratko je podsjetio na neka važna događanja na teritoriju Vrhbosanske nadbiskupije posebno istaknuvši važnost proglašenja blaženim Drinski mučenica, 24. rujna 2011. u Sarajevu. Zahvalio je biskupima i biskupijskim zajednicama za potporu i animaciju za slavlje beatifikacije koje je vrlo dobro primljeno u javnosti. Podsjetio je na svoj pohod New Yorka i Washingtonu, hodočašće vjernika Vrhbosanske i Banjolučke biskupije u Mariju Bistricu, završetak unutrašnje obnove katedrale i dodjelu odlikovanja pojedinim svećenicima, redovnicima i laicima, proslavu Dana Katoličkog bogoslovnog fakulteta i dodjelu diploma svršenim teolozima, hodočašće na Bobovac i blagoslov Nadbiskupijskog centra za mlade „Ivan Pavao II. u Sarajevu.

Biskup Komarica pozdravio je svakog biskupa poimence napomenuvši da su iz Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda i Austrijske biskupske konferencije javili da nitko neće doći izražavajući dobre želje i uspješno zasjedanje dok je predviđeni delegat Hrvatskoj biskupske konferencije mons. Slobodan Štambuk, biskup hvarsko-bračko-viški, jučer zbog bolesti otkazao dolazak te uputio pisani pozdrav. Osvrćući se na predviđeni dnevni red, podsjetio je da su, u kontekstu obilježavanja 130. obljetnice uspostave redovite crkvene hijerarhije u BiH, ažurirali spremanje za tisak zajedničke publikacije o stanju župa između 1991 i 2011. te da će se tijekom zasjedanja zajednički osvrnuti na 130 proteklih godina, kao i na aktualne izazove i zadaće koje stoje pred biskupima u BiH. Dodao je da će se, između ostalog, upoznati s radom 41. plenarnog zasjedanja Vijeća Europskih BK u Tirani čiji plodovi bi i biskupima u BiH mogli dati materijala za zajedničku raspravu. Istaknuo je da će biti u prilici nazočiti otvaranju web-portala BK BiH.

„Turobna, još uvijek zbunjujuća politička situacija u našoj zemlji, koju karakterizira do sada neuobičajeni izostanak formiranja vlati na državnoj razini – ni godinu dana nakon održanih izbora, ne može nas, na žalost, ni prigodom ovog zasjedanja ostaviti nezainteresiranima, pogotovo kad smo i dalje svjedoci svojevrsne agonije mnogih prognanih naših vjernika koji se, unatoč njihovoj upornoj želji, još ne vraćaju u svoje župe jer nemaju osnovnih materijalnih preduvjeta za obnovu porušenih im domova: za započinjanje življenja dostojnog čovjeka na njihovoj očevini. Trebali bismo razmisliti što poduzeti i s ovog zasjedanja i idućih mjeseci. Znamo da je Sveta Stolica – zajedno s nama – itekako zabrinuta za sadašnju situaciju Katoličke Crkve u našoj zemlji i zato joj izričem i sada iskrenu zahvalnost za sve što poduzima – osobito preko Apostolskog nuncija u našoj zemlji nadbiskupa Alessandra D'Errica“, kazao je biskup Komarica.

U četvrtak, 3. studenog u 18 sati biskupi će slaviti Svetu misu u sarajevskoj katedrali za pokojne nad/biskupe, svećenike, redovnike i redovnice. Euharistiju će predslaviti kardinal Puljić, a propovijedati nuncij D'Errico koji će se osvrnuti na 130 godina redovite crkvene hijerarhije u BiH

U petak, 4. studenog u 7 sati biskupi će slaviti Euharistiju u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa uz sudjelovanje bogoslovne zajednice. Misu će predslaviti kardinal Puljić, a propovijedati biskup Vukšić. Istog dana u 18.30 sati biskupi će moliti Večernju u crkvi Kraljice svete krunice na Banjskom Brijegu u čast Drinskih mučenica.

Na kraju 53. redovnog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine bit će upriličena tiskovna konferencija koja će se održati u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog (ulica Kaptol 7; tel. 033/208-878) u subotu, 5. studenog u 12 sati. Na konferenciji će o zasjedanju govoriti biskup Komarica i kardinal Puljić.

Sve potrebne informacije mogu se dobiti u Tajništvu BK BiH na tel/fax 033/66 68 67. (kta)

PREPORUČI